Ορφανά

2,5
Ορφανά

Ο Ντένις Κέλι έγραψε τα "Ορφανά" το 2009, αμέσως μετά τη συγγραφή του "DNA", του έργου του για τον σχολικό εκφοβισμό που στιγμάτισε τη σύγχρονη βρετανική δραματουργία (μπήκε ακόμη και στη σχολική ύλη) και καθιέρωσε τον ίδιο ως σημαντικό συνεχιστή του in-yer-face theatre: του δραματουργικού ρεύματος που αποτύπωσε την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, αξιοποιώντας θεματικές και εργαλεία που αποσκοπούν στο να προκαλέσουν έντονη ενόχληση στους θεατές. Τα "Ορφανά" μιλούν για το σπόρο της βίας που καλλιεργούν ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η απομόνωση, χαρακτηριστικά που εντοπίζονται στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ορφανά

Στην ιστορία, η Έλεν και ο Ντάνι, ζευγάρι που ζει σε μια σχετικά υποβαθμισμένη συνοικία του Λονδίνου, δέχονται την επίσκεψη του αδερφού της Έλεν, Λίαμ· πρόκειται για έναν παραβατικό νεαρό, που απασχολεί συχνά την αστυνομία, και αυτήν τη φορά εισβάλλει στο σπιτικό τους γεμάτος αίματα. Αρχικά εξηγεί πώς βοήθησε έναν νεαρό μουσουλμάνο τον οποίο βρήκε αιμόφυρτο στο δρόμο, η εκδοχή του όμως ανατρέπεται όσο περνάει η νύχτα, ώσπου τελικά ομολογεί ότι ο ίδιος επιτέθηκε στον ξένο άνδρα. Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει το γεγονός, τονίζοντας ότι επρόκειτο για ένα από τα "κωλόπαιδα" που εκφοβίζουν τη γειτονιά, ο Λίαμ θα βρει συμπαραστάτρια την αδερφή του· η Έλεν, θέλοντας να τον γλιτώσει από την αστυνομία, παρακινεί τον άνδρα της να τρομοκρατήσει τον νεαρό τραυματία, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή του. Έτσι, ο Κέλι βάζει στο επίκεντρο του προβληματισμού του (και) τον μέσο φιλήσυχο αστό, διερωτώμενος πόσο εύκολα μπορεί να ολισθήσει κάποιος στην αποκτήνωση.

Ορφανά

Το έργο, συναρπαστικό όσον αφορά τις θεματικές του, αποδεικνύεται προκλητικό ως προς τη σκηνική του πραγμάτωση, καθώς η δράση προκύπτει εξολοκλήρου από το λόγο, από τους διαλόγους και τις εκτενείς αφηγήσεις. Τα γεγονότα, οι βίαιες πράξεις, ο ψυχισμός των ηρώων, οι συναισθηματικές μεταβάσεις τους μεταδίδονται μέσα από το πυκνό κείμενο και την άμεση, κοφτή, ωμή γλώσσα. Η παράσταση που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, όπου υποδύεται και το ρόλο του Ντάνι, μεταδίδει κάτι από τη δυναμική του έργου, υπολείπεται όμως σε επιδραστικότητα. Ίσως επειδή οι ερμηνείες (κυρίως η δική του και της Ελένης Στεργίου ως Έλεν) μοιάζουν αμήχανες, καθώς οι ηθοποιοί εκφράζονται με παύσεις, αργή εκφορά και δεν έχουν αφομοιώσει το συγγραφικό ύφος, που προορίζεται να σφυροκοπάει αδιάκοπα τ’ αφτιά μας. Ένα έργο με ωμό, ρεαλιστικό λόγο εδώ υιοθετεί υπαινικτικούς τρόπους και πλατειάζει. Καλύτερος ο Χρήστος Παπαδόπουλος, μεταδίδει με νεύρο τη συναισθηματική σύγχυση του νεαρού Λίαμ. Το μαύρο, απρόσωπο και ψυχρό σκηνικό της Αρετής Μουστάκα (ένα τραπέζι, δύο καρέκλες και τρία κουβούκλια με κάγκελα), αν και ενδιαφέρον αισθητικά, δημιουργεί απόσταση από τα δρώμενα και καθησυχάζει, καθώς δεν δημιουργεί ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να είναι αυτό του δικού μας σπιτιού.

Περισσότερες πληροφορίες

Ορφανά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Σε μια υποβαθμισμένη λονδρέζικη γειτονιά, η Έλεν και ο Ντάνι ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη δεύτερη εγκυμοσύνη της, όταν ο αδελφός της, Λίαμ, εμφανίζεται με ματωμένα ρούχα. Ο λόγος ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας σε βάρος του φερόμενου ως θύματος, που πολύ σύντομα όμως θα αποκαλυφθεί ότι είναι ο θύτης, διαταράσσοντας τις ισορροπίες της κατά τα άλλα φιλήσυχης οικογένειας. Αυτή είναι η υπόθεση του έργου του σημαντικού Βρετανού συγγραφέα που, ως εκπρόσωπος του in-yer-face theatre, αποτυπώνει με ενάργεια και σκληρή γλώσσα την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, μιλώντας για την κουλτούρα της βίας που καλλιεργούν ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η απομόνωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Ιεροτελεστία" ξανά στη σκηνή του Εθνικού

Με ανανεωμένη διανομή και ζωντανή μουσική, η "Ιεροτελεστία" επιστρέφει από την 1η Οκτωβρίου στη Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος". Μια παράσταση-γιορτή της ζωής, όπου οι προσωπικές ιστορίες απώλειας μετατρέπονται σε μια λυτρωτική, σκηνική πρόταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/09/2026

Early bird για το "Λιωμένο βούτυρο" στο Επί Κολωνώ: Η ανατομία μιας γυναικοκτονίας 66 χρόνια μετά

Ο Κώστας Γάκης σκηνοθετεί το "Λιωμένο βούτυρο" του Σάκη Σερέφα στο θέατρο Επί Κολωνώ, για το πώς η μνήμη διαστρεβλώνει τα γεγονότα και η κοινωνία κατασκευάζει έναν γυναικοκτόνο.

"Τζένη Τζένη", η επιστροφή της επιτυχίας: Άγνωστες ιστορίες πίσω από το έργο

Με αφορμή την επιστροφή του "Τζένη Τζένη" σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από τις 30/9, για νέο κύκλο παραστάσεων, ανατρέχουμε στα παρασκήνια της αγαπημένης κωμωδίας, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές, ιστορικά δοκιμαστικά και τη διαχρονική πολιτική της σάτιρα.

Ξεκίνησε η προπώληση για το εντυπωσιακό θέαμα "Snow White on Ice"

Η Χιονάτη φοράει παγοπέδιλα και έρχεται στο Christmas Theater τον Ιανουάριο για να πρωταγωνιστήσει σε ένα θέαμα για όλη την οικογένεια.

"Μπαμπάδες με ρούμι": Για πέμπτη χρονιά στο Θέατρο Αλίκη

Η θρυλική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα επιστρέφει στις 7 Οκτωβρίου, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της στο Θέατρο Αλίκη.

Ο Ορέστης Τζιόβας πλάι στον Γιώργο Κωνσταντίνου στο "Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην"

Στο Altera Pars, ο ηθοποιός λαμβάνει τον ρόλο του νεαρού Ρος που επισκέπτεται έναν μονόχνωτο ηλικιωμένο στο Μανχάταν.

"Πολίτες β' κατηγορίας": Φωτογραφίες από τον ανανεωμένο θίασο

Το εμβληματικό έργο επιστρέφει στο Θέατρο 'Τζένη Καρέζη' μετά από 50 χρόνια, σε μια παράσταση - μανιφέστο που συνδέει τη "Ματωμένη Κυριακή" με το σήμερα, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου Κώστα Καζάκου.