
Το φεστιβάλ "Moving Colors IV" απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως Τρούσα, καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία δημιουργούν ένα πολύχρωμο σκηνικό γεμάτο ρυθμό, φαντασία και συναίσθημα. Σύμφωνα με τη Φρόσω Τρούσα, οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να το χάσουν είναι…
Επειδή ο κόσμος που θα μας αποκαλυφθεί μέσα από τις παραστάσεις είναι εκπληκτικός και γεμάτος συναισθήματα.
Μία παράσταση χορού είναι μία "κάψουλα" ενέργειας, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Κατά μέσο όρο κάθε παράσταση διαρκεί τριάντα λεπτά και μέσα σε αυτό τον χρόνο παιδιά και έφηβοι μπορούν να ταξιδέψουν σε μία ιστορία με αρχή, μέση, τέλος που ακόμα και χωρίς λόγια μπορεί να αφηγηθεί υπέροχες εικόνες.
Όλες οι παραστάσεις του φετινού φεστιβάλ δημιουργούν χώρο για την κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας της ύπαρξης.
Οι διαφορετικές μορφές σωματικότητας και έκφρασης που αγγίζουν τα συγκεκριμένα έργα ευνοούν την αντίληψη που έχουμε για το σώμα μας, την ομορφιά και την ταυτότητά του και ταυτόχρονα ανατρέπουν στερεοτυπικές αντιλήψεις.

Εκτός από ελληνικές συμμετοχές, ο προγραμματισμός του φετινού φεστιβάλ θα φέρει το νεανικό κοινό σε επαφή με διακεκριμένες παραγωγές από το εξωτερικό. Μέσα από αυτές θα επικοινωνηθεί ένας νέος τρόπος έκφρασης, δημιουργώντας συνδέσεις μεταξύ του τοπικού και του παγκόσμιου και η αποδοχή ότι οι άνθρωποι ως μονάδες ή σύνολα μπορεί να σχετιζόμαστε τελικά με τους ίδιους τρόπους και συναισθήματα.
Το φετινό Moving Colors festival ανοίγει με το έργο του Charles Pas "Victory Boogie Woogie". Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν νέο να συνομιλεί με τους ήχους της πόλης προσπαθώντας να συνδεθεί με τις καταστάσεις που προκύπτουν γύρω του και ταυτόχρονα να επανεφευρίσκει τον εαυτό του σε κάθε συνθήκη. Σκυτάλη θα πάρει η παράσταση "Ο Νάπι, το κορίτσι και η φούσκα", η ιστορία μιας φιλίας ανάμεσα σε ένα κορίτσι κι ένα μυστήριο, αλλά οικείο πλάσμα. Δύο ήρωες που ακροβατούν μεταξύ παραμυθιού και πραγματικότητας και μας ταξιδεύουν σε ένα σύμπαν που θυμίζει ταινία του Hayao Miyazaki.

Τη δεύτερη μέρα η αυλαία ανοίγει με το βραβευμένο "Megastructure" του χορογραφικού ντουέτου της Sarah Baltzinger και του Isaiah Wilson. Τα δύο σώματα μπερδεύονται με παιδική ειλικρίνεια σε ένα κόμπο, άλλοτε αγκαλιάζονται, άλλοτε παλεύουν ο ένας με τον άλλον και μέσα από τις θέσεις που καταλήγουν προκαλούν γέλιο. Ακολουθεί Το "Ledsome" του Απόστολου Κουσίνα που διερευνά την έννοια της μοναξιάς που μπορεί να νιώθουμε ακόμα και μέσα στο πλήθος. Το απόγευμα του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου, το διακεκριμένο "Cinderella’s" του Αλέξανδρου Σταυρόπουλου φέρνει στη σκηνή 8 "Σταχτοπούτες" απενοχοποιημένες από τις στερεοτυπικές προσεγγίσεις των ηρωίδων του Disney μέσα από μια πνευματώδη χορογραφία. Την τέταρτη ημέρα του φεστιβάλ μια πενταμελής ομάδα νέων, oι "Millennials” του Άγγελου Αντωνάκου ανασχηματίζεται διαρκώς με την επιθυμία να εξελιχθούν στη διάρκεια της διαδρομής τους μέσα από κοινά βιώματα. Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει στο νησί του Πόρου, όπου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και εκπαιδευτικό οργανισμό "Καθετή" θα παρουσιάσουμε μία παράσταση εικονικής πραγματικότας (virtual reality) και ένα συμμετοχικό εργαστήριο σε παιδιά ηλικίας 7-12 ετών.

Το φεστιβάλ δημιουργήθηκε με την επιθυμία να δημιουργήσει χώρο για τον σύγχρονο χορό στη χώρα μας απευθυνόμενο πρωτίστως στο νεανικό κοινό της χώρας, αλλά και σε χορευτές και χορογράφους με τους οποίους θα θέλαμε να ανοίξουμε έναν διάλογο μέσα από χορογραφίες που απευθύνονται σε παιδιά και νέους.
Στόχος των παραστάσεων που παρουσιάζουμε είναι να πυροδοτούμε τη φαντασία των παιδιών και μέσα από μια φρέσκια ματιά να μπορούμε να συνδεθούμε με τις μνήμες των σωμάτων μας.
Περισσότερες πληροφορίες
Moving Colors IV
Το μοναδικό φεστιβάλ σύγχρονου χορού που είναι αφιερωμένο στα παιδιά και τους εφήβους επιστρέφει για τέταρτη χρονιά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως Τρούσα. Μέσα από ένα τετραήμερο πρόγραμμα επτά παραστάσεις ανερχόμενων και διεθνώς διακεκριμένων χορογράφων από την Ελλάδα, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία, αντλούν έμπνευση από τις έννοιες της ισότητας, της ελευθερίας έκφρασης, του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και τη διαφορετικότητα, την ομαδικότητα και την αποδοχή του Άλλου. Για δεύτερη, μάλιστα, χρονιά, τέσσερα από τα έργα θα παρουσιάζονται πρωινές ώρες, με στόχο τη συνέχιση του γόνιμου διαλόγου μεταξύ παιδιών και νέων με τον σύγχρονο χορό. Το φεστιβάλ φέτος παρουσιάζει το έργο “Cinderella’s” του Αλέξανδρου Σταυρόπουλου και το “Megastructure” των Sarah Baltzinger & Isaiah Wilson· δυο παραστάσεις που εχουν επιλεγεί από το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο χορού AEROWAVES ανάμεσα στα 20 καλύτερα έργα σύγχρονου χορού. Το κοινό θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση του Charles Pas “Victory Boogie Woogie”, ένα έντονο κινητικά έργο με «παράλογη» αλλά ταυτόχρονα μαγική αφήγηση, το “Millennials” του Άγγελου Αντωνάκου, στο οποίο 5 Millennials χορευτές προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό τον συλλογικό τους παλμό, το “Ledsome” του Απόστολου Κουσίνα που μας καλεί να ξαναβρούμε τη χαρά κόντρα στη μοναξιά, καθώς και την παράσταση «Ο Νάπι, το κορίτσι και η φούσκα» της ομάδας χορού Small Axe - Δανάη & Διονύσιος, που εστιάζει στη σημασία της φιλίας.