Nέα αρχή στο θέατρο Άλμα με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στο τιμόνι

Με τη θεατρική μεταφορά μιας σκληρής ταινίας του "Δόγματος 95", το νέο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου κι έναν μονόλογο με τη Στεφανία Γουλιώτη θα εγκαινιάσει τη σεζόν 24-25 το θέατρο Άλμα.

Θέατρο_Άλμα

Η Prime Entertainment, έχοντας στις αποσκευές της σημαντικές θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων ετών ("Master class”, "Η μηχανή του Τούρινγκ”, "Ο άσχημος") ξεκινά ένα νέο, συναρπαστικό κεφάλαιο με την ένταξη του θεάτρου Άλμα στο δυναμικό της. Με βασική προτεραιότητα τη δέσμευση για καινοτομία και την καλλιτεχνική αριστεία, η Prime Entertainment ανανεώνει και φέτος το θεατρικό τοπίο, και προσκαλεί το κοινό σε αυτή την "θεατρική γιορτή” του θεάτρου Άλμα.

Οδυσσές Παπασπηλιόπουλος
© Ελίνα Γιουνανλή
Οδυσσές Παπασπηλιόπουλος
Στεφανία Γουλιώτη
© Ελίνα Γιουνανλή
Στεφανία Γουλιώτη

Έπειτα από πολλά χρόνια συνεργασίας -που καρποφόρησαν εκατοντάδες sold out παραστάσεις- η Prime συναντά και πάλι τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, και μαζί με μία αξιόλογη ομάδα συντελεστών ξανασυστήνει το θέατρο Άλμα, ως ένα δυναμικό χώρο όπου ανθίζει η καινοτομία και η φρεσκάδα.

Στο νέο ξεκίνημα του Θεάτρου Άλμα, τη θεατρική περίοδο 2024-25, θα φιλοξενηθούν οι παραστάσεις:

  • Από τον Οκτώβριο, ως κεντρική παράσταση, η θεατρική μεταφορά της ταινίας "Festen” των Τόμας Βίντερμπεργκ και Μπο Χάνσεν, σε διασκευή-σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.
  • Παράλληλα με το "Festen”, κάθε Δευτέρα & Τρίτη, θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο, το "Blue train”, το ολοκαίνουργιο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν.
  • Στο δεύτερο μισό της σεζόν θα κάνει πρεμιέρα "Ο εκλεκτός”, ένας νέος θεατρικός μονόλογος σε σύνθεση κειμένων και δραματουργική επεξεργασία της Στεφανίας Γουλιώτη και του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Λυδία Φωτοπούλου-Προμηθέας Αλειφερόπουλος
© Ελίνα Γιουνανλή

Αναλυτικές πληροφορίες για το νέο πρόγραμμα του Άλμα

 

"Festen”

των Τόμας Βίντερμπεργκ και Μπο Χάνσεν,
σε διασκευή-σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου

Το "FESTEN”, η πρώτη και πιο εμβληματική ταινία του κινήματος "Δόγμα 95" που δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη της Τόμας Βίντεμπεργκ και τον επίσης Δανό σκηνοθέτη Λαρς Φον Τρίερ, είναι η απόπειρα δημιουργίας μιας κινηματογραφικής αφήγησης απαλλαγμένης από οτιδήποτε περιττό.

Είναι η ιστορία μιας οικογενειακής γιορτής, παρουσία όλης της οικογένειας καθώς και πλήθους φίλων. Είναι τα 60α γενέθλια του πατέρα. Όλοι τον αγαπούν και τον σέβονται. Ή μήπως όχι; Κατά την διάρκεια της γιορτής ο μεγαλύτερος γιος, ο Κρίστιαν, αποκαλύπτει το μυστικό που κρύβει από την παιδική του ηλικία και που πιθανότατα υπήρξε και ο λόγος αυτοκτονίας της δίδυμης αδελφής του. Μία συνταρακτική ιστορία σε μια καινούρια διασκευή, που  θα προσπαθήσει να σπάσει τα όρια μεταξύ θεατή και ηθοποιού, δημιουργώντας μία πραγματική "γιορτή” στην οποία όλοι θα λάβουμε μέρος.

Ερμηνεύουν: Γιώργος Ζιόβας, Λυδία Φωτοπούλου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αναστάσης Λαουλάκος, Ιωάννα Κολιοπούλου, Ιωάννα Τζίκα, Γιάννης Καπελέρης, Μιχάλης Αφολαγιάν, Μαριάννα Πουρέγκα. Σκηνικά - Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη. Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη.

Γεράσιμος Ευαγγελάτος
© Ελίνα Γιουνανλή
Γεράσιμος Ευαγγελάτος

"Blue train"

του Γεράσιμου Ευαγγελάτου,
σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν

Το "Blue train” είναι ένα σύγχρονο έργο πέντε προσώπων, το οποίο με χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα, αποτυπώνει την πρώιμη υπαρξιακή και ηλικιακή κρίση μιας χαμένης γενιάς που παλεύει να διατηρήσει την αθωότητα της, προσπαθώντας παράλληλα να συμβαδίσει με το χρόνο που κυλάει αμείλικτος.

Μια φαινομενικά συνηθισμένη Κυριακή, λίγες μέρες πριν τα τεσσαρακοστά πέμπτα του γενέθλια, ο Μιχάλης δέχεται τις διαδοχικές επισκέψεις τεσσάρων κομβικών προσώπων της ζωής του, οι οποίες καταλήγουν να γίνουν συναισθηματικές εισβολές που τον απογυμνώνουν. Η μητέρα του, η κολλητή του, ο πρώην σύντροφός του και ένα εικοσάχρονο αγόρι ως ραντεβού για ευκαιριακό σεξ, ξεδιπλώνουν όλη την βεντάλια των επιλογών που θα μπορούσε να έχει κανείς, ώστε να προλάβει το τρένο της ενηλικίωσης του.

Ερμηνεύουν: Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γιώργος Μπένος, Αναστασία Στυλιανίδη, Γιάννης Τσουμαράκης. Στο ρόλο της Σοφίας, η Λουκία Πιστιόλα. Σκηνικά - Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη. Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη.

Γιώργος Μπένος
© Ελίνα Γιουνανλή
Γιώργος Μπένος

"Ο εκλεκτός”

των Στεφανίας Γουλιώτη και Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου
σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου

Από το σημείωμα των δημιουργών: Πώς θα επιλέξουμε τον Έναν; "Κοίτα. Μια αυθεντία μιλάει". Πώς θα τον ξεχωρίσουμε απ’ τον άλλον; "Δες χαμογελάει". Σε ποιον θα δώσουμε τον χώρο; "Έχει ικανότητα, πειθώ". Ποιος θα μας απαλλάξει από αυτήν; "Όλα θα τα αναλάβει". Ποιος θα μας αθωώσει; "Έχει βλέμμα καθαρό". Ποιος θα μας κερδίσει; Πώς θα βγούμε κερδισμένοι; "Αφέσου και θα δεις". Ποιος θα μας πάει εκεί που θέλουμε να πάμε; "Είναι μες το σπίτι τώρα. Άνοιξε πια η πόρτα". Ποιος θα μας προστατεύσει απ’ τον εχθρό; Από τον εαυτό μας; "Όλα θα πάνε καλά. Δεν υπάρχει φόβος πια. Ύπνος ανάλαφρος απόψε".

Ερμηνεύει η Στεφανία Γουλιώτη. Μουσικός επί σκηνής-μουσική: Πάνος Γκίνης. Κοστούμι: MiRo. Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη.

Μαριάννα Πουρέγκα, Μιχάλης Αφολογιάν
© Ελίνα Γιουνανλή

Μικρή Σκηνή Θεάτρου Άλμα

Ένας χώρος που θα μας επιτρέψει να έρθουμε σε επαφή με νέες ομάδες δημιουργών, σκηνοθετών και ηθοποιών με άξονα την πρωτότυπη ελληνική γραφή. Μέσα από ένα κάλεσμα που θα απευθυνθεί σε νέους δημιουργούς θα δημιουργηθεί ένα παράλληλο ρεπερτόριο στο θέατρο, με εκκίνηση το δεύτερο μισό της επόμενης σεζόν. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Η προπώληση για τις παραστάσεις θα ανοίξει μέσα στον Ιούνιο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Blue train

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Μιχάλης βρίσκεται στην αρχή μιας κρίσης ηλικίας μιας χαμένης γενιάς που παλεύει να διατηρήσει την αθωότητα της, προσπαθώντας παράλληλα να συμβαδίσει με το χρόνο που κυλάει αμείλικτος. Η ζωή του είναι ένα πάρτι που δεν θέλει να τελειώσει. Η μουσική, τα φώτα, οι καπνοί και το σεξ “θολώνουν” την πραγματικότητα που δεν θέλει να δει. Λίγο πριν τα γενέθλιά του δέχεται επισκέψεις από τέσσερα πρόσωπα -τη μητέρα, την κολλητή, τον πρώην σύντροφό του κι έναν εικοσάχρονο με τον οποίο βγήκε ραντεβού για ευκαιριακό σεξ- που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τα όνειρα, τις φοβίες και τις ανασφάλειές του. Το νέο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου αποτυπώνει αυτή την πρώιμη υπαρξιακή και ηλικιακή κρίση με χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα, κλείνοντας το μάτι στη γενιά του.

Festen

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Θεατρική μεταφορά της σινεφίλ ταινίας του κινήματος «Δόγμα 95», «Οικογενειακή Γιορτή» του Τ. Βίντερμπεργκ, με θέμα την ενδοοικογενειακή σεξουαλική κακοποίηση, που σπάσει τα όρια μεταξύ θεατή και ηθοποιού. Πρόκειται για την ιστορία μιας οικογενειακής γιορτής, παρουσία όλης της οικογένειας καθώς και πλήθους φίλων, για τα εξηκοστά γενέθλια του πατέρα. Όλοι τον αγαπούν και τον σέβονται. Ή μήπως όχι; Κατά την διάρκεια της γιορτής ο μεγαλύτερος γιος, ο Κρίστιαν, αποκαλύπτει το μυστικό που κρύβει από την παιδική του ηλικία και που πιθανότατα υπήρξε και ο λόγος αυτοκτονίας της δίδυμης αδελφής του.

Άλμα

Ακομινάτου 15-17 & Αγ. Κωνσταντίνου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Εχθρος του λαού": Τελευταίες παραστάσεις για τη θεατρική έκπληξη της χρονιάς

Ο "Εχθρός του λαού" στο Κνωσός προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να δει κανείς τον Ίψεν να συναντά τη σύγχρονη κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/02/2026

Διεθνείς θεατρικές παραγωγές από Maxim Gorky, Royal Court και La MaMa στην Αθήνα

Τρεις διεθνείς παραγωγές των Maxim Gorky Theater, La MaMa και DPOH θα δούμε στην Αθήνα τον Μάρτιο, στο Θέατρο Μαβίλη και στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στο πλαίσιο του Stages of Resistance.

Max Amini: Ο βασιλιάς του stand-up έρχεται στην Αθήνα

Ο παγκόσμιος σταρ της stand-up comedy, Max Amini, θα μας χαρίσει μια μοναδική βραδιά γέλιου στο Christmas Theatre, με την παράσταση να παρουσιάζεται στα αγγλικά.

"Το 5ο Βήμα": Μια καθηλωτική παράσταση για την αλήθεια, την πίστη και την εξάρτηση στο Θέατρο Μικρό Χορν

Στο Θέατρο Μικρό Χορν ένα αιχμηρό, σπαρταριστό έργο για δύο άντρες που παλεύουν με τους δαίμονές τους – και μεταξύ τους.

Αποκλειστικές φωτογραφίες: "Με δύναμη από την Κηφισιά" με λαμπερό γυναικείο καστ

Το εμβληματικό έργο "Με δύναμη από την Κηφισιά" των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά ανεβαίνει στο Θέατρο Βρετάνια με τέσσερις σπουδαίες πρωταγωνίστριες, σε μια παράσταση γεμάτη χιούμορ, συγκίνηση και αλήθεια.

Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει με εκπλήξεις στο Θέατρο Περοκέ

Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει στο Θέατρο Περοκέ με το "Ό,τι πάρεις εκατό", γεμάτο σάτιρα, ρυθμό και εκπλήξεις, ενώ παράλληλα με το "Tootsie the Musical" υπόσχεται διπλό θεατρικό υπερθέαμα.

Κάπως έτσι είναι "24 ώρες σ’ έναν κόσμο που δεν μας ανήκει"

Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες από τη νέα παράσταση του Παντελή Φλατσούση με τίτλο "24 ώρες σ’ έναν κόσμο που δεν μας ανήκει", μια παράσταση που διερευνά την αστική βία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.