Τσίου.... Η παράσταση

3

Παράσταση που λειτουργεί ως εορταστικό και νοσταλγικό reunion ανθρώπων και μαζί ως κάλεσμα δια ζώσης συνάντησης με τους θεατές που λάτρεψαν μια εμβληματική low budget ταινία του εγχώριου σινεμά.

Τσίου... Η παράσταση © Χρήστος Βασιλόπουλος

Αν κάποιος άλλος υπέγραφε τη μεταφορά στο θέατρο μίας από τις πλέον καλτ ταινίες του underground σινεμά και όχι ο Μάκης Παπαδημητράτος, τα συναισθήματα θα ήταν μάλλον διαφορετικά. Η δική του παρουσία καθώς και των βασικών ηθοποιών του αρχικού καστ είναι που της χαρίζουν τη γοητεία που τη διατρέχει, μια που η παράσταση λειτουργεί περισσότερο ως ένα εορταστικό και νοσταλγικό reunion ανθρώπων καθώς και ως ένα κάλεσμα δια ζώσης συνάντησης με τους θεατές που τη λάτρεψαν και συνδέθηκαν με τους αντιήρωές της. Η "τριανδρία" των Μάκη Παπαδημητράτου (σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νώντα), Αλέξανδρου Παρίση (Τσίου) και Αναστάση Κολοβού (Γιάννης) καθορίζει αποφασιστικά την επιδραστικότητα της παράστασης, χωρίς να σημαίνει ότι οι νέοι ηθοποιοί δεν εντάσσονται επιτυχημένα.

Τσίου... Η παράσταση
© Χρήστος Βασιλόπουλος

Υπάρχει βέβαια κάτι που, μοιραία, απουσιάζει από την παράσταση κι αυτή είναι η ίδια η Αθήνα. Εδώ δεν υπάρχουν εξωτερικά πλάνα, περιπλάνηση στις υποβαθμισμένες πιάτσες ούτε σκηνές που συνέβησαν τυχαία στα γυρίσματα και κρατήθηκαν στην τελική κόπια. Εισβάλλουν βέβαια κάπως στη σκηνή, με έναν κωμικό τρόπο όμως, σαν να αυτοτρολάρονται οι συντελεστές της (γοητευτικό στοιχείο αν ισχύει): σε έναν πίδακα νερού που εμφανίζεται ξαφνικά ως σιντριβάνι της Ομόνοιας, στη σκηνογραφική λύση του αυτοκινήτου που διασχίζει το αθηναϊκό κέντρο, ίσως ακόμη και στην επιλογή του μη θεατρικού χώρου που φιλοξενεί την παράσταση.

Τσίου... Η παράσταση
© Χρήστος Βασιλόπουλος

Ωραία η σκηνογραφική λύση (Γιώργος Γαβαλάς) να παραταθούν επί σκηνής σε επίπεδα όλοι οι χώροι δράσης, το σενάριο του Παπαδημητράτου αποδεικνύεται εύκολα προσαρμόσιμο σε θεατρική εκδοχή και η δράση εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και εναλλαγή σύντομων σκηνών, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια παράλληλες μικρο-δράσεις εξελίσσονται βουβά παράλληλα με τη βασική σκηνή. Η κωμική λούμπεν αύρα διαποτίζει την παράσταση και την -στην ουσία της δραματική αλλά εδώ ειδωμένη από μια ανάλαφρη πλευρά- ιστορία του τοξικομανούς Τσίου, που ψάχνει τη δόση του στην δεκαπενταυγουστιάτικη Αθήνα. Το γαϊτανάκι των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτή την αστική περιπέτεια είναι οι αντιήρωες με τις σπαρταριστές ατάκες που έχουν γίνει σλόγκαν - αν και από την παράσταση, μοιραία δεκαοχτώ χρόνια μετά την προβολή της ταινίας, απουσιάζει η αυθόρμητη αντίδραση του πρώτου ξαφνιάσματος, η έκπληξη μπροστά στη ρεαλιστική -αν και κωμική- έκθεση του περιθωρίου, μια που έχει καταστεί πια mainstream και ως θέμα και ως γλώσσα.

Τσίου
Κική Παπαδοπούλου©

Αν και στο θέατρο η σχηματικότητα των ανθρωπότυπων που παρουσιάζονται (λαμόγια, τοξικομανείς, βαποράκια, μπράβοι) μεταφράζεται σε κάποιες περιπτώσεις σε εντελώς προφανείς ερμηνείες, οι περισσότεροι ηθοποιοί είναι απολαυστικοί, ακόμη και σε συντομότατα περάσματα, με επικεφαλής τους τρεις που προαναφέρθηκαν, αλλά και τους: Θάνο Αλεξίου, Δημήτρη Καπετανάκο, Τραϊάνα Ανανία, Καλλιόπη Τζερμάνη, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο κ.ά., ενώ το εορταστικό reunion δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύει η μουσική της ταινίας (Κων/νος Βήτα, The Savage Mambas, Dr Vodkatini).

Περισσότερες πληροφορίες

Τσίου... Η παράσταση

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ο θρυλικός «Τσίου…» του Μάκη Παπαδημητράτου, το απόλυτο underground σύμβολο του ελληνικού σινεμά, επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι, δεκαοκτώ χρόνια μετά την πρώτη του προβολή, αυτή τη φορά με τη μορφή θεατρικής παράστασης. Η πολυβραβευμένη ταινία-μύθος, με το χαμηλότερο μπάτζετ στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και τις ατάκες που έγιναν viral πριν ακόμα γεννηθεί ο όρος, κάνει ένα θρυλικό comeback στο σανίδι. Με το βασικό καστ ίδιο αλλά και με νέες προσθήκες ζωντανεύει ξανά το σύμπαν του εθισμένου Τσίου, ο οποίος ψάχνει στην άδεια Αθήνα του Δεκαπενταύγουστου να βρει τη δόση του, συναντώντας στη διαδρομή του τους πιο cult χαρακτήρες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

2 καλοκαιρινές πρεμιέρες με ηχηρά ονόματα φέρνει ο Ιούλιος

Αυτές είναι οι δύο θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από 10 έως 16 Ιουλίου και ξεχωρίζουν: "Ελένη – Η δίκη μιας πόρνης" και "Χορικά ύδατα".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
10/07/2025

Ιφιγένεια / Βορά

Στον κύκλο "Σύγχρονοι Αρχαίοι" του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στον οποίο σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς γράφουν νέα έργα εμπνευσμένα από το αρχαίο ελληνικό δράμα, η Βίβιαν Στεργίου υπογράφει έναν μονόλογο για την πατριαρχία, παίρνοντας ελεύθερη αφορμή από την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη. Το σκηνοθετεί ζωηρά η Αικατερίνη Παπαγεωργίου, με την ερμηνεία της Ελίζας Σκολίδη. | Powered by Uber

Εγώ, μια δούλα

Στον κύκλο "Σύγχρονοι Αρχαίοι" του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στον οποίο σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς γράφουν νέα έργα εμπνευσμένα από το αρχαίο ελληνικό δράμα, ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης εμπνέεται από την "Εκάβη" του Ευριπίδη έναν κωμικό μονόλογο, που τοποθετεί τον ανώνυμο άνθρωπο μέσα στη δίνη της Ιστορίας. Τον ερμηνεύει με κέφι η Φιλαρέτη Κομνηνού σκηνοθετημένη από τον Νίκο Χατζόπουλο. | Powered by Uber

Μόνος με τον Άμλετ

Τολμηρή και δικαιωμένη διασκευή του "Άμλετ" για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό και μια εξαίσια ερμηνεία από τον Αιμίλιο Χειλάκη, που επωμίζεται όλους τους ρόλους της σαιξπηρικής τραγωδίας. | Powered by Uber

Λυδία Κονιόρδου & Μπάμπη Παπαδόπουλε, πώς απενοχοποιείται η Ωραία Ελένη;

Η καταξιωμένη τραγωδός ερμηνεύει το ρόλο της μυθικής ωραίας Ελένης στο σύγχρονο πολιτικό έργο της μάχιμης ισπανικής δραματουργίας "Ελένη – Η δίκη μιας πόρνης", που ξαναγράφει την Ιστορία. Ο γνωστός μουσικός συνομιλεί μαζί της επί σκηνής σε ρόλο-έκπληξη, στη σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη (από 10/7).

Οι πρώτοι σταθμοί της "Ηλέκτρας" του Δημήτρη Τάρλοου στην Αθήνα

Δείτε φωτογραφίες από την πρεμιέρα της "Ηλέκτρας" στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Την παράσταση του σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου που συνεχίζει με μεγάλη περιοδεία, παρακολούθησαν πάνω από 16.000 θεατές.

40 Ερωτήσεις για την Παλαιστίνη" – ένα βίντεο αλληλεγγύης από καλλιτέχνες

Μετά την παράσταση "Δε Λυγάνε τα Ξεράδια", η πρωτοβουλία "Καλλιτέχνες για την Παλαιστίνη" επιστρέφει με ένα βίντεο που βασίζεται στις "40 ερωτήσεις" της Carol Sansour, δίνοντας φωνή στην ανάγκη για δικαιοσύνη και αλήθεια.