
Και αυτή την εβδομάδα, η Επίδαυρος γίνεται το επίκεντρο του θεατρικού καλοκαιριού, φιλοξενώντας δύο ξεχωριστές παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Οι δύο παραστάσεις προσφέρουν διαφορετικές, αλλά εξίσου ιδιαίτερες σκηνικές προτάσεις: η μία με σύγχρονο ποιητικό βλέμμα, η άλλη με αρχαιοελληνική τραγικότητα και σκηνοθετική τόλμη. Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, θα δούμε την πολυαναμενόμενη παράσταση "Οιδίπους" σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά, στις 25 και 26 Ιουλίου.

Ο Χουβαρδάς, ένας από τους πιο εμβληματικούς σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου, επιστρέφει στις δύο τραγωδίες του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος" και "Οιδίπους επί Κολωνώ", με ένα εντυπωσιακό καστ. Πρωταγωνιστούν η Στεφανία Γουλιώτη, ο Νίκος Καραθάνος, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, η Πηνελόπη Τσιλίκα, ο Ορέστης Χαλκιάς και ο Νίκος Χατζόπουλος. Τον Χορό απαρτίζουν ο Γιάννης Κότσιφας, ο Έκτορας Λυγίζος (κορυφαίοι), η Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, η Θεόβη Στύλλου και ο Άγγελος Τριανταφύλλου, ο οποίος έχει συνθέσει και τη μουσική. Ο "Οιδίποδας" του Χουβαρδά εστιάζει στην αναμέτρηση του ανθρώπου με το πεπρωμένο και στη συγκλονιστική πορεία του Οιδίποδα προς τη γνώση και την καταστροφή. Η σκηνική προσέγγιση του Χουβαρδά υπόσχεται να αναδείξει το τραγικό στοιχείο με σύγχρονους κώδικες, διατηρώντας παράλληλα την κλασική του ρίζα.

Παράλληλα, την ίδια Παρασκευή και Σάββατο στη Μικρή Επίδαυρο, ο Γιάννης Σκουρλέτης και η ομάδα Bijoux de Kant παρουσιάζουν την παράσταση "Δεξιά της κοίτης, συνεδρία πολέμου", στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients, με πρωταγωνιστές τη Ρένια Λουϊζίδου και τον Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" του Σοφοκλή και τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη και βασίζεται σε πρωτότυπα κείμενα των Γιάννη Παλαβού και Άρη Αλεξανδρή.
Ο Γιάννης Παλαβός, βραβευμένος συγγραφέας των συλλογών "Αστείο" (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2013) και "Το παιδί" (2019), αντλεί από τη σοφόκλεια τραγωδία για να φωτίσει την αρχετυπική σχέση πατέρα-κόρης. Στο μονόλογο μιας γυναίκας, αποτυπώνεται το πορτρέτο του πατέρα της – περιπλανώμενου λαϊκού οργανοπαίκτη της ελληνικής επαρχίας, απόκληρου και κυνηγημένου, όπως ο Οιδίποδας, με μοναδικό του στήριγμα την κόρη του.
Παράλληλα, ο Άρης Αλεξανδρής εμπνέεται από τη Λυσιστράτη, φέρνοντας στη σκηνή τον απόηχο του συλλογικού σώματος και της αντίστασης, μέσα από μια σύγχρονη, ποιητική δραματουργία. Η παράσταση υφαίνει έναν κόσμο ανάμεσα στο όνειρο και την ιστορική μνήμη, με έντονα πολιτικά και υπαρξιακά στοιχεία, αναδεικνύοντας τη θεατρική ματιά του Σκουρλέτη: στοχαστική, αισθητικά τολμηρή και βαθιά προσωπική. Τα δύο κείμενα κυκλοφορούν σε ενιαία δίγλωσση έκδοση, στο πλαίσιο της Θεατρικής Σειράς του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη.
Προπωλήσεις εισιτηρίων
Οι σελίδες: www.aefestival.gr και www.more.com είναι τα μοναδικά επίσημα κανάλια πώλησης εισιτηρίων των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Εισιτήρια που αγοράζονται από μη εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές ή πλατφόρμες δε θα θεωρούνται έγκυρα. Για τις παραστάσεις που παίζονται στα δύο αρχαία θέατρα αυτή την εβδομάδα, η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε εντυπωσιακή για την παράσταση "Οιδίπους".Τα εισιτήρια για τη δεύτερη ημέρα παραστάσεων, στις 26 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, εξαντλήθηκαν, ενώ κυκλοφορούν τα τελευταία εισιτήρια για τη μεγάλη πρεμιέρα στις 25 Ιουλίου στην πλατφόρμα more.com. Ένας αριθμός εισιτηρίων υπάρχει ακόμα και για την παράσταση "Δεξιά της κοίτης-Συνεδρία πολέμου" και για την προαγορά επισκεφθείτε την πλατφόρμα more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Δεξιά της κοίτης - Συνεδρία πολέμου
Δύο γυναικείοι μονόλογοι που αντλούν ελεύθερα από τους αρχαίους μύθους αποκαλύπτοντας σύγχρονες πτυχές τους μέσα από πρωτότυπα έργα, παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση στο πλαίσιο του Κύκλου «Contemporary Ancients» και της πρωτοβουλίας Grape του Φεστιβάλ Αθηνών. Στον μονόλογο που εμπνέεται από τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, η αρχετυπική σχέση πατέρα-κόρης σκιαγραφείται από την ίδια και το μοναδικό στήριγμα ενός περιπλανώμενου λαϊκού οργανοπαίκτη που περιπλανιέται ανήμπορος, ιχνηλατώντας την προσωπικότητά του και κάνοντας παράλληλα έναν γλυκόπικρο απολογισμό. Η παρακμή του σεξ στην ψηφιακή εποχή συνιστά τη θεματική του έργου που αντλεί από τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, που εδώ είναι μια αγανακτισμένη ψυχολόγος που έχει κουραστεί να ακούει τους ασθενείς της να γκρινιάζουν για τα στραβά των σχέσεων και των επιλογών τους.
Οιδίπους
Ο Γιάννης Χουβαρδάς, τιμώντας τα 50 χρόνια δημιουργικής του πορείας στο θέατρο, παρουσιάζει μια ενιαία παράσταση που συνδυάζει τις τραγωδίες «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή. Η σκηνοθετική του προσέγγιση ξεκινά από το τέλος της ζωής του Οιδίποδα και προχωρά προς τα πίσω, αναδεικνύοντας την πορεία του ήρωα από την πτώση στην αναζήτηση της λύτρωσης. Η παράσταση, με σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς, επιδιώκει να αποδώσει αρμονικά την αίσθηση μιας ενιαίας ιστορίας, πιστής στο πνεύμα του Σοφοκλή, αναδεικνύοντας τα διαχρονικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.