
Αν βρίσκεστε σε διακοπές έως τις 27 Ιουλίου, έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια σειρά ξεχωριστών θεατρικών παραστάσεων στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2025". Σπουδαίοι δημιουργοί, ερμηνευτές και σκηνοθέτες αναδεικνύουν, μέσα από το αρχαίο και σύγχρονο ρεπερτόριο, τον φετινό θεματικό άξονα: "Η πρόσληψη του παρελθόντος – Η σήμερον ως αύριον και ως χθες".
Η εβδομάδα συνεχίζει με δύο μουσικοθεατρικές παραστάσεις στις 23 και 24 Ιουλίου:
– Η παράσταση "Δεν είναι εποχή για ποίηση – Νίκος Εγγονόπουλος", σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου και με ερμηνευτές τους Ρένη Πιττακή και Κώστα Βασαρδάνη, παρουσιάζεται στο επιβλητικό τοπίο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου, στα Γρεβενά.
– Παράλληλα, η μουσική παράσταση "Μνήμης περάσματα", σε μουσική επιμέλεια της Γεωργίας Νταγάκη, "ζωντανεύει" στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά στην Καστοριά, μέσα από ήχους που διατρέχουν τον χρόνο και την ιστορία.
Στις 24 και 25 Ιουλίου, το θέατρο συναντά τη σύγχρονη ποίηση στον Θερινό Κινηματογράφο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, με την παράσταση "Ανολοκλήρωτα ποιήματα" (Poèmes inachevés), σε σύλληψη, δραματουργία και σκηνοθεσία της Μάρθας Μπουζιούρη.
Η πορεία συνεχίζεται στις 25 και 26 Ιουλίου με την παράσταση "Αντιλογίες", στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, στην Κοζάνη. Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία, μαζί με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, συνδιαλέγονται επί σκηνής με τη δύναμη του λόγου, του χιούμορ και της αντίθεσης.
Το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιουλίου δίνει τη σκυτάλη στο θέατρο για παιδιά και εφήβους:
– Η παράσταση "Τα γυάλινα βουνά και οι κοκκαλένιοι κάμποι", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη, ταξιδεύει στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα Σίφνου, μεταφέροντας μύθους και φαντασία σε ένα μαγευτικό σκηνικό.
– Την ίδια περίοδο, η παράσταση "Η διαθήκη", σε κείμενο και σκηνοθεσία της Χάρις Μέγα, παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, συνδέοντας βιώματα και ιστορίες μέσα από θεατρικό παιχνίδι και αφήγηση.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 27 και 28 Ιουλίου με την παράσταση "Ο μουσακάς", στο Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών – Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Χαλκιδική. Σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη, η παράσταση προσεγγίζει με χιούμορ και ανατροπές την ταυτότητα, την παράδοση και τις πολιτισμικές μνήμες.
Θεατρικές παραγωγές, σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα, συνθέτουν ένα πολυσυλλεκτικό πολιτιστικό μωσαϊκό, ανοιχτό σε όλους. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και απαιτείται προκράτηση θέσεων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα
24 Ιουλίου
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου, Γρεβενά - 8.30 μ.μ.
"Δεν είναι εποχή για ποίηση – Νίκος Εγγονόπουλος"
Ο Εγγονόπουλος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο παλίμψηστο της νεοελληνικής ταυτότητας με ένα έργο που αντέχει στον χρόνο. Οξύτητα ποιητικού λόγου, εικαστική διεισδυτικότητα, αποθέωση του χρώματος, ελευθερία, γενναιότητα, "τρέλα" για ζωή και έρωτα. Υπερασπίστηκε το ρεύμα του υπερρεαλισμού με πάθος και πείσμα, συνομίλησε με την παράδοση με γνώση και τόλμη, οδεύοντας αέναα σε μια συνεχή υπέρβαση. Δανειζόμαστε τον στίχο του "Δεν είναι εποχή για ποίηση…" για μια παράσταση γεμάτη μουσική και ποίηση, στο επισκέψιμο μνημείο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου, κοντά στη Δεσκάτη Γρεβενών. Ο Σωκράτης Σινόπουλος υπογράφει την πρωτότυπη μουσική και συνδράμει μουσικά με το κουαρτέτο του. Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την τζαζ και τη σύγχρονη μουσική.
Η σπουδαία Ρένη Πιττακή και ο Κώστας Βασαρδάνης ερμηνεύουν και συνομιλούν με τους μουσικούς, στις όχθες του Αλιάκμονα, λουσμένοι σε ένα μαγικό φως με φόντο αγριολούλουδα, ήχους πουλιών, αντανακλάσεις νερού. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελπίδα Σκούφαλου και μουσικοί επι σκηνής ο Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα), ο Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), ο Δημήτρης Τσεκούρας (μπάσο) και ο Δημήτρης Εμμανουήλ (τύμπανα).
Αρχοντικό Τσιατσιαπά, Καστοριά - 9 μ.μ.
"Μνήμης περάσματα"
Ο ξεριζωμός αποτελεί μια τραυματική εμπειρία από το παρελθόν που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, επηρεάζοντας γενιές ολόκληρες και διαμορφώνοντας τις ταυτότητες και τις ιστορίες τόσο των ατόμων όσο και των κοινωνιών. Η μουσική οπτικοακουστική δράση Μνήμης περάσματα εξερευνά τον διαχρονικό δεσμό του ελληνισμού με τον εκπατρισμό. Μέσα από έναν συνδυασμό τραγουδιών, αφηγήσεων και ψηφιακής οπτικοακουστικής τέχνης, ανασύρονται ιστορικές μνήμες και ο πόνος του ξεριζωμού, μετατρέποντας τα τραγούδια σε ζωντανά ντοκουμέντα της συλλογικής μνήμης.
Τη μουσική επιμέλεια υπγράδει η Γεωργία Νταγάκη, τη σκηνοθεσία η Αλκμήνη Καλογήρου, τα κοστούμια η Ελένη Νταγάκη και μουσικη επι σκηνής παίζουν η Γεωργία Νταγάκη (τραγούδι, κρητική λύρα), ο Πάνος Γεωργόπουλος (κιθάρα), ο Γιάννης Παπανικολάου (τύμπανα, loops, spd), ο Αποστόλης Καρποντίνης (λαούτο) και ο Βαγγέλης Καραπέτρος (programming, μπάσο).

24 & 25 Ιουλίου
Θερινός κινηματογράφος Μονής Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη - 9 μ.μ.
"Ανολοκλήρωτα ποιήματα (Poèmes inachevés)"
Πού πάνε οι ιδέες που δεν πρόλαβαν να πάρουν οριστικό σχήμα; Οι ταινίες, τα θεατρικά έργα ή τα ποιήματα που δεν ολοκληρώθηκαν; Και οι άνθρωποι που φεύγουν πού πηγαίνουν; Τι γίνονται οι απολογισμοί που δεν έκλεισαν; Οι αποχαιρετισμοί που δεν έγιναν αγκαλιές; Μπορεί το ίχνος των απόντων να κατοικήσει το παρόν μας, ανοίγοντας ένα παράθυρο για να κοιτάξουμε στα μάτια το μέλλον; Τα παραπάνω ερωτήματα τροφοδότησαν την ιδέα για μια παράσταση, ένα έργο για το ανολοκλήρωτο της καλλιτεχνικής δημιουργίας που εξακολουθεί να τροφοδοτεί ως καύσιμη ύλη την τέχνη και την ίδια τη ζωή.
Πρόκειται για μια ποιητική σκηνική σύνθεση η οποία προτείνει έναν μεταδραματικό, υπερβατικό τόπο συνάντησης του απόντα/παρόντα δημιουργού με το ανολοκλήρωτο έργο του, τους ανθρώπους (του), την ανθρωπότητα. Αξιοποιώντας μια θραυσματική δραματουργία, η παράσταση παίρνει τις λέξεις –τις εικόνες, τους ήχους, τις έννοιες, τους στοχασμούς– που άφησαν σε εκκρεμότητα οι μεγάλοι "ποιητές" για να αναμετρηθεί με την υπαρξιακή, καλλιτεχνική και πολιτική αγωνία της ζωής που περνά, τελειώνει, κόβεται, ψηλαφώντας παράλληλα την παρηγορητική, ουμανιστική διάσταση της μεγάλης τέχνης.
Τη σύλληψη, τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία αναλαμβάνει η Μάρθα Μπουζιούρη, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Δήμητρα Λιάκουρα και ερμηνεύει η Ελένη Δημοπούλου.
25 & 26 Ιουλίου
Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, Κοζάνη - 9 μ.μ.
"Αντιλογίες"

Η παράσταση "Αντιλογίες" βασίζεται σε μια δραματουργική σύνθεση που συνυφαίνει την πλατωνική Απολογία με την Αληθινή απολογία του Σωκράτη του Κώστα Βάρναλη. Ο σύγχρονος Σωκράτης καλείται σε ανάκριση και απαντά αντλώντας από τη φιλοσοφική οξύνοια του Πλάτωνα και την αιχμηρή ειρωνεία του Βάρναλη. Μέσα από αυτόν τον σκηνικό διάλογο αναδεικνύεται μια διαχρονική αναμέτρηση: η σκέψη απέναντι στην εξουσία, η αλήθεια απέναντι στα ψεύδη, η ευθύνη απέναντι στον εφησυχασμό. Ο λόγος –φιλοσοφικός, ποιητικός, ανατρεπτικός– κυριαρχεί επί σκηνής, πλαισιωμένος από πρωτότυπη ζωντανή μουσική. Η παράσταση προσφέρει μια εμπειρία που γεφυρώνει δύο χιλιετίες στοχασμού, θέτοντας ξανά ερωτήματα που παραμένουν επίκαιρα: Τι είναι αλήθεια; Ποια η θέση του σκεπτόμενου ανθρώπου στην κοινωνία; Και πόσο κοστίζει σήμερα η αναζήτηση της αλήθειας;
Τη σκηνοθετική επιμέλεια αναλαμβάνει ο ταλαντούχος Ιεροκλής Μιχαηλίδης, τη μουσική επιμέλεια ο Γιώτης Κιουρτζόγλου, τα κοστούμια η Δήμητρα Λιάκουρα και ερμηνεύουν ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.
26 & 27 Ιουλίου
Μυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα Σίφνου - 6 μ.μ. (παιδικό εργαστήριο) 8 μ.μ. (παράσταση)
"Τα γυάλινα βουνά και οι κοκκαλένιοι κάμποι"

H θεατρική παράσταση "Τα γυάλινα βουνά" και οι κοκκαλένιοι κάμποι ζωντανεύει ένα ξεχωριστό κυκλαδίτικο παραμύθι με σύγχρονες θεατρικές μεθόδους και βαθιά συναισθηματική σύνδεση με την παράδοση: αφήγηση, μουσική, ζωγραφήγηση και σωματικό θέατρο.
Ένας νέος βοσκός και μια νεράιδα του Αυγούστου ερωτεύονται και δημιουργούν οικογένεια στον Πάνω Κόσμο. Όταν εκείνη και το παιδί τους εξαφανίζονται, ο βοσκός ξεκινά ένα επώδυνο ταξίδι αναζήτησης, καθοδηγούμενος από τέσσερις άνεμους, μέσα από το συμβολικό τοπίο των "γυάλινων βουνών" και των "κοκκαλένιων κάμπων" σ’ έναν συμβολικό κόσμο ωρίμανσης και ελπίδας.
Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα στη Σίφνο γίνεται ζωντανό παραμύθι, προσκαλώντας παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε μια πολυαισθητηριακή εμπειρία που γεφυρώνει γενιές και αναδεικνύει τη δύναμη της λαϊκής αφήγησης. Συνοδευτικές δράσεις εμπλουτίζουν την εμπειρία: βιωματική προσέγγιση, κατασκευή και εκτέλεση παραδοσιακής μουσικής από τοπικό οργανοπαίχτη, ανάγνωση και αφήγηση τοπικών παραμυθιών από μέλη τοπικής ερασιτεχνικής ομάδας και το εικαστικό εργαστήριο "Ζωγραφήγηση", εμπνευσμένο από την πρακτική της ζωγραφήγησης που χρησιμοποιείται στην παράσταση.
Μια σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη, σε μουσική Λευτέρη Βενιάδη, αφήγηση της Λήδας Βαρβαρούση, κίνηση της Λίας Τσολάκη και ερμηνεία των Άνδρη Θεοδότου, Φάνη Κοσμά, Ηρώς Χαλκίδης, Αργύρη Λάμπρου και Λήδας Βαρβαρούσης. Μουσικός επι σκηνής ο Γιώργος Μπουκαούρης.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας - 9 μ.μ.
"Η Διαθήκη"
Το έργο "Η διαθήκη" συνδυάζει το θέατρο με το 3D animation και αποτελεί μια ανατρεπτική παράσταση για παιδιά και εφήβους με απρόσμενο τέλος, η οποία πραγματεύεται την αξία του πολιτισμού μας, αλλά και πληθώρα σύγχρονων ζητημάτων που θα απασχολήσουν την κοινωνία μας και στο μέλλον.
Δύο αδέλφια, ο Ποσειδώνας και η Αυγή, ζουν στον εικονικό κόσμο του διαδικτύου. Δεν εργάζονται, δεν κοινωνικοποιούνται και για όποια απόφαση καλούνται να πάρουν, από την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη, ρωτούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να τους δώσει απαντήσεις και λύσεις στα θέματα που τους αφορούν. Η καθημερινότητά τους κυλά μέσα σε τέσσερις τοίχους, ώσπου ένας συμβολαιογράφος επικοινωνεί μαζί τους και η ζωή τους παίρνει διαφορετική τροπή. Από έναν θείο τους κληρονομούν ένα κάστρο με ιστορική αξία, το οποίο βλέπουν ως ευκαιρία για αξιοποίηση και εκμετάλλευση, ώστε να πραγματοποιήσουν τα καταναλωτικά τους όνειρα. Καθώς δεν έχουν μάθει να σκέφτονται και να λαμβάνουν αποφάσεις, απευθύνονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να τους προτείνει λύσεις εκμετάλλευσης της κληρονομιάς.
Το θεατρικό κείμενο και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Χάρις Μέγα, τη μουσική επιμέλεια ο Αβεσαλώμ Κουπτσίδης, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Δήμητρα Δούση, το 3D Animation o Λευτέρης Μπέτσης και ερμηνεύουν οι 'Αρης Νούσης και Ευγενία Πολύζου.
27 & 28 Ιουλίου
Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών – Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού – Βυζαντινό
Μουσείο Χαλκιδικής - 9 μ.μ.
"Ο Μουσακάς"

Mε αφορμή ένα κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι που περιλαμβάνει ελληνικές γεύσεις ανθεκτικές στο πέρασμα των ετών, ξεπηδούν οι ιστορίες παραδοσιακών φαγητών και η πρόσληψή τους στο σήμερα. Εκεί όπου συναντιούνται και συναλλάσσονται οι διαφορετικές γενιές, αντιλαμβανόμαστε τους τρόπους που έχουν μεταβληθεί οι διατροφικές μας παραδόσεις αλλά και η ίδια η ζωή. Ο μουσακάς, οι πίτες, τα ντολμαδάκια και τα μπαχάρια της ξακουστής πολίτικης κουζίνας μάς φέρνουν στον νου τις ιστορίες των γιαγιάδων μας, ενώ η μπομπότα ή, αλλιώς, η πίτα των φτωχών μάς γυρίζει πίσω στη δύσκολη περίοδο της Κατοχής και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για επιβίωση. Παραδοσιακά ακούσματα μπλεγμένα με ήχους τηγανίσματος και κατσαρόλες που βράζουν, ιστορίες ανθρώπων και συνταγές που όλοι μας έχουμε δοκιμάσει δημιουργούν μια παράσταση φόρο τιμής στα τραπέζια που μας μεγάλωσαν.
Η Νεφέλη Μαϊστράλη αναλαμβάνει τη δραματουργία, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια αναλαμβάνει η Γεωργία Μπούρδα και ερμηνεύουν οι Ευαγγελία Καρακατσάνη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Χάρης Κρεμμύδας και ο Πάνος Τοψίδης