"Το "Ρουά ματ" δεν είναι έργο για το μπιλιάρδο. Είναι έργο για μπιλιαρδάδικο" λέει ο Γιώργος Κλεάνθους

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της νέας site specific θεατρικής παράστασης που παρουσιάζεται στο ιστορικό μπιλιαρδάδικο της πλατείας Αμερικής Roi mat, γράφει για τη δημιουργία της.

Ρουά ματ

Η site specific θεατρική παράσταση "Ρουά ματ” που μόλις ξεκίνησε να παίζεται στο ιστορικό μπιλιαρδάδικο της πλατείας Αμερικής Roi mat αντλεί έμπνευση από τα στέκια και τους θαμώνες τους, κυρίως τα πολυκαιρισμένα που κουβαλάνε μεγάλη ιστορία στην πλάτη τους. Ο συγγραφέας του σύγχρονου ελληνικού κειμένου και σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Κλεάνθους γράφει στο "α” με τα δικά του λόγια πώς προέκυψε το έργο που ερμηνεύουν οι Σωτήρης Δούβρης, Μιχάλης Καλιότσος και Γιάννης Σέρρης, με φόντο έναν χώρο αναψυχής που μετρά πενήντα χρόνια ζωής, και από τραπέζια έχουν περάσει οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταμάτης Κόκοτας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου κ.ά. 

Ρουά ματ

"Τυχαίνει αρκετές φορές να με ελκύει ένας χαρακτήρας ή ένας τίτλος για να αρχίσω να στήνω μια ιστορία. Κάποιες φορές είναι ένα θέμα και πότε πότε ένα συμβάν, πιο σπάνια ένας χώρος. Στην περίπτωση του "Ρουά ματ” τα είχα όλα μαζί στο πακέτο του ενός. Και ξεκίνησε από τον χώρο. Ένας υπόγειος ναός αναψυχής. Κάτι μεταξύ μπιλιαρδάδικου και μπαρ, μεταξύ κλασικής μπλουζ και παλιού λαϊκού, μεταξύ καλού παιδιού και αλητάκου. Το θρυλικό Roi Mat στην πλατεία Αμερικής. 

"Δεν ήταν το παιχνίδι, δεν ήταν η επιβλητική παρέλαση των μεγάλων αμερικάνικων μπιλιάρδων, δεν ήταν η γοητευτική υποφωτισμένη ατμόσφαιρα, ούτε οι ήχοι από τις στέκες και το ποδοσφαιράκι που έμπλεκαν αρμονικά με την μπλουζ μουσική. Δεν ήταν καν η τεράστια ιστορία του. Ούτε και οι μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν το κατώφλι του. Το ενδιαφέρον για εμένα ήταν η μοναδική σχέση με τους θαμώνες του”.

Αμέσως κατάλαβα πως είχα κάτι διαφορετικό μπροστά μου. Δεν ήταν το παιχνίδι, δεν ήταν η επιβλητική παρέλαση των μεγάλων αμερικάνικων μπιλιάρδων, δεν ήταν η γοητευτική υποφωτισμένη ατμόσφαιρα, ούτε οι ήχοι από τις στέκες και το ποδοσφαιράκι που έμπλεκαν αρμονικά με την μπλουζ μουσική. Δεν ήταν καν η τεράστια ιστορία του. Ούτε και οι μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν το κατώφλι του. 

Το ενδιαφέρον για εμένα ήταν η μοναδική σχέση με τους θαμώνες του. Αυτούς που δέχτηκε. Αυτοί που το δέχτηκαν. Γενιές και γενιές που μεγάλωσαν εκεί, που το έζησαν, που ονειρεύτηκαν στο μεγάλο του μπαρ, που το είδαν στα πάνω του και στα κάτω του, που έμεινε χαραγμένο στις μνήμες τους, που για δεκαετίες ασκεί ακόμα πάνω τους μία μοναδική έλξη. Αυτό ήταν. Ο χώρος ήταν ο πρώτος χαρακτήρας. 

Γιώργος Κλεάνθους
Γιώργος Κλεάνθους

Έπειτα άρχισε η παρατήρηση. Από τη γωνιά του μπαρ παρατηρούσα και κατέγραφα τους πάντες και τα πάντα. Αγαπημένη κατηγορία οι θαμώνες. Κινήσεις, συμπεριφορές, ομιλία, εκφράσεις και κυρίως σχέσεις. Σχέσεις φιλίας, εξουσίας, ερωτικές, εχθρικές. Και όχι μόνο στο Roi Mat. Άρχισα να παρατηρώ όλα τα μέρη που αποτελούσαν στέκια. Μέρη και θαμώνες. Τελικά, αυτά τα μοτίβα υπήρχαν παντού και μου έδιναν υλικό για να δουλέψω. Έτσι φτιάχτηκαν οι χαρακτήρες.

Και τι θα συνέβαινε αν έφερνα τούμπα το πράμα; Ένα έκπτωτο στέκι. Δια βίου θαμώνες σε έναν χώρο παρατημένο, που η εποχή το έχει ξεπεράσει, που οι πελάτες το έχουν εγκαταλείψει. Πώς θα δρούσαν αυτά τα άτομα; Έτσι βρέθηκε και το θέμα. Τα θέματα. Αυτοί οι μικρόκοσμοι. Το στέκι και η περίεργη έλξη που ασκεί στους θαμώνες του. Ο εγκλωβισμός σε αυτούς. Οι σχέσεις που αναπτύσσονται. Η φιλία, η εξουσία, η νοσταλγία, η ματαιοδοξία, η μοναξιά. Το "Ρουά ματ” δεν είναι έργο για το μπιλιάρδο. Είναι έργο για μπιλιαρδάδικο”.

Η είσοδος ελεύθερη είναι ελεύθερη. Πληροφορίες: 6945136190.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ρουά ματ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ένας δια βίου θαμώνας προετοιμάζεται με τον μαθητή του για τη συμμετοχή τους σε κάποιο τοπικό τουρνουά μπιλιάρδου. Όλα κυλούν ομαλά, όταν ένας από τους παλιούς παίχτες του μαγαζιού κάνει την εμφάνισή του ανατρέποντας όλες τις ισορροπίες. H παράσταση είναι εμπνευσμένη από το αυθεντικό μπιλιαρδάδικο της πλατείας Αμερικής, το Roi mat, από τα τραπέζια του οποίου έχουν περάσει μεταξύ άλλων ο Θεοδωράκης, ο Κόκοτας και ο Παπακωνσταντίνου. Με τρόπο τρυφερό αλλά και με σαρκαστικό χιούμορ το έργο μιλά για τη φιλία, τη μοναξιά, τη νοσταλγία και τη ματαιότητα, με τις συγκρούσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες (τον Ψηλό, τον Άγιο και τον Μικρό) να είναι εκρηκτικές. Σαν το πρώτο «σπάσιμο» μιας παρτίδας μπιλιάρδου.

Roi mat

Λευκωσίας 5

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!