
Τους δικούς της "Βρικόλακες" παρουσιάζει φέτος στη σκηνή του θεάτρου Radar η βραβευμένη μεταφράστρια, σκηνοθέτρια και ηθοποιός Αναστασία Παπαστάθη, η οποία αναμετράται για πρώτη φορά με έργο του Χένρικ Ίψεν. Το αριστουργηματικό έργο μιλάει για τους προσωπικούς αλλά και τους "Βρικόλακες" που συλλογικά απασχολούν την κοινωνία όχι μόνο εκείνης της εποχής, αλλά και τη σημερινή. Αν και γράφτηκε το 1881, το έργο του Ίψεν στέκεται με τόλμη απέναντι στην εποχή του, ασκεί κριτική στην κοινωνική υποκρισία και την προσήλωση στο φαίνεσθαι, στο συντηρητισμό της εκκλησίας, αναδεικνύει το θέμα της κληρονομικότητας και πώς τα λάθη και οι αμαρτίες των γονέων "παιδεύουν" τις επόμενες γενιές, μιλώντας παράλληλα για τη γυναικεία χειραφέτηση και τα αιτήματα της αυτοδιάθεσης και της ισότητας των φύλων.

Η υπόθεση
Η Ελένα Άλβινγκ διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσει τον άσωτο άντρα της που έχει πεθάνει, ώστε να συντηρήσει την καλή εικόνα του λοχαγού Άλβινγκ απέναντι στον γιο της Όσβαλτ και απέναντι στην κοινωνία. Πιστεύει ότι έτσι θα σκεπάσει τα μυστικά της οικογένειας και θα κλείσει τους λογαριασμούς με το σκοτεινό παρελθόν. Όμως οι εξελίξεις και τα γεγονότα την υπερβαίνουν και γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τις επιλογές της. Όσο κι αν προσπάθησε να προστατεύσει τον γιο της και να τον κρατήσει μακριά από την καταστροφική επιρροή του πατέρα του, δεν τα κατάφερε. Ακόμα και όταν επαναστάτησε για πρώτη φορά και χτύπησε την πόρτα του πάστορα Μάντερς για να ζητήσει βοήθεια, εκείνος την έστειλε πίσω στο καθήκον, στο σπίτι του νόμιμου συζύγου της.

Η Αναστασια Παπαστάθη συμπρωταγωνιστεί με τους Νίκο Αναστασόπουλο, Νεκτάριο Φαρμάκη, Μαριλένα Λιακοπούλου και Θοδωρή Σκούρτα, ενώ η ίδια έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο "α" για την ηρωίδα της: "Ο ρόλος της Eλένα Άλβινγκ είναι μια σύνθεση δύναμης και ευθραυστότητας. Είναι μια γυναίκα που προσπαθεί να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς της κοινωνίας και της οικογένειας, αλλά ταυτόχρονα παραμένει δέσμια του παρελθόντος της. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι με αυστηρές ηθικές αρχές και προσήλωση στο καθήκον. Αντιμετώπισε έναν γάμο που δεν επέλεξε και παρόλες τις δυσκολίες παρέμεινε όρθια να αγωνίζεται όχι μόνο για τις προσωπικές της διεκδικήσεις αλλά και ενάντια στις δεσμεύσεις που της επέβαλε η οικογένεια και η κοινωνία. Είναι οι δεσμεύσεις που φυλακίζουν τον άνθρωπο και δεν του επιτρέπουν να ζήσει μια ζωή χαρούμενη και ελεύθερη. Όλα αυτά που ονομάζει ο Ίψεν "βρικόλακες”. Με γοητεύει η ψυχική αντοχή της Ελένα Άλβινγκ και η επιμονή της για την αναζήτηση της αλήθειας ακόμη κι όταν αυτή είναι επώδυνη. Η Ελένα Άλβινγκ είναι προϊόν της εποχής της, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να την ξεπεράσει. Ως μητέρα, έκανε ό,τι πίστευε σωστό για να προστατεύσει τον γιο της από την καταστροφική επιρροή του πατέρα. Ως γυναίκα, είχε το θάρρος να επαναστατήσει απέναντι στις συμβάσεις της οικογένειας και της κοινωνίας, ακόμη κι αν αυτό της κόστισε πολύ. Η στάση της είναι μια σύνθετη πράξη αγάπης και συμβιβασμού".

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Κυριακή Πανούτσου, τη μουσική ο Πάνος Φορτούνας και τους φωτισμούς η Αναστασία Παπαστάθη.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Βρικόλακες
Μέσα από την μικρογραφία της οικογένειας Άλβινγκ που καταρρέει, το σημαντικό έργο καταδικάζει την κοινωνική υποκρισία που κρύβεται πίσω από μια βιτρίνα ηθικής, μιλώντας με τόλμη για τη γυναικεία αυτοδιάθεση και την ισότητα των φύλων. Σύμφωνα με την υπόθεση, η Ελένα Άλβινγκ διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσει τον άσωτο άντρα της που έχει πεθάνει, ώστε να συντηρήσει την καλή εικόνα του λοχαγού Άλβινκ απέναντι στον γιο της Όσβαλτ και απέναντι στην κοινωνία. Πιστεύει ότι έτσι θα σκεπάσει τα μυστικά της οικογένειας και θα κλείσει τους λογαριασμούς με το σκοτεινό παρελθόν. Όμως οι εξελίξεις και τα γεγονότα την υπερβαίνουν και γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τις επιλογές της.