
Έχοντας συμπληρώσει τριάντα τρία χρόνια συνεχούς παρουσίας στον χώρο του πολιτισμού, η θεατρική ομάδα Ρόδα, με ιδρύτρια τη Μαρία Περετζή, τέθηκε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Nήσων και του International Action Art. Η αναγνώριση αυτή του έργου της ομάδας αναδεικνύει τη συμβολή της στους στόχους της UNESCO για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, της πολιτιστικής πολυμορφίας και την προώθηση της ειρήνης μέσω των τεχνών.
Η ομάδα Ρόδα δημιουργεί όλα αυτά τα χρόνια την παράδοση του "Θεάτρου του Ιερού". Μέσα από μια σειρά θεατρικών και μουσικών δραστηριοτήτων, η Ρόδα προσελκύει το ενδιαφέρον στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την πολιτισμική της δράση. Το ρεπερτόριό της αντλείται από τους μεγάλους μύθους και τα έπη της παγκόσμιας κληρονομιάς, με στόχο να δημιουργήσει μια παράδοση θεατρικής αφήγησης από σημαντικά έργα που έχουν επηρεάσει τη διάπλαση του κόσμου μας.
"Ελευσίνια Μυστήρια"
Στο επόμενο διάστημα, η Ρόδα θα παρουσιάσει τα "Ελευσίνια Μυστήρια" στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής" στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ηλιούπολης 2024. Η μουσικοθεατρική αυτή παράσταση παρουσιάζει μια εκδοχή των δρώμενων σ’ εκείνα τα κορυφαία Μυστήρια της λατρείας της θεάς Δήμητρας.
Αρχίζοντας με την αναπαράσταση της Μεγάλης Πομπής που ξεκινούσε από την Αθήνα, η παράσταση αναβιώνει τις ιερές παραδόσεις των τελετών, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να "βιώσουν" την Ελευσίνια μυητική διαδικασία. Η μουσική θα είναι ζωντανή, εκτελεσμένη από οκταμελή ορχήστρα.
Περισσότερες πληροφορίες
Ελευσίνια μυστήρια
Η ουσία και το βαθύτερο νόημα των εννέα ημερών των σεβαστών Μεγάλων Μυστηρίων της Δήμητρας και της Κόρης, ζωντανεύουν με θεατρικά δρώμενα, ήχους και μελωδίες επικλήσεων, εορτασμών, προσευχών και ποιητικής μύησης. Η μουσική παράσταση της ομάδας Ρόδα δίνει στους θεατές την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές βιωματικής εμπειρίας και άμεσης συμμετοχής στη ζωντανή δόνηση των μυστών της Ελευσίνιας μυητικής διαδικασίας. Μετά από πολύχρονη μελέτη των Ελευσινίων Τελετών, η παράσταση παρουσιάζει μια θεατρική εκδοχή των δρώμενων, τα οποία η ίδια η θεά αποκάλυψε στους ανθρώπους, ώστε, μέσα από την παραβολή του σπόρου να εξευμενίζεται το πνεύμα από την απελπισία της προοπτικής του θανάτου.