Ορφανά

2,5
Ορφανά

Ο Ντένις Κέλι έγραψε τα "Ορφανά" το 2009, αμέσως μετά τη συγγραφή του "DNA", του έργου του για τον σχολικό εκφοβισμό που στιγμάτισε τη σύγχρονη βρετανική δραματουργία (μπήκε ακόμη και στη σχολική ύλη) και καθιέρωσε τον ίδιο ως σημαντικό συνεχιστή του in-yer-face theatre: του δραματουργικού ρεύματος που αποτύπωσε την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, αξιοποιώντας θεματικές και εργαλεία που αποσκοπούν στο να προκαλέσουν έντονη ενόχληση στους θεατές. Τα "Ορφανά" μιλούν για το σπόρο της βίας που καλλιεργούν ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η απομόνωση, χαρακτηριστικά που εντοπίζονται στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ορφανά

Στην ιστορία, η Έλεν και ο Ντάνι, ζευγάρι που ζει σε μια σχετικά υποβαθμισμένη συνοικία του Λονδίνου, δέχονται την επίσκεψη του αδερφού της Έλεν, Λίαμ· πρόκειται για έναν παραβατικό νεαρό, που απασχολεί συχνά την αστυνομία, και αυτήν τη φορά εισβάλλει στο σπιτικό τους γεμάτος αίματα. Αρχικά εξηγεί πώς βοήθησε έναν νεαρό μουσουλμάνο τον οποίο βρήκε αιμόφυρτο στο δρόμο, η εκδοχή του όμως ανατρέπεται όσο περνάει η νύχτα, ώσπου τελικά ομολογεί ότι ο ίδιος επιτέθηκε στον ξένο άνδρα. Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει το γεγονός, τονίζοντας ότι επρόκειτο για ένα από τα "κωλόπαιδα" που εκφοβίζουν τη γειτονιά, ο Λίαμ θα βρει συμπαραστάτρια την αδερφή του· η Έλεν, θέλοντας να τον γλιτώσει από την αστυνομία, παρακινεί τον άνδρα της να τρομοκρατήσει τον νεαρό τραυματία, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή του. Έτσι, ο Κέλι βάζει στο επίκεντρο του προβληματισμού του (και) τον μέσο φιλήσυχο αστό, διερωτώμενος πόσο εύκολα μπορεί να ολισθήσει κάποιος στην αποκτήνωση.

Ορφανά

Το έργο, συναρπαστικό όσον αφορά τις θεματικές του, αποδεικνύεται προκλητικό ως προς τη σκηνική του πραγμάτωση, καθώς η δράση προκύπτει εξολοκλήρου από το λόγο, από τους διαλόγους και τις εκτενείς αφηγήσεις. Τα γεγονότα, οι βίαιες πράξεις, ο ψυχισμός των ηρώων, οι συναισθηματικές μεταβάσεις τους μεταδίδονται μέσα από το πυκνό κείμενο και την άμεση, κοφτή, ωμή γλώσσα. Η παράσταση που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, όπου υποδύεται και το ρόλο του Ντάνι, μεταδίδει κάτι από τη δυναμική του έργου, υπολείπεται όμως σε επιδραστικότητα. Ίσως επειδή οι ερμηνείες (κυρίως η δική του και της Ελένης Στεργίου ως Έλεν) μοιάζουν αμήχανες, καθώς οι ηθοποιοί εκφράζονται με παύσεις, αργή εκφορά και δεν έχουν αφομοιώσει το συγγραφικό ύφος, που προορίζεται να σφυροκοπάει αδιάκοπα τ’ αφτιά μας. Ένα έργο με ωμό, ρεαλιστικό λόγο εδώ υιοθετεί υπαινικτικούς τρόπους και πλατειάζει. Καλύτερος ο Χρήστος Παπαδόπουλος, μεταδίδει με νεύρο τη συναισθηματική σύγχυση του νεαρού Λίαμ. Το μαύρο, απρόσωπο και ψυχρό σκηνικό της Αρετής Μουστάκα (ένα τραπέζι, δύο καρέκλες και τρία κουβούκλια με κάγκελα), αν και ενδιαφέρον αισθητικά, δημιουργεί απόσταση από τα δρώμενα και καθησυχάζει, καθώς δεν δημιουργεί ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να είναι αυτό του δικού μας σπιτιού.

Περισσότερες πληροφορίες

Ορφανά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Σε μια υποβαθμισμένη λονδρέζικη γειτονιά, η Έλεν και ο Ντάνι ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη δεύτερη εγκυμοσύνη της, όταν ο αδελφός της, Λίαμ, εμφανίζεται με ματωμένα ρούχα. Ο λόγος ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας σε βάρος του φερόμενου ως θύματος, που πολύ σύντομα όμως θα αποκαλυφθεί ότι είναι ο θύτης, διαταράσσοντας τις ισορροπίες της κατά τα άλλα φιλήσυχης οικογένειας. Αυτή είναι η υπόθεση του έργου του σημαντικού Βρετανού συγγραφέα που, ως εκπρόσωπος του in-yer-face theatre, αποτυπώνει με ενάργεια και σκληρή γλώσσα την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, μιλώντας για την κουλτούρα της βίας που καλλιεργούν ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η απομόνωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ποιος είναι τελικά ο πραγματικός "Φονιάς"; | Το σημαντικό έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη στο θέατρο

Το σημαντικό κοινωνικο-πολιτικό δράμα του Μήτσου Ευθυμιάδη, μιας ‘κοφτερής’ φωνής του θεάτρου της μεταπολίτευσης, στο θέατρο ΠΛΥΦΑ τη σεζόν 2026-27.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/08/2026

Πού θα δούμε τον Άρη Λεμπεσόπουλο;

Από την τραγική εξουσία του Κρέοντα στις καλοκαιρινές σκηνές, μέχρι το αστικό, εκρηκτικό δράμα της Οδού Κυκλάδων, ο Άρης Λεμπεσόπουλος επιβεβαιώνει ξανά γιατί παραμένει ένας από τους πιο ουσιαστικούς πρωταγωνιστές του θεάτρου μας.

Ίων

Σε παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ο Θωμάς Μοσχόπουλος υπογράφει μία παράσταση σύγχρονης αισθητικής, που αναδεικνύει τον αμφίσημο χαρακτήρα του ευριπίδειου έργου.

"Στη σιωπή": Ένας καθηλωτικός μονόλογος στο θέατρο Αλκμήνη

Εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια ένα ζευγάρι ζει στην απόλυτη σιωπή, ήρθε η ώρα όμως αυτό να αλλάξει, στο έργο του ποιητή και συγγραφέα Δημήτρη Λέντζου που βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

"Τα ημερολόγια του Φρεντερίκ Σοπέν" επιστρέφουν τον Σεπτέμβριο

Η μουσικοθεατρική παράσταση με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου στο ρόλο του Φρεντερίκ Σοπέν, επιστρέφει στο Ωδείο Αθηνών τον Σεπτέμβριο.

Λευτέρης Ελευθερίου και Αντώνης Κρόμπας σε καλοκαιρινό stand-up show

Αντώνης Κρόμπας - Λευτέρης Ελευθερίου υπογράφουν "Σύμφωνο επιβίωσης" και μας χαρίζουν απερίγραπτες στιγμές γέλιου και tips για το πώς να επιβιώσουμε και να συμβιώσουμε.

Που θα δεις τις παραστάσεις της Επιδαύρου στην Αττική;

Λίγο πριν το μεγάλο φινάλε στο αργολικό θέατρο με τον "Ίωνα", καταγράφουμε τις έξι παραστάσεις που περιοδεύουν στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής μετά την ορχήστρα της Επιδαύρου.