Εξτρά μέρα για το "Τέλος του παιχνιδιού" με τους Μάκη Παπαδημητρίου-Γιώργο Χρυσοστόμου

Λόγω ζήτησης, προστέθηκε επιπλέον ημέρα παραστάσεων για το έργο του Μπέκετ που έρχεται στο θέατρο Ιλίσια.

Το τέλος του παιχνιδιού

Το αριστουργηματικό "Τέλος του παιχνιδιού (Endgame)" του Σάμουελ Μπέκετ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου, από τις 13 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ιλίσια. Ο Μάκης Παπαδημητρίου συναντά επί σκηνής τον Γιώργο Χρυσοστόμου, οκτώ χρόνια μετά την προηγούμενη εκρηκτική τους συνύπαρξη στη σκηνή, για να ερμηνεύσουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ντουέτα του παγκοσμίου θεάτρου. Καθώς η  προπώληση της παράστασης, που ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου, καταγράφει μεγάλη ζήτηση, προστίθενται επιπλέον παραστάσεις, κάθε Κυριακή στις 21:00. 

 

Το σκηνικό μάς μεταφέρει σε ένα καταφύγιο, μετά το τέλος του κόσμου. Ένα παιχνίδι φτάνει στο τέλος του… ή μήπως το τελευταίο κομμάτι μιας παρτίδας που ξαναρχίζει; Η σκηνοθετική προσέγγιση του Μάκη Παπαδημητρίου εστιάζει στον βαθιά ανθρώπινο πυρήνα του έργου: τέσσερις χαρακτήρες σε έναν ερειπωμένο κόσμο, που προσπαθούν να γεφυρώσουν τις αποστάσεις με λέξεις, βλέμματα, σιωπές. Σιωπές, οι οποίες – όπως όρισε ο ίδιος ο Μπέκετ– τηρούνται ευλαβικά, όχι από τυπολατρία, αλλά γιατί μέσα τους κρύβονται όλα τα αναπάντητα ερωτήματα της ύπαρξης. 

Στην παράσταση το κωμικό στοιχείο κυριαρχεί. Σημειώνει ο σκηνοθέτης σχετικά: "Και ναι, υπάρχει και χιούμορ. Πολλές φορές σκοτεινό, άλλες φορές υπόγειο, πάντα αιχμηρό. Ο Beckett δεν γελάει για να ξεχάσει — γελάει για να αντέξει. Κι εμείς προσπαθούμε να τιμήσουμε αυτό το χιούμορ όπως του αξίζει: με ειλικρίνεια και μέτρο, χωρίς να προδώσουμε τη σιωπή του".

Το "Τέλος του Παιχνιδιού (Endgame)" αποτελεί μια καλλιτεχνική σύμπραξη δημιουργικών συντελεστών, όπου χορογραφία, μουσική, σκηνογραφία και φωτισμοί συντονίζονται με ακρίβεια, δημιουργώντας έναν κόσμο λιτό, ασφυκτικό και συνάμα βαθιά ποιητικό, όπου όσο κι αν όλα δείχνουν χαμένα, η ανάγκη να ειπωθεί κάτι και να ακουστεί κάτι, επιμένει. 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητρίου
Μετάφραση: Κ. Σκαλιόρας
Κίνηση- Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σκηνικά- Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Sound Design: Σταύρος Γασπαράτος

Παίζουν: 

Χαμ: Μάκης Παπαδημητρίου
Κλοβ: Γιώργος Χρυσοστόμου
Ναγκ: Δημήτρης Ντάσκας
Νελ: Φραγκίσκη Μουστάκη

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τέλος του παιχνιδιού

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Το αριστουργηματικό έργο μας μεταφέρει σε ένα καταφύγιο, μετά το τέλος του κόσμου. Σε αυτό το ερειπωμένο τοπίο, τέσσερις χαρακτήρες προσπαθούν να γεφυρώσουν τις αποστάσεις με λέξεις, βλέμματα, σιωπές, σε μια αναζήτηση των μεγάλων υπαρξιακών ερωτημάτων. Στην παράσταση το κωμικό στοιχείο κυριαρχεί. Σημειώνει ο σκηνοθέτης σχετικά: «Και ναι, υπάρχει και χιούμορ. Πολλές φορές σκοτεινό, άλλες φορές υπόγειο, πάντα αιχμηρό. Ο Μπέκετ δεν γελάει για να ξεχάσει — γελάει για να αντέξει. Κι εμείς προσπαθούμε να τιμήσουμε αυτό το χιούμορ όπως του αξίζει: με ειλικρίνεια και μέτρο, χωρίς να προδώσουμε τη σιωπή του».

Ιλίσια

Παπαδιαμαντοπούλου 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Έμπορος της Βενετίας επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο 104

Για δεύτερο χρόνο επιστρέφει στο Θέατρο 104 ο "Έμπορος της Βενετίας", με πέντε ηθοποιούς σε δεκατρείς ρόλους και μια σκοτεινή ματιά στη μισαλλοδοξία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/10/2026

Γιατί να δω τον "Άγριο Σπόρο";

Η σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη δίνει τη δική της οπτική, δέκα χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του έργου

Τρεις γυναίκες διεκδικούν τη δική τους ελευθερία στην "Πλεξούδα"

Η "Πλεξούδα" της Λετισιά Κολομπανί κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Μεταξουργείο, με τρεις γυναίκες από διαφορετικούς κόσμους να διεκδικούν την ελευθερία.

Οι "Πριγκίπιssεs" ανεβαίνουν στη σκηνή με χιούμορ και drag διάθεση

Οι "Πριγκίπιssεs" κάνουν σήμερα πρεμιέρα στον Μικρό Κεραμεικό, σε μια παράσταση του Χάρη Λυμπερόπουλου για την ταυτότητα, τη φιλία και την αποδοχή.

Τέσσερις επιβάτες, ένας Τιτανικός και πολλά ψέματα στο "Παγόβουνο"

Το "Παγόβουνο" κάνει πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου στο Embassy, με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Κατερίνα Γερονικολού και Θανάση Πατριαρχέα.

Πυρ, γυνή και comedy με τη Ρούλη Μπουραντά

Μια βραδιά κωμωδίας χωρίς σοβαροφάνειες, με χώρο για τις ανασφάλειες, τις αντιφάσεις και τη δύναμη που βρίσκουμε όταν μπορούμε πια να γελάσουμε με όσα έχουμε περάσει.

Το "Άγριο Γάλα" φέρνει στη σκηνή τα πειράματα μιας χειραγωγημένης κοινωνίας

Η ομάδα The Hybrids Lab παρουσιάζει το "Άγριο Γάλα" της Κατερίνας Φλώρου, μια παράσταση για την εξουσία, τη χειραγώγηση και το τίμημα της γνώσης.