Hitachi DZ-BD7HE

Με προίκα, μα πρωτόλεια

Είδος: Βιντεοκάμερες
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Hitachi

Με τη διαμάχη ανάμεσα στους δύο διαφορετικούς τύπους δίσκων για αποθήκευση υλικού υψηλής ευκρίνειας να έχει και επίσημα πλέον λήξει, το φορμά του Blu-ray θα μεταφερθεί πολύ σύντομα στο κέντρο της προσοχής της αγοράς και για άλλα πράγματα, πέραν των εμπορικών ταινιών - πολύ καλή συγκυρία, συνεπώς, για τη συγκεκριμένη βιντεοκάμερα της Hitachi, την BD7HE, να κάνει την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά, καθώς δεν πρόκειται μεν για την πρώτη που εγγράφει κινούμενη εικόνα στις 1080 γραμμές, αλλά την πρώτη που εγγράφει τα αποτελέσματα σε δίσκο Blu-ray.

Ακόμη και μία "διαγώνια ματιά" στον κατάλογο των δυνατοτήτων της BD7HE φανερώνει την πρόθεση της Hitachi να εξοπλίσει σε άκρως εντυπωσιακό βαθμό το προϊόν της. Η βιντεοκάμερα αποθηκεύει υλικό όχι μόνο σε επανεγγράψιμο δίσκο Blu-ray, αλλά και στον ενσωματωμένο της σκληρό δίσκο (χωρητικότητας 30 GB), και σε DVD των 8 cm, και σε κάρτα μνήμης SD, αναλόγως αν ο χρήστης ενδιαφέρεται για εικόνα high definition, standard definition ή απλές φωτογραφίες. Προσφέρει διασύνδεση μέσω USB 2.0 με Η/Υ και μέσω HDMI με αντίστοιχα εξοπλισμένες συσκευές, η οθόνη προεπισκόπησης των 2.7 ιντσών είναι ευκρινέστατη, ενώ ο ήχος που συλλαμβάνεται είναι μεν δύο καναλιών, αλλά υψηλής ποιότητας. Όσοι και όσες, άλλωστε, δεν θέλουν να εμπλακούν με τη μεταφορά του υλικού τους σε PC, την εκεί επεξεργασία και στη συνέχεια εγγραφή σε άλλο δισκάκι για τη προβολή από panels ή projectors, θα εκτιμήσουν δεόντως την ευκολία με την οποία ο mini-editor της συσκευής μπορεί να αναλάβει όλες σχεδόν τις βασικές λειτουργίες επεξεργασίας και να εγγράψει "επιτόπου" ένα BD-R 8 cm για άμεση αναπαραγωγή.

Η πραγματική απογοήτευση, ωστόσο, έρχεται δυστυχώς όταν ξεκινήσει κανείς να προβάλλει το τελικό αποτέλεσμα σε panel ανάλυσης TrueHD. Το video που προκύπτει από την BD7HE δεν έχει σχέση με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας συνδέσει με την υψηλή ευκρίνεια: δεν περιμέναμε φυσικά ποιότητα... Casino Royale στις λήψεις μας, περιμέναμε όμως κατά πολύ συμπαγέστερη εικόνα, χωρίς τόσο κόκκο, με περισσότερη λεπτομέρεια στα σκοτεινά πλάνα και πιο ζωντανά, όχι "αποστειρωμένα" χρώματα. Σημαντικά προβλήματα έχει η BD7HE και στην εστίαση, ενώ μπορεί να φταίει η στήλη που έχει... καλοσυνηθίσει τα τελευταία χρόνια με τα υποσυστήματα σταθεροποίησης άλλων προϊόντων, αλλά είναι σίγουρο ότι η υπερπροσπάθεια που έπρεπε να καταβάλλουμε για να κρατήσουμε τις λήψεις μας ομαλά κινούμενες, δεν είναι θετική ένδειξη.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, είναι πολύ εύκολο να γίνει κανείς υπερβολικά αυστηρός με την DZ-BD7HE και να την απορρίψει ως δείγμα προϊόντος που επί του θεωρητικού εντυπωσιάζει και επί του πρακτέου απογοητεύει. Είναι εύκολο, είναι ωστόσο και σε έναν βαθμό λανθασμένο, καθώς γίνεται πολύ γρήγορα προφανές ότι είναι η τεχνολογία στην οποία στηρίζεται η DZ-BD7HE αυτή που πρέπει να ωριμάσει, προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Η Hitachi δεν έχει την πορεία "παικτών" όπως η Canon, η Sony ή η Panasonic στην αγορά, με την πολύτιμη εμπειρία που αποκτά όμως κάνοντας πρώτη κάποια βήματα, βελτιώνει τη θέση της και τις πιθανότητές της να παρουσιάσει αντίστοιχα προϊόντα χωρίς προφανείς αδυναμίες στο μέλλον. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποχωριστεί κανείς μας... αύριο πάνω από 1300 ευρώ για να βοηθήσει την ιαπωνική εταιρεία σε αυτό, παρ' εκτός κι αν έχει μεγάλη οικονομική άνεση για πειραματισμούς. Εν καιρώ, και όταν υπάρξει ευδιάκριτος συναγωνισμός με περισσότερα μοντέλα, σαφώς θα έχει νόημα να επανέλθει κανείς στην κατηγορία της βιντεοκάμερας με Blu-ray. Έως τότε...

Βαθμολογία: ***

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ