"Prima facie": Η Αλεξία Καλτσίκη στο "WOW" διαβάζει από το έργο της Σούζι Μίλερ για την πατριαρχία

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα «WOW: Women of the World», η γνωστή ηθοποιός κάνει μια σκηνική ανάγνωση του συγκλονιστικού μονολόγου με κεντρική ηρωίδα μια κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης.

Suzie Miller Sarah Hadley©

Για δεύτερη χρονιά επιστρέφει στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού-Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" το φεστιβάλ "WOW: Women of the World" που αφιερώνεται σε γυναίκες, θηλυκότητες και μη δυαδικά άτομα. Η διοργάνωση θα λάβει χώρα από τις 6 έως τις 8/4, με πληθώρα καλλιτεχνικών και μη εκδηλώσεων να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμά της. Μία από τις αυτές θα είναι ένα θεατρικό αναλόγιο, όπου θα παρουσιαστούν επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο της Σούζι Μίλερ "Prima facie" (7/4, κατάλληλο για άνω των 12 ετών).

Ο συγκλονιστικός δραματικός μονόλογος της πολυβραβευμένης Αυστραλής θεατρικής συγγραφέως, που θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Δάφνης Οικονόμου, σκηνική επιμέλεια της Ιώς Βουλγαράκη και μουσική επιμέλεια της Σοφίας Ευκλείδου με ερμηνεύτρια την Αλεξία Καλτσίκη, παρακολουθεί την ιστορία μιας νεαρής δικηγόρου: η Τέσσα είναι μια γυναίκα της εργατικής τάξης που έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Μαχητική -το πάθος της είναι να κερδίζει τις υποθέσεις- δουλεύει σκληρά, εξετάζει κατ΄ αντιπαράσταση, ρίχνει άπλετο φως σε κάθε σκιά αμφιβολίας, για κάθε υπόθεση. Ώσπου, ένα απροσδόκητο γεγονός, τη φέρνει αντιμέτωπη με το όριο: εκεί, όπου, η πατριαρχική εξουσία του νόμου, το βάρος της απόδειξης και η ηθική αποκλίνουν.

Η σκηνική ανάγνωση του "Prima facie” θα πραγματοποιηθεί με αγγλικούς υπέρτιτλους και ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Μετά το πέρας της σκηνικής ανάγνωσης θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα του έργου, με ταυτόχρονη διερμηνεία από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 

Αλεξία Καλτσίκη - Prima facie
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Το έργο 

To "Prima facie” έκανε πρεμιέρα το 2019 στην Αυστραλία, στο Griffin Theater του Σίδνεϊ. Μια νέα παραγωγή του, που παρουσιάστηκε το 2022 στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Emmy και BAFTA Jodie Comer, σε σκηνοθεσία Justin Martin, απέσπασε το βραβείο Ολίβιε για το καλύτερο νέο θεατρικό έργο και την καλύτερη ηθοποιό. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Broadway σημειώνοντας τεράστια εισπρακτική επιτυχία και κερδίζοντας το βραβείο Tony για την καλύτερη ηθοποιό. Για "μία από τις πιο συναρπαστικές παραστάσεις της σεζόν" έγραψε η Wall Street Journal, ενώ η Daily Beast αναφέρθηκε σε "ένα από τα πιο ηλεκτρισμένα θεατρικά έργα".

Tα δικαιώματα παρουσίασης του "Prima facie” έχουν πλέον δοθεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες, ενώ παραγωγές του παρουσιάζονται σε δεκάδες γλώσσες, σε θέατρα σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Νέα Ζηλανδία και -το 2024- στην Ελλάδα.

Πρόσφατα, η Σούζι Μίλερ, που έχει μακρόχρονη εμπειρία ως δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ποινικός συνήγορος υπεράσπισης, συντόνισε ένα πάνελ συζήτησης στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με τίτλο "Προσεγγίζοντας τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης". Εκφράζει τη μεγάλη της ικανοποίηση που το "Prima facie” στάθηκε αφορμή για πολυάριθμες συζητήσεις και που έχει συμβάλει με καίριο τρόπο στην ανάδειξη της ανάγκης αλλαγής του σχετικού νομικού συστήματος.

"Τις πρώτες μέρες που ανέβηκε το Σούζι Μίλερ στο θέατρο Griffin, στην Αυστραλία, μία από τις παραστάσεις δόθηκε αποκλειστικά για γυναίκες νομικούς. Γυναίκες δικαστές, εισαγγελείς, συνήγοροι υπεράσπισης, κάθε λογής δικηγόροι, γυναίκες πολιτικοί από την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και των ομοσπονδιακών κοινοβουλίων αποτελούσαν το κοινό της παράστασης. Ήμασταν όλες μας γυναίκες. Ως συντελεστής, μετά το τέλος της παράστασης ανέβηκα στη σκηνή. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια μακρά και συναρπαστική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μου μια αυθεντική συνάντηση μεταξύ τέχνης και κοινωνικής αλλαγής. Αργότερα, την ίδια βδομάδα, παρακολούθησαν την παράσταση μέλη της Επιτροπής Νομικής Μεταρρύθμισης. Επίσης, την ίδια εβδομάδα, ήρθαν στο θέατρο κάποια σχολεία αρρένων, ομάδες μαθητών που συνοδεύονταν από καθηγητές και γονείς. Η συμπόνοια και η περιέργεια που εκφράστηκαν μετά την παράσταση ήταν ένας φάρος ελπίδας για τις μελλοντικές γενιές". 

*prima facie (νομικός όρος): εκ πρώτης όψεως

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Prima facie

  • Θεατρικό Αναλόγιο

Η Τέσσα είναι μια γυναίκα της εργατικής τάξης που έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Ώσπου, ένα απροσδόκητο γεγονός, τη φέρνει αντιμέτωπη με το όριο: εκεί, όπου, η πατριαρχική εξουσία του νόμου, το βάρος της απόδειξης και η ηθική αποκλίνουν. Αυτός ο συγκλονιστικός δραματικός μονόλογος της πολυβραβευμένης θεατρικής συγγραφέα και σεναριογράφου με γνωστικό υπόβαθρο στο Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε πρεμιέρα το 2019 στην Αυστραλία, στο Griffin Theater του Σύδνεϋ. Μια νέα παραγωγή του, που παρουσιάστηκε το 2022 στο West End του Λονδίνου, με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Emmy και BAFTA Τζόντι Κόμερ, απέσπασε το Βραβείο Olivier για το καλύτερο νέο θεατρικό έργο και την καλύτερη ηθοποιό. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Μπρόντγουεϊ σημειώνοντας τεράστια εισπρακτική επιτυχία και κερδίζοντας το βραβείο Tony για την καλύτερη ηθοποιό. Η σκηνική ανάγνωση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του “WOW - Women of the World”, του διεθνούς φεστιβάλ για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ για δεύτερη χρονιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!