"Η σκιά της μύγας" σε ένα νέο ταξίδι – στην Ακαδημία Πλάτωνος

«Η σκιά της μύγας» επιστρέφει από τις 8 Μαρτίου στο καφενείο, για ένα νέο κύκλο παραστάσεων. Ξαναζωντανεύει σε μια γειτονιά που αλλάζει, την Ακαδημία Πλάτωνος.

Η σκιά της μύγας Στέλιος Αγγελίδης, Σίμος Γιαννάκος

Μερικές παραστάσεις δεν περιορίζονται απλώς στη σκηνή – σε βρίσκουν εκεί που ζεις, σε χώρους καθημερινούς, οικείους, όπου η πραγματικότητα και η τέχνη μπερδεύονται. "Η σκιά της μύγας” της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη είναι ακριβώς αυτό: ένα μονόπρακτο που παίζεται μέσα σε καφενεία, δίνοντάς σου την αίσθηση πως δεν είσαι απλώς θεατής, αλλά μάρτυρας μιας ιστορίας που μπορεί να ανήκει και σε εσένα. Η παράσταση δημιουργήθηκε από το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και μετά από ένα επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων σε καφενεία του Πειραιά, από τις 8 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου στην Πολιτεία στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Η σκιά της μύγας
Στέλιος Αγγελίδης, Σίμος Γιαννάκος

Η παράσταση με ερμηνεύτρια τη Σοφία Λιάκου και τον Τάσο Καρακύκλα στο ρολο του καφετζή συνομιλεί ακόμα πιο άμεσα με την πόλη και τις μεταβολές της. Σε μια περιοχή που παλεύει να διατηρήσει τον χαρακτήρα της, η ιστορία μιας γυναίκας που έχει μετατρέψει το σπίτι της σε κατ’ οίκον ξενοδοχείο γίνεται μια προσωπική αλλά και συλλογική μαρτυρία. Μέσα από μια αφήγηση τρυφερή, σκληρή, συγκινητική αλλά και αστεία, η ηρωίδα ξεδιπλώνει μια καθημερινότητα όπου η μνήμη και η ταυτότητα απειλούνται από τις αλλαγές της πόλης. Το καφενείο – ένας τόπος που κουβαλά ιστορίες και ανθρώπους – γίνεται ο πιο ταιριαστός σκηνικός χώρος για ένα έργο που μιλά για την απώλεια, την προσαρμογή, την αίσθηση του ανήκειν.

Η σκιά της μύγας
Στέλιος Αγγελίδης, Σίμος Γιαννάκος

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το κείμενο αναδεικνύει έναν έντονο προβληματισμό σχετικά με τις κοινωνικές διεργασίες που πυροδοτεί η τουριστικοποίηση της πόλης και οι πρακτικές εξευγενισμού λαϊκών ή και μικροαστικών περιοχών της. Η γειτονιά γίνεται χώρος προσωρινής διαμονής, οι κάτοικοι μεταμορφώνονται σε ήρωες ενός σκηνικού που καταναλώνεται καθημερινά από περιπατητές νέας κοπής, οι σχέσεις αναδιατάσσονται και οργανώνονται στη βάση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ηρωίδα της ιστορίας μας συμπυκνώνει τις ιδιότητες αυτού του νέου τύπου κατοίκου. Η ζωή της κινείται στο περιθώριο της καθημερινής εναλλαγής-συναλλαγής. Το σπίτι της, έχοντας χάσει τις παραδοσιακές του συνδηλώσεις, γίνεται τόπος φιλοξενίας των πελατών και της ίδιας. Ένας τόπος χωρίς μνήμη, ένας τόπος ανοίκειος με καλά ( ; ) κρυμμένες εσωτερικές ρωγμές. Επιχειρούμε να προσεγγίσουμε τον λόγο της ηρωίδας ως μίγμα εσωτερικού μονολόγου και αφήγησης. Τυπικά έχει συνομιλητή της τον γνώριμο ιδιοκτήτη του καφενείου. Σαν άλλη "μπεκετική” ηρωίδα τού απευθύνεται συνεχώς, εξομολογείται, μοιράζεται. Εκείνος όμως είναι απόλυτα ενσωματωμένος στον χώρο και μαζί με τους θεατές-θαμώνες συγκροτούν έναν ανταγωνιστικό πόλο, έναν τόπο δημόσιας μοναξιάς που σταδιακά μεταμορφώνεται σε απειλή.

Προπωλήσεις εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η σκιά της μύγας

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 50 '

Ένα μονόπρακτο για δύο ηθοποιούς ειδικά σχεδιασμένο για να παρουσιάζεται σε καφενεία, με θέμα την πόλη που αλλάζει, τις γειτονιές που χάνονται, το αστικό τοπίο που μεταβάλλεται βίαια, το εσωτερικό τοπίο των ανθρώπων που πασχίζουν να προσαρμοστούν, τα χνάρια της ατομικής και της συλλογικής μνήμης που σβήνουν με την επέλαση του υπερτουρισμού. Ένας χώρος κοινωνικοποίησης γίνεται το φυσικό σκηνικό μιας παράστασης που ακροβατεί στα όρια της νοσταλγίας, του ρεαλισμού και της ονειροπόλησης. Από το κέντρο του Πειραιά μέχρι τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια και τη Δραπετσώνα, η παράσταση ταξιδεύει για να συναντήσει τους κατοίκους της πόλης και να αφηγηθεί την ιστορία της με τρόπο άμεσο, ανθρώπινο, αγωνιώδη, ειλικρινή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Είδαμε το "My fierce ignorant step": Ορμή, πάθος και αποθέωση του "μαζί" στη σκηνή της Στέγης

Μια σωματική φουρτούνα από τον Χρήστο Παπαδόπουλο μετατρέπει τη σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση σε συλλογικό παλμό. Το "My fierce ignorant step" είναι ένας χορός που σε παρασύρει. Μια ωδή στην ωμή ορμή της νεότητας και τη δύναμη του "μαζί".

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
09/05/2025

Η Νία Βαρντάλος έρχεται στο Παλλάς με το "Tiny beautiful things" μία παράσταση-κατάθεση ψυχής

Η υποψήφια για Όσκαρ Νία Βαρντάλος φέρνει στην Ελλάδα και στη σκηνή του Παλλάς, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (από 16/5), το "Tiny beautiful things", ένα συγκινητικό θεατρικό έργο βασισμένο σε αληθινές ιστορίες, ερμηνευμένο στην ελληνική γλώσσα.

"Girls & Boys": Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης με πρωταγωνίστρια την Νατάσα Εξηνταβελώνη

Δείτε φωτογραφίες από την επίσημη πρεμιέρα του επιτυχημένου θεατρικού μονολόγου που σκηνοθετεί η Λητώ Τριανταφυλλίδου, όπου έδωσαν το παρόν, μεταξύ άλλων, οι Σωτήρης Τσαφούλιας, Άννα Μενενάκου, Πάνος Βλάχος, Θέμης Καραμουρατίδης.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου περιοδεύει σε Αθήνα, Επίδαυρο, περιφέρεια και εξωτερικό

Η ιστορική παράσταση του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου συνεχίζει τη θριαμβευτική πορεία της σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την Ελλάδα, δίνοντας μας τη δυνατότητα να τη ζήσουμε για ακόμα μια φορά.

"Tiny Beautiful Things": Τι αποκάλυψε η Νία Βαρντάλος και ο θίασος πριν την πρεμιέρα στο Παλλάς

"Όταν αποφασίσεις να ανοίξεις την καρδιά σου, παίρνεις περισσότερη αγάπη". Αυτή η φράση συμπυκνώνει την ουσία της συγκινητικής παράστασης, όπως μάθαμε στη συνέντευξη τύπου με τους Νία Βαρντάλος, Δημήτρη Παπανικολάου, Δανάη Λουκάκη και Δημήτρη Κίτσο.

5 πράγματα που μας είπε ο Παντελής Δεντάκης για τη "Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος"

Με αφορμή την παράσταση "Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος" στο Σύγχρονο Θέατρο, ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης μιλά για τον σύγχρονο μύθο της βίας, τη "βουβή" δύναμη της σιωπής, την τεχνική μαγεία των υλικών επί σκηνής, αλλά και τη συγκλονιστική ανταπόκριση του κοινού στην Ευρώπη. Μια παράσταση που μετατρέπει το τραύμα σε τελετουργία κάθαρσης και αναγέννησης, μέσα από την τέχνη και τη συλλογικότητα.

Ο "Βιτρούβιος" του Ντα Βίντσι γίνεται θεατρικός ήρωας στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Ο άνθρωπος πίσω από το ομώνυμο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι παίρνει σάρκα και οστά στον θεατρικό μονόλογο του Στέφανου Κακαβούλη.