"Τank / Όλη νύχτα εδώ": Το Πολυτεχνείο ζωντανεύει στα πρώτα στιγμιότυπα της παράστασης στο Θέατρο Τέχνης

Η ομάδα RMS MATAROA διερευνά τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε μια παράσταση με πολιτικό πρόσημο που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης.

ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ Φώτης Σκουρλέτης©

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα RMS MATAROA επαναδιαπραγματεύεται την ελληνική Ιστορία μέσα από μια παράσταση. Φέτος επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και στη σκηνή της Φρυνίχου, όπου με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ανεβάζει το "Τank / Όλη νύχτα εδώ”. Στις πρώτες φωτογραφίες της θεατρικής παράστασης που βουτά στα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973, σε σκηνοθεσία του Μάνου Βαβαδάκη, δεσπόζει το τανκ που τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου σήμανε το τέλος της Χούντας των Συνταγματαρχών μετά από ένα τετραήμερο - ορόσημο στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας και στη συλλογική μας μνήμη.

ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ
Φώτης Σκουρλέτης©

Διαβάστε Επίσης

Ο σκηνοθέτης μαζί με την Κατερίνα Πατσιάνη και την Κατερίνα Παπανδρέου επιχειρούν μέσα από μια παράσταση με πολιτικό πρόσημο να αφηγηθούν από την αρχή σχεδόν λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα των τεσσάρων εκείνων ημερών που έχουν παραποιηθεί από μια σειρά μυθευμάτων και παρανοήσεων, με στόχο την εξερεύνηση της ιστορικής αλήθειας.

Μέσα από προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών των γεγονότων, έτσι όπως καταγράφηκαν από τον ιστορικό Ιάσονα Χανδρινό στο ομώνυμο βιβλίο "Όλη νύχτα εδώ", καθώς και μέσα από αρχειακό υλικό, η ομάδα ξετυλίγει τον μίτο της αφήγησης, αντιμετωπίζοντας τον αδιάφορο ελληνικό εαυτό μας, ενώ θέτει το εξής καίριο ερώτημα: Είναι η προσωπική πολιτική στάση ο μόνος τρόπος αντίστασης ακόμη και σήμερα; 

Δείτε πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση "Τank / Όλη νύχτα εδώ”

ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ
Φώτης Σκουρλέτης©

ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ
Φώτης Σκουρλέτης©

ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ
Φώτης Σκουρλέτης©

ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ
Φώτης Σκουρλέτης©

ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ
Φώτης Σκουρλέτης©

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Tank / Όλη νύχτα εδώ

  • Θέατρο-Ντοκιμαντέρ

Με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η ομάδα συνεργάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, παρουσιάζοντας την μόνη παράσταση της σεζόν για τα γεγονότα εκείνου του Νοέμβρη. Γεγονότα που αποτελούν ιστορικό ορόσημο, με κεντρική μάλιστα θέση στη συλλογική ιστορική μνήμη κι όμως έχουν χαλκευθεί από έναν σωρό μυθευμάτων και παρανοήσεων. Η παράσταση αποτελεί μια απόπειρα γραμμικής αφήγησης –σχεδόν λεπτό προς λεπτό- των τεσσάρων εκείνων ημερών, σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της ιστορικής αλήθειας. Μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών των γεγονότων, όπως τις κατέγραψε ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός στο ομώνυμο βιβλίο «Όλη νύχτα εδώ», καθώς και μέσα από αρχειακό υλικό, η ομάδα ξετυλίγει τον μίτο της αφήγησης στον λαβύρινθο της μνήμης, αντιμετωπίζοντας τον αδιάφορο ελληνικό εαυτό μας. Είναι η προσωπική πολιτική στάση ο μόνος δυνατός τρόπος αντίστασης ακόμη και σήμερα;

Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.