"Μπιζζζ….! Off-Off Athens": Ο νέος θεσμός του θεάτρου Επί Κολωνώ για νέους καλλιτέχνες

Τέσσερις από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν στο θεατρικό φεστιβάλ νέων δημιουργών Off-Off Athens 2023 ανεβαίνουν ξανά στη σκηνή, μέσα από τη νέα πρωτοβουλία του θεάτρου της Ελένης Σκότη και του Γιώργου Χατζηνικολάου.

Μονόκερως “Μπιζζζ….! Off-Off Athens”

Το θέατρο Επί Κολωνώ, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα νέο θεσμό στο θεατρικό τοπίο παρουσιάζει από 10 Μαΐου έως 1 Ιουνίου τέσσερις από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν στο Off-Off Athens 2023, λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης του 2024. 

Οι παραστάσεις "βάιζα {ΕΤΥΜ. αρβαν. <κορίτσι, κόρη}" σε σκηνοθεσία Χριστίνας Ματθαίου, "γυναία γραφ-Οίδα" από την ομάδα Primo Gradu, "Goldfish" από την ομάδα Pleü σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κυπραίου και "Μονόκερως" σε σκηνοθεσία Απόστολου Καμιτσάκη από την oμάδα Ομάδα ανεβαίνουν ξανά για 3 εβδομάδες σε εναλλασσόμενο πρόγραμμα παρουσίασης στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ της Ελένης Σκότη και του Γιώργου Χατζηνικολάου.

Όσο για το πώς προέκυψε ο τίτλος του φεστιβάλ: Το τελευταίο μέρος ενός καλλιτεχνικού γεγονότος που ακολουθείται από την παρότρυνση των θεατών είναι γνωστό ως "encore". Απαντάται και ως μπιζ ή μπις, από τη λατινική λέξη bis (δις) και λαϊκιστή μπιζάρισμα. 

Το Off-Off Athens εδώ και 14 πλέον χρόνια έχει καθιερωθεί ως μία ανοιχτή πόρτα στη νεανική θεατρική δημιουργικότητα. Δίνει και θα συνεχίσει να δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό.

Βάιζα
Νάσος Αμπαζής©

Διαβάστε Επίσης

Οι παραστάσεις

"βάιζα {ΕΤΥΜ. αρβαν. <κορίτσι, κόρη}" σε σκηνοθεσία Χριστίνας Ματθαίου (11-29/5)

"Να σου πω μια ιστορία;". Μια νεαρή γυναίκα, η Μηλιά, δολοφονείται από τον πατέρα και τα αδέλφια της για να ξεπλυθεί η ντροπή της οικογένειας, αφού την πρώτη νύχτα του γάμου της βρέθηκε "χαλασμένη". Θάβεται ζωντανή σε λάκκο με πέτρες στην είσοδο του χωριού. Μόνο το κεφάλι της μένει έξω από το χώμα, μέχρι να πεθάνει. Τώρα η Μηλιά έχει φωνή. Τώρα η La Loba της δίνει τη δυνατότητα να πει την ιστορία της. Να αναγεννηθεί. Χωρίς να περιορίζεται στην περιγραφή μιας ακόμα γυναικοκτονίας, το έργο εξερευνά την οπτική καθενός από τους εμπλεκόμενους. Έξι πρόσωπα που δεν μίλησαν ποτέ, δέσμιοι των κοινωνικών επιταγών και του τυπικού, τώρα μιλούν. Η παράσταση είναι διασκευή από τα έργα του Παντελή Μπουκάλα "Μηλιά μου αμίλητη" και "Ο Χριστός στα χιόνια", με αναφορές στον μύθο της La Loba, με έμπνευση από την εκδοχή του που αποτυπώνεται στο βιβλίο της Clarissa Pinkola Estes "Γυναίκες που τρέχουν με τους Λύκους".
Παίζουν: Ναυσικά Κοριαλού, Λίνα Λαζαρή, Μαριαλένα Σκαρώνη, Γιολάντα Σοφούλη, Κρίνα Δαλακλή (φωνή La Loba)

"γυναία γραφ-Οίδα" της ομάδας Primo Gradu (13/5-1/6)

Μια performance εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο των Ελληνίδων ζωγράφων, ακολουθώντας τη διαδρομή τους σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο. Πώς μέσα από το σώμα και τη φωνή ζωντανεύει ένας πίνακας; Πώς πέντε ηθοποιοί βουτάνε στα άδυτα της ζωής τους, συνθέτοντας την καλλιτεχνική τους πορεία; Μια περιπλάνηση στο σύμπαν τους. Παίζουν: Κωνσταντίνα Ευθυμίου, Αριάδνη Κωνσταντακοπούλου, Πένυ Μουμτζή, Έλενα Πολυχρονάτου, Μιλένα Τούμπα.

γυναία γραφ-Οίδα
Ναταλία Δρακοπούλου©

"Goldfish" από την ομάδα Pleü σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κυπραίου (12/5-1/6)

Παρακολουθούμε τη μοναχική καθημερινότητα ενός νέου που πάσχει από απώλεια μνήμης. Ο ήρωας μας "θαμμένος" μέσα στο ίδιο του το σπίτι και τις σκέψεις του, "σκάβει" για να θυμηθεί μνήμες από τη ζωή του. Στην τσέπη του παντελονιού του βρίσκει μάρκες από Λούνα Παρκ. Η υπάλληλος του Λούνα Παρκ εμφανίζεται ξαφνικά στο σπίτι του. Είμαι η κοπέλα από το Λούνα Παρκ, από το παιχνίδι με τα χρυσόψαρα. Νιώθετε μόνος; Κι εγώ. Το κείμενο είναι της Αιμιλίας Κεφαλά. Παίζουν: Μάιρα Άμσελεμ, Γιώργος Αρβανίτης.

"Μονόκερως" σε σκηνοθεσία Απόστολου Καμιτσάκη (10-30/5)

Μια φορά κι έναν καιρό ένα μικρό αγόρι δεν άντεξε το χαμό του γατιού του και άθελα του, από βαθιά στεναχώρια, σκότωσε τους γονείς του και πήγε να ζήσει με τον παππού του. Ανήσυχος ο παππούς του, για το πόσο ευαίσθητος ήταν ο εγγονός του και πόσο βαριά τα έπαιρνε τα πράματα, του αφηγήθηκε ένα παραμύθι για να τον βοηθήσει να ενηλικιωθεί, να σκληρύνει και να γίνει άντρας. Ένα παραμύθι με έναν βασιλιά, έναν μάγο, μία παρθένα, ένα τζέντερ ριβίλ, έναν ιεροεξεταστή, πολλούς φρουρούς, έναν βοσκό, δύσκολες αποφάσεις, έναν δημόσιο αποκεφαλισμό και ένα ροζ πόνι μονόκερω. Παίζουν: Απόστολος Καμιτσάκης, Χρήστος Καραβέβας, Δάφνη Νικητάκη.

Goldfish
Δημήτρης Κυπραίος©

Το πρόγραμμα παραστάσεων μπορείτε να το βρείτε και στο ανανεωμένο website του θεάτρου Επί Κολωνώ.

Ισχύει προσφορά προπώλησης για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων έως 6/4.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Επί Κολωνώ

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.