Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη στα παρασκήνια του "Έγκλημα και τιμωρία" στο θέατρο Πορεία

Το κορυφαίο έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας ανεβαίνει σε μία ατμοσφαιρική παράσταση υψηλής αισθητικής από τον Δημήτρη Τάρλοου, στη νέα διασκευή του Θανάση Τριαρίδη.

Έγκλημα και Τιμωρία

Η Ναταλία Δραγούμη παρακολούθησε την παράσταση που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου στο θέατρο Πορεία και βρέθηκε στα παρασκήνια για να μιλήσει μαζί του και με τους ηθοποιούς. Το κορυφαίο έργο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι παρουσιάζεται σε μία συμπυκνωμένη θεατρική διασκευή που υπογράφει ο Θανάσης Τριαρίδης, με πρωταγωνιστές μια πλειάδα καταξιωμένων και ανερχόμενων πρωταγωνιστών, με επικεφαλής τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο, τον Δημήτρη Ήμελλο, τη Σοφία Σεϊρλή, τη Μαριάννα Πουρέγκα κ.ά. 

Το "Έγκλημα και τιμωρία", ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αποτελεί βιβλίο σταθμό και κορυφαίο ψυχογράφημα της ανθρώπινης ύπαρξης και ηθικής. Μέσα από την ιστορία του Ρασκόλνικοφ, ενός φοιτητή που δολοφονεί μια γριά τοκογλύφο πρεσβεύοντας πως έτσι λειτουργεί για το καλό της ανθρωπότητας, θέτει καίρια ηθικά ερωτήματα για τους γραπτούς και άγραφους νόμους, τη δικαιοσύνη, την ενοχή και την εξιλέωση. Η ατμοσφαιρική παράσταση στηρίζεται στο νέο κείμενο που έχει γράψει ο ιδιοσυγκρασιακός συγγραφέας και ένας από τους πιο εμβριθείς αναγνώστες του ντοστογιεφσκικού έργου, Θανάσης Τριαρίδης.  Ο Τριαρίδης επιτυγχάνει να συμπυκνώσει αυτό το δαιδαλώδες έργο σε είκοσι εφτά διαλογικές σκηνές, κρατώντας τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας, και επαναδιαπραγματεύεται το ηθικό δίλημμα περί δίκαιου και άδικου φόνου. "Στον Ρασκόλνικοφ συναντιούνται ο Χριστός με τον Διάβολο, ο Άμλετ με τον Υπεράνθρωπο, ο Δον Ζουάν με τον Γκρέγκορ Σάμσα", σημειώνει ο συγγραφέας.

Έγκλημα και τιμωρία
©Μαρίζα Καψαμπέλη

 Ο ήρωας είναι ένας άνθρωπος που διανύει μια πορεία καταβύθισης, ξεκινώντας από μια αλαζονική αίσθηση ανωτερότητας για να καταλήξει τελικά στην αποδοχή της μικρότητάς του, και από εκεί στη λύτρωση, σε μια εν ζωή "ανάσταση". Η μεταμέλεια έρχεται έπειτα από μια δαιδαλώδη διαδρομή και η λύτρωση μέσα από τη μορφή μιας νεαρής πόρνης, της Σόνια. Πλάι σε κείνον, τη δική τους πορεία διαγράφουν και τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου, ο αστυνομικός ανακριτής Πορφύρης Πετρόβιτς, η μητέρα και η αδερφή του Ρασκόλνικοφ, ο Σβιντριγκάιλοφ, ο Ραζουμίχιν. Ο συγγραφέας εισάγει, επίσης, ψυχαναλυτικές αποχρώσεις καθώς και αμυδρές αναφορές στην οδυνηρή και ντροπιαστική για την ανθρωπότητα εμπειρία του Ολοκαυτώματος, ενώ εφευρίσκει κι έναν ρόλο-έκπληξη για τον ίδιο τον Ντοστογιέφσκι.

Έγκλημα και Τιμωρία

Ο Δημήτρης Τάρλοου οδηγήθηκε στον Ντοστογέφσκι, επειδή οι θεματικοί άξονες και οι προβληματισμοί του -το θέμα της πίστης, της λύτρωσης, του πάθους- είναι σημαντικό να συζητιούνται ξανά και ξανά, σε εποχές μεταβατικές όπως η δική μας. "Το 'Έγκλημα και Τιμωρία' είναι ένα σημείο καμπής για ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό. Το τέλος της Πίστης και η είσοδος στο χάος. Στην Κόλαση του σήμερα, του τώρα… Όμως η Τέχνη και προπάντων το θέατρο έχει την ικανότητα να διαβλέπει ως προφήτης και να προαναγγέλλει τις νέες επαναστάσεις. Το αίτημα για μια νέα Πίστη είναι πιο θερμό και υπαρκτό από ποτέ", σημειώνει ο σκηνοθέτης, που με αυτή την παράσταση συνεχίζει την έρευνά του πάνω στα δίπολα "αγαθά κίνητρα – ηθική βλάβη" και "Άνθρωπος – Νόμος".

Έγκλημα και τιμωρία
©Μαρίζα Καψαμπέλη

Η παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία χαρακτηρίζεται πρώτα απ’ όλα από την εξαιρετική ατμόσφαιρα. Η μουσική του Φώτη Σιώτα, εκτελεσμένη ζωντανά στο τσέλο από τον Τάσο Μισυρλή, συνεργάζεται με τη σκηνοθεσία και δημιουργεί μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, προσφέροντας το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να εξελιχθεί η ιστορία, όπως κάνουν και οι καίριοι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου και τα εμπνευσμένα σκηνικά της Θάλειας Μέλισσα, που αναπαριστούν τον ημιφωτισμένο, πνιγηρό και εφιαλτικό χώρο ενός ναού (που μοιάζει ακόμη με κελί), προτείνοντας την καταβύθιση σε έναν εφιάλτη ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο προς το φως. Καθηλωτικά λειτουργεί, επίσης, η ζωντανή κινηματογράφηση, μια πολύ ωραία δραματουργική ιδέα, καθώς ενισχύει το μοτίβο του εφιάλτη και μεγεθύνει την επιδραστικότητα των σκηνών.

Έγκλημα και Τιμωρία

Μέσα σε αυτό το συγκινησιακό και καλαίσθητο πλαίσιο δράσης, ο Τάρλοου σκηνοθετεί τους πολύ καλούς ηθοποιούς και οδηγεί την ιστορία στην απαιτούμενη κλιμάκωση. Σε διπλή διανομή οι Δημήτρης Ήμελλος/Κώστας Φιλίππογλου και ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος ερμηνεύουν τους ρόλους του Ανακριτή Πορφύρη και του Ρασκόλνικοφ, αντίστοιχα, και εξάπτουν το ενδιαφέρον ήδη από την πρώτη σκηνή της ανάκρισης. Τη Σόνια ερμηνεύουν επίσης σε διπλή διανομή δύο νέες ηθοποιοί που θα συζητηθούν: η Μαριάννα Πουρέγκα και η Φαίδρα Αγγελάκη μοιράζονται τον κομβικό ρόλο της "αγίας πόρνης" που οδηγεί τον Ρασκόλνικοφ στην προσωπική του λύτρωση. Όπως έχει δηλώσει ο Τάρλοου, "η Σόνια είναι ένας θηλυκός Πρίγκιπας Μνίσκιν. Πρόκειται για μια σαλή, που έχει κάτι το παιδικό, σχεδόν α-νόητο. Είναι η ρωγμή που θα τον κάνει να δεχτεί την αυτοταπείνωση, δηλαδή το κάτεργο, τη φυλακή, τη συνύπαρξη με εγκληματίες, που θα του δώσει να καταλάβει ότι μόνο μέσα από την καταβύθιση στα υπόγεια της ύπαρξης, μπορεί να δεχτεί την ύστατη ταπείνωση, άρα την πιθανότητα 'ανάστασης'".  Η Σοφία Σεϊρλή επιβάλλεται με την εμπειρία της στους δύο, διαμετρικά αντίθετους, ρόλους που ερμηνεύει, τη Μητέρα του Ρασκόλνικοφ και το Φάντασμα της Αλιόνας, όπως και ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος που υποδεύεται καίρια τον Ραζουμίχιν και τον εμβόλιμο ρόλο του Ντοστογιέφσκι. Ο Δημήτρης Μπίτος είναι ανατριχιαστικός στον αρνητικό ρόλο του Σβιντριγκάιλοφ και η Στέλλα Βογιατζάκη ερμηνεύει πολύ ωραία την Ντούνια, δείχνοντας πώς μια γυναίκα που βρίσκεται σε ανίσχυρη θέση μπορεί να γίνει τόσο δυναμική.

Έγκλημα και Τιμωρία

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Έγκλημα και τιμωρία

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 95 '

Πρόκειται για τη διασκευή του ογκώδους μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι “Έγκλημα και Τιμωρία” που φέρει την καθοριστική σφραγίδα του Θανάση Τριαρίδη. Η παράσταση παρουσιάζει την ιστορία του Ρασκόλνικοφ, ενός φοιτητή που πιστεύει πως η διανοητική και ψυχική ανωτερότητα νομιμοποιεί το άτομο να διαπράττει εγκλήματα για το καλό της ανθρωπότητας. Έτσι, προβαίνει στον φόνο μιας γριάς τοκογλύφου, σε μια πράξη «αλτρουισμού», που θα απαλλάξει την κοινωνία από ένα άπληστο και κακόβουλο άτομο. Παρά την πεποίθησή του ότι τέτοια κίνητρα βρίσκονται υπεράνω του νόμου, ο ήρωας χάνεται σε έναν λαβύρινθο τύψεων, εσωτερικών συγκρούσεων και ψυχικών οδυνών, που συνιστούν την πραγματική τιμωρία του. Η μεταμέλεια έρχεται έπειτα από μια δαιδαλώδη διαδρομή και η λύτρωση μέσα από τη μορφή μιας νεαρής πόρνης, της Σόνια. Πλάι σε εκείνον, τη δική τους πορεία διαγράφουν και τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου: ο αστυνομικός ανακριτής Πορφύριος Πετρόβιτς, η μητέρα και η αδερφή του Ρασκόλνικοφ, ο Σβιντριγκάιλοφ, ο Ραζουμίχιν, ενώ σε ρόλο-έκπληξη θα εμφανιστεί και ο ίδιος ο Ντοστογιέφσκι.

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.