Φαίδρα

4

Η εικαστική ομορφιά και η σωματική ευγλωττία συμπλέουν στη δημιουργία ενός σκηνικού ποιήματος που το απολαμβάνεις πρωτίστως με το συναίσθημα και δευτερευόντως με τη λογική.

Φαίδρα

Το έργο της Ρωσίδας ποιήτριας, που εμπνέεται από τον αρχαιοελληνικό μύθο του έρωτα της Φαίδρας για τον γιο του άντρα της, πυροδοτεί μια παράσταση που διαψεύδει τη βεβαιότητα της Τσβετάγιεβα πως προορισμός του είναι η ανάγνωση και όχι το ανέβασμα στη σκηνή. Ο Δημήτρης Καραντζάς δείχνει να επιστρέφει σε μεθόδους και εργαλεία του παρελθόντος, μεταχειριζόμενος τη φόρμα προκειμένου να δώσει φυσική υπόσταση στο κείμενο, αλλά απεγκλωβίζεται από τα καλούπια και την απόσταση που αυτή δημιουργεί και καταθέτει ένα σκηνικό ποίημα, το οποίο απολαμβάνεις πρωτίστως με το συναίσθημα και δευτερευόντως με τη λογική. Από το ποιητικό κείμενο, αλιεύει κομβικά σημεία και τα μεταγράφει σε λυρικής και εικαστικής ποιότητας εικόνες: η δράση εκτυλίσσεται γύρω από ένα κλαδί που σταδιακά αναπτύσσεται σε μια σύνθεση από άνθη και άλλα κλαδιά, ως αναφορά στη μυρτιά πίσω από την οποία πρωτοείδε η Φαίδρα τον Ιππόλυτο και στην οποία τελικά κρεμάστηκε.

Φαίδρα - εικόνα 1

Οι ηθοποιοί είναι δοσμένοι σε μια δική τους ιεροτελεστία, την οποία παρακολουθούμε από το παραλληλόγραμμο «παράθυρο» που δημιουργούν δύο τελάρα στο άνοιγμα της σκηνής. Ίσως μοιάζει με κρυφοκοίταγμα ή με ζωντανό πίνακα, όπου το μαύρο των κοστουμιών (Ι. Τσάμη) κοντράρει στο λευκό του σκηνικού (Μ. Πανουργιά). Ένα έργο αφιερωμένο στην απελπισία του έρωτα και τη μοναξιά των σωμάτων ζωντανεύει μέσα από τη σωματική ευγλωττία και τη χορικότητα (Τ. Καραχάλιος), προσεγμένο σε κάθε λεπτομέρεια: στις ζωώδεις κινήσεις και στάσεις των γυναικών, στην έμφαση στον κομβικό ρόλο της Τροφού, στην εκφορά του λόγου και, φυσικά, στις υποδειγματικές ερμηνείες: Μιχάλης Σαράντης, Νίκος Μάνεσης, Αλεξία Καλτσίκη, Στεφανία Γουλιώτη, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

Περισσότερες πληροφορίες

Φαίδρα

  • Δραματοποιημένη Ποίηση
  • Διάρκεια: 80 '

Πέντε πρόσωπα αναζητούν την ελευθερία, την ερωτική επιθυμία και την ανάγκη για ένωση μέχρι θανάτου με όχημα την πρωτότυπη εκδοχή του μύθου, που γεφυρώνει το θέατρο με την ποίηση.

Προσκήνιο

Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Πολυτεχνείο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ένας καταπληκτικός καταθλιπτικός": Η ευτυχία θέλει θάρρος

Ο "Καταπληκτικός καταθλιπτικός" του Αντώνη Καλομοιράκη επιστρέφει στο Θέατρο Καλλιρρόης, μπλέκοντας το χιούμορ με τη μελαγχολία σε μια τρυφερή ιστορία για την ευτυχία, τη μοναξιά και τη συμφιλίωση με τη ζωή όπως είναι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/11/2025

Όταν ο Πόε συναντά τη μουσική: "Το Κοράκι" της ομάδας Νοσταλγία

Η ομάδα Νοσταλγία επιστρέφει με μια ιδιαίτερη θεατρική πρόταση που γεφυρώνει τη λογοτεχνία με τη μουσική πράξη: το "Κοράκι [Ένα Μουσικό Αναλόγιο]" του Έντγακρ Άλαν Πόε σε σκηνοθεσία και μουσική σύνθεση Τώνιας Ράλλη.

"Oops!- Το παράλογο γίνεται θέαμα από τη Nova Melancholia

Η ομάδα Nova Melancholia επιστρέφει με το "Oops!", μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στη φάρσα, το σκοτάδι και την υπαρξιακή ειρωνεία.

Η "Λόλα" της Τρούμπας στο Παλλάς με Τρίγγου, Στάνκογλου, Γάλλο

Για πρώτη φορά θα δούμε στο θέατρο Παλλάς το 2026 την κινηματογραφική "Λόλα" που καθόρισε μια ολόκληρη εποχή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη.

Όλα όσα θα δούμε τον Νοέμβριο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο Νοέμβριος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μάς καλεί να ονειρευτούμε, να φροντίσουμε και να συνομιλήσουμε μέσα από νέες πρεμιέρες, δυνατές επιστροφές και παραστάσεις που φωτίζουν με ευαισθησία τον άνθρωπο, την πόλη και τον χρόνο.

Ρούλα Πατεράκη στο ΚΘΒΕ: Στιγμές από την πρωτοποριακή παράσταση για τον Τζον φον Νόιμαν

Η Ρούλα Πατεράκη επιστρέφει στο ΚΘΒΕ με το "SILLILAB: No Difference Between Ho Ho Ho!!!", αποκαλύπτοντας τη ζωή και το έργο του Τζον φον Νόιμαν μέσα από μια θεατρική γλώσσα γεμάτη κίνηση, φως και έκφραση.

"Lacrimosa ή το Απέπρωτο": Ο Τριαρίδης επιστρέφει με μια σκοτεινή εξομολόγηση για την ενοχή και την επιθυμία

Ο Θανάσης Τριαρίδης, με τη χαρακτηριστική του γλώσσα-μαχαίρι, επιστρέφει στο θέατρο με το "Lacrimosa ή το Απέπρωτο" – ένα έργο-κραυγή για την ενοχή, τη βία και τη διαρκή πάλη του ανθρώπου με το κακό μέσα του.