"Οι απόντες" του Βασίλη Κατσικονούρη έρχονται στο θέατρο Σταθμός

Ο Βασίλης Κατσικονούρης παρουσιάζει μια ποιητική αφήγηση για την απώλεια και τη μνήμη, σε μια ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση και εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Βασίλης Κατσικονούρης Ελίνα Γιουνανλή©

Τους "Απόντες” καλωσορίζει το θέατρο Σταθμός από τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου έως και την Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου. Το νέο project προφορικής αφήγησης του Βασίλη Κατσικονούρη διερευνά την προ-λογοτεχνική φάση της αφήγησης, πριν αυτή γίνει γραπτό κείμενο. Ο Κατσικονούρης είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς και αγαπημένους σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο συνδυάζει ρεαλισμό, κοινωνική ματιά και χιούμορ, αγγίζοντας καθημερινά θέματα που όμως έχουν βαθιά υπαρξιακή ή κοινωνικοπολιτική βάση.

Μέσα από τους "Απόντες" έρχονται στην επιφάνεια αληθινές μνήμες, ανθρώπων που ανακαλούν αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν—λόγω θανάτου, χωρισμού ή ξενιτιάς. Οι αφηγητές Βαγγέλης Αυγέρης, Κωνσταντίνος Ζώης, Ειρήνη-Διαλεχτή Κουρομιχελάκη, Αλέξανδρος Ασωνίτης, Νίκος Μάκκας, Ρομίνα Σπυράκη, Ειρήνη Γκλιάτη και ο Βασίλης Κατσικονούρης ζωντανεύουν τις ιστορίες τους κάθε βράδυ, χωρίς γραπτό κείμενο, χωρίς πρόβες δημιουργώντας μια σκηνική πρόταση που έχει αμεσότητα. Με συνοδεία λιτών θεατρικών στοιχείων, η αφήγηση γίνεται βιωματική, θολώνοντας τα όρια μεταξύ αφηγητή και ακροατή. Οι θεατές μπορούν να συμμετάσχουν, προσθέτοντας τις δικές τους αφηγήσεις. 

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι απόντες

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 105 '

Ένα project πάνω στην προφορικότητα και την αφήγηση πριν αυτή γίνει λογοτεχνία με την υπογραφή του σημαντικού Έλληνα δραματουργού με τη συμμετοχή ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Μία συλλογή από προφορικές αφηγήσεις ανθρώπων την ώρα που θυμούνται άλλους ανθρώπους, όπως τους θυμούνται, με λόγια που παράγονται εκείνη τη στιγμή. Αναφέρονται σε απόντες από θάνατο, χωρισμό, ξενιτιά, σε φίλους και πρόσωπα κάποτε αγαπημένα, που χάθηκαν στον χρόνο, κάθε βράδυ η ίδια ιστορία με τα λόγια εκείνης της στιγμής, αδιαμεσολάβητα και απροβάριστα, χωρίς να υπάρχει μία λέξη γραπτή. Ως ραψωδοί του έπους της καθημερινότητας. Και ως συνοδεία λύρας, μια διακριτική υποστήριξη από κάποια θεατρικά στοιχεία. Η πρόσληψη αυτής της δράσης μπορεί να είναι ένα μοναδικό συμβάν-βίωμα, όπου τα όρια μεταξύ πομπού και δέκτη γίνονται δυσδιάκριτα. Όσοι από τους δεύτερους επιθυμούν, είναι ευπρόσδεκτοι να αφηγηθούν και τις δικές τους ιστορίες.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μπορεί μια παράσταση να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το bullying;

Ο Μικρός Βορράς φέρνει στη σκηνή το Teen Talk Bullying, μια ιστορία σχολικού εκφοβισμού και δίνει το λόγο στο κοινό, που καλείται να παρέμβει και να δοκιμάσει τις δικές του λύσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/09/2026

Επιστροφή στα κλειστά θέατρα με 90+ παραστάσεις

Από πολυσυζητημένες παραστάσεις μέχρι επαναλήψεις που μετρούν πάνω από μία δεκαετία, περισσότερες από 90 επαναλήψεις επιστρέφουν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στις κλειστές αίθουσες.

Το αίνιγμα της Θήβας ζωντανεύει: Ο Κωνσταντίνος Χατζής παρουσιάζει τη "ΣΦΙΓΞ"

Στη Θήβα, στον αυθεντικό τόπο των τραγικών ηρώων, ο Κωνσταντίνος Χατζής επιχειρεί μια τολμηρή σκηνική επιστροφή. Η "ΣΦΙΓΞ" γίνεται μια υβριδική performance, όπου ο αρχαίος μύθος συναντά το σήμερα ακριβώς εκεί όπου γεννήθηκε.

"Ευτυχισμένες μέρες": Όσα δεν ξέρουμε για την ελληνική ιστορία του έργου και τη Χριστίνα Τσίγκου

Με αφορμή την πρεμιέρα του έργου "Ευτυχισμένες Μέρες" του Μπέκετ στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, ανατρέχουμε στην ιστορία της πρώτης παράστασης στην Ελλάδα

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: "Η μηχανή μπορεί να αντιγράψει την τεχνοτροπία, αλλά ποτέ το συναίσθημα"

Το "McNeal" του Αγιάντ Άχταρ κάνει πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου στο Θέατρο "Νέος Ακάδημος", με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο αγαπημένος ηθοποιός μοιράζεται τις σκέψεις του για την τεχνολογία, τις ανθρώπινες σχέσεις και τον χρόνο.

"Αυτή η νύχτα μένει" στο Ολύμπια

Η μεγάλη θεατρική επιτυχία του ΚΘΒΕ, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θάνου Αλεξανδρή και ντυμένη με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, κατεβαίνει από 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, γεμίζοντας το θέατρο "Μαρία Κάλλας" με χρώματα, καπνούς και αναμνήσεις.

Πέρσες: Το σόλο του Φαίδωνα Καστρή επιστρέφει στη σκηνή

Για δεύτερη χρονιά, ο Φαίδων Καστρής επιστρέφει με τους "Πέρσες" του Αισχύλου στο Θέατρο Φούρνος, σε μια παράσταση-τελετουργία γύρω από την ήττα, τη μνήμη και την ανθρώπινη ευθραυστότητα.