Θέλω να σου κρατάω το χέρι

3

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Στο πρώτο του θεατρικό έργο, ο Τάσος Ιορδανίδης περιγράφει τις διαδοχικές συναντήσεις ενός παράνομου ζευγαριού στο δωμάτιο ενός φτηνού ξενοδοχείου ημιδιαμονής. Βρίσκονται και οι δύο σε γάμους που κλονίζονται και η συμφωνία τους είναι να διατηρήσουν τις συναντήσεις τους αλώβητες από τα προσωπικά τους προβλήματα. Δεν τα καταφέρνουν πάντα, ειδικά η γυναίκα, που φέρνει συχνά το σύζυγό της στην κουβέντα, πότε για να τον επικρίνει και πότε για να αναπολήσει τις ωραίες τους στιγμές – αλλά κι ο άνδρας, αν και κλειστός και λιγομίλητος, αφήνει την έξω πραγματικότητα να εισέλθει, στα τηλεφωνήματα που δέχεται από το γιο του ή στη μεγάλη έκρηξη εξωτερίκευσης όλων όσων των ταλανίζουν, λίγο πριν το φινάλε.

Το "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" μπορεί να μην "εφευρίσκει τον τροχό" από άποψη θεματικής ή τεχνοτροπίας, όμως αποκαλύπτεται στο θεατή δυναμικό και ρέον. Στο μικροσκόπιό του μπαίνουν διάφορες εκφάνσεις των σύγχρονων σχέσεων, τις οποίες ο συγγραφέας μεταχειρίζεται με αβίαστη φυσικότητα, σαν να φέρνει μπροστά μας ένα κομμάτι ζωής της διπλανής πόρτας, χρησιμοποιώντας καθημερινό ύφος, που αποδεικνύεται σκηνικά λειτουργικό. Ο Ιορδανίδης παίζει με τους ρόλους των δύο φύλων, χωρίς να αποφεύγει –δεν δείχνει να το επιθυμεί, άλλωστε– να ανατρέψει σχετικά κλισέ, όπως αυτό της πολυπλοκότητας της γυναικείας φύσης σε αντιδιαστολή με την απλότητα της ανδρικής ιδιοσυγκρασίας. Η "μάχη των φύλων" είναι κάτι που τον απασχολεί και οι ρόλοι που έχει δημιουργήσει ποντάρουν στον περαιτέρω διαχωρισμό με χιουμοριστική διάθεση, όμως δεν ξεπέφτουν στην καρικατούρα. Ούτε το έργο εξαντλείται στο επίπεδο μιας απροβλημάτιστης ροζ κομεντί, παρόλο που φλερτάρει επιτυχημένα και με αυτήν τη συνταγή, αλλά κρατάει την ατμόσφαιρα σε διαρκή εναλλαγή μεταξύ του κωμικού και του περισσότερο δραματικού τόνου και κλείνει με ένα αναπάντεχο plot twist. 

Θέλω να σου κρατάω το χέρι
Βαγγέλης Πατεράκης©

Οι ήρωες είναι άνθρωποι σαν εμάς, και ο Ιορδανίδης τους αντιμετωπίζει με κάτι παραπάνω από προσωπική φροντίδα. Το αυτοβιογραφικό βίωμα ενυπάρχει άλλωστε στο έργο –άγνωστο, και άνευ σημασίας, σε ποιο βαθμό– και το όλο εγχείρημα καθίσταται ιδιαιτέρως προσωπικό, χωρίς όμως να γίνεται αυτοαναφορικό. Το "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" έχει τη δική του οντότητα, είναι ένα αυτοτελές, ολοκληρωμένο έργο, που μπορεί να ερμηνευτεί από οποιοδήποτε δίδυμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα, ζευγάρι στη ζωή και στη σκηνή, μοιράζονται ισόποσα τους ρόλους, ερμηνεύοντας τα δύο πρόσωπα και υπογράφοντας την παράσταση και ως καλλιτεχνικοί συντελεστές, ο μεν ως συγγραφέας, η δε ως σκηνοθέτις. Η χημεία μεταξύ τους είναι αυτονόητη και το κείμενο προκύπτει αβίαστα, ενώ σε σκηνοθετικό επίπεδο η Ματίκα έχει οργανώσει τα ημιτόνια, τα ξεσπάσματα και τις εσωτερικεύσεις του κειμένου με επιτυχία, επιμελούμενη και τις μουσικές επιλογές. Χαρακτηριστικό του φτηνού ξενοδοχείου το σκηνικό της Ηλένιας Δουλαδίρη, καθημερινά και σύγχρονα τα κοστούμια της.

Πρώτη δημοσίευση: 20/1/22

Περισσότερες πληροφορίες

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 95 '

Το τραγούδι των Μπιτλς «I want to hold your hand» ενέπνευσε ένα έργο με πρωταγωνιστές του δύο «παράνομους» εραστές οι οποίοι αναζητούν διέξοδο στα προβλήματα των γάμων τους, που επιστρέφει για πέμπτη χρονιά για να μιλήσει για τις σχέσεις μέσα από ένα εκρηκτικό τετ α τετ. To σκηνικό, ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Τα μόνα πρόσωπα, εκείνοι. Απέναντι αλλά και δίπλα. Μαζί αλλά και χωριστά. Μία γυναίκα και ένας άντρας που εμπλέκονται μαζί σε ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό bras de fer. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη. Αυτό που ψάχνουν, όμως, τελικά, μέσα από τις συναντήσεις τους, είναι κάτι απλό: λίγη ουσιαστική συντροφικότητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Απόστολος Γκλέτσος επιστρέφει στο θέατρο με τους "Λύκους"

Σε ποια παράσταση θα παίξει ο Απόστολος Γκλέτσος με σκηνοθέτη τον Νικορέστη Χανιωτάκη και γνωστούς συμπρωταγωνιστές τη νέα σεζόν 2026-27;

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/07/2026

"Έργον": Ένα νέο θέατρο μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας

Οι δύο εναρκτήριες παραγωγές του θεάτρου "Έργον" έχουν κοινό θεματικό άξονα "Η θέση της γυναίκας από την παράδοση στη σύγχρονη πραγματικότητα".

Θεατρικό "Lemon" με ελεύθερη είσοδο στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας

Η πολυταξιδεμένη παράσταση που μετρά 26.000 θεατές σε οκτώ χρόνια, συνεχίζει την αέναη περιοδεία της, αυτή τη φορά με ελεύθερη είσοδο στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας.

To Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε καλεί σε AI περίπατο στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας

Ένας ξεχωριστός περίπατος τεχνητής νοημοσύνης στην καρδιά της Αθήνας με ελεύθερη είσοδο μας κάνει να δούμε την Αρχαία Αγορά με άλλα μάτια, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2026.

Ο Νίκος Καμτσής βάζει τη βία στο εδώλιο: "Το τελευταίο debate ή Το μενού της επανάστασης" κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο 2026

Μαρά εναντίον Ντε-Σαντ: Μια εκρηκτική θεατρική αναμέτρηση ανεβάζει στη σκηνή ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Τόπος Αλλού Νίκος Καμτσής τη νέα σεζόν.

Ακρόαση στο Θέατρο Εν Αθήναις: Αναζητώντας τους ήρωες του Μπρεχτ

Ποιος θα σταθεί δίπλα στη "Μάνα Κουράγιο" στη δίνη του πολέμου; Το Θέατρο Εν Αθήναις αναζητά τέσσερις ηθοποιούς για το εμβληματικό έργο του Μπρεχτ. Δείτε τις ηλικίες και τα κριτήρια της ακρόασης.

"Tender": Ένας μονόλογος που θα κάνει ακόμα και το Tinder να συγκινηθεί

Η βραβευμένη παράσταση της Μαρίας Μέντζα έρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Αλκμήνη και μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ισχύει eraly bird προσφορά στα εισιτήριά.