"Πλατόνωφ": Δείτε φωτογραφίες από την πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με επιτυχία παρουσιάστηκε η πρώτη παράσταση για το έργο του Άντον Τσέχοφ που σκηνοθετεί ο σημαντικός Άντολφ Σαπίρο, με τους Γιώργο Χριστοδούλου, Παναγιώτα Βλαντή και Όμηρο Πουλάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Πλατόνωφ © Σταύρος Χαμπάκης

Με μεγάλη επιτυχία και εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού, πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του "Πλατόνοφ" του Άντον Τσέχοφ στην κατάμεστη κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Ρώσου σκηνοθέτη Άντολφ Σαπίρο, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Χριστοδούλου, Παναγιώτα Βλαντή και Όμηρο Πουλάκη, σε έναν πολυμελή θίασο δεκατριών εξαιρετικών ηθοποιών. Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Χατζηαλέξης, η Διευθύντρια Πολιτισμού Ευαγγελία Μπαφούνη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Νίκος Διαμαντής.

Πλατόνωφ
© Σταύρος Χαμπάκης

Πλατόνωφ
© Σταύρος Χαμπάκης

Ο "Πλατόνωφ" είναι ένα πρώιμο έργο του Τσέχοφ που βρέθηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του χωρίς τίτλο, οπότε καταχωρήθηκε με το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα. Εντός του υπάρχουν ήδη τα κυρίαρχα θεματικά μοτίβα που θα απασχολήσουν τον Τσέχοφ στην ωριμότητά του. Η άφιξη του Πλατόνωφ αναστατώνει την θερινή ραστώνη των καλεσμένων της χήρας Άννα Πετρόβνα, ξυπνώντας απαγορευμένα πάθη, αλλά και το υπαρξιακό ρίγος για το μάταιο και το φευγαλέο της ζωής. Ένα έργο μυστηριώδες, όπου το υψηλό και το ποταπό, το κωμικό και το τραγικό, διαρκώς συνυπάρχουν, αλλά και συμπλέκονται άρρηκτα. Ο διάσημος και πολυβραβευμένος Άντολφ Σαπίρο, ήταν μαθητής και διάδοχος της Μαρία Κνέμπελ, η οποία με τη σειρά της, ήταν μαθήτρια και διάδοχος του Κονσταντίν Στανισλάφσκι. Η παγκόσμια φήμη του Σαπίρο οφείλεται κυρίως στη μελέτη, την ερμηνεία και τη σκηνοθεσία του πάνω στα έργα του Άντον Τσέχοφ.

Πλατόνωφ
© Σταύρος Χαμπάκης

Πλατόνωφ
© Σταύρος Χαμπάκης

 

Ο μεγάλος σκηνοθέτης έχει δηλώσει: "Έχω ανεβάσει κείμενα του Τσέχοφ σε πολλές γλώσσες και σε πολλές χώρες. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που θα καταπιαστώ με το χρονολογικά παλαιότερο δείγμα του ταλέντου του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα". Ο Άντολφ Σαπίρο έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και έχει παραδώσει θεατρικά σεμινάρια, σε πολλούς Έλληνες ηθοποιούς ως δάσκαλος του θεάτρου.

Πλατόνωφ
© Σταύρος Χαμπάκης

Ο ίδιος, επίσης, σημείωσε: "Ελπίζω ότι από αυτό το πρώτο έργο του Τσέχοφ, το οποίο εμπεριέχει όλα τα θέματα τα οποία ο συγγραφέας αναπτύσσει στα επόμενα έργα του, θα προκύψει μια παράσταση - αφιέρωμα στον Τσέχοφ, μια δουλειά πάνω στη θεματολογία του. Μένει και να σκεφτούμε γιατί ο τίτλος του έργου "Πλατόνωφ" εμπεριέχει το όνομα του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου της αρχαιότητας. Υπάρχουν πολλά ακόμα αινίγματα σε αυτό το έργο και με την παράσταση μας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά". Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο Νικίτα Μιχάλκοφ εμπνευσμένος από το νεανικό έργο του Άντον Τσέχοφ, το 1977 σκηνοθετεί την ταινία "Μηχανικά πιάνα", και μεταφέρει τον μικρόκοσμο του κορυφαίου θεατράνθρωπου στη μεγάλη οθόνη. Ο Μιχάλκοφ καταφέρνει να δημιουργήσει μία από τις πολυτιμότερες ταινίες του ρωσικού κλασσικού κινηματογράφου. 

Πλατόνωφ
© Σταύρος Χαμπάκης

Πλατόνωφ
© Θωμάς Δασκαλάκης

Το καστ της παράστασης συμπληρώνουν οι Έρρικα Μπίγιου, Ειρήνη Καζάκου, Γιώργος Ηλιόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας, Θανάσης Ζερίτης, Θανάσης Βλαβιανός, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ιώβη Φραγκάτου, Σπύρος Ιωάννου και η Αναΐς Έλληνα. Η μετάφραση του έργου έγινε από την Ευγενία Κριτσέφσκαγια, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Μαρία Τρεγκούμποβα. Οι φωτισμοί σχεδιάστηκαν από την Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Προπώληση μέσω more.com με ένα κλικ εδώ.

>> Τι εκμυστηρεύτηκαν στο "α" οι πρωταγωνιστές του "Πλατόνωφ" για την παράσταση; Δείτε εδώ:

Διαβάστε Επίσης

 

Περισσότερες πληροφορίες

Πλατόνωφ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 135 '

Ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης παρουσιάζει το πρώιμο αυτό έργο που βρέθηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Τσέχοφ, χωρίς τίτλο, οπότε καταχωρήθηκε με το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα. Εντός του κειμένου υπάρχουν ήδη τα κυρίαρχα θεματικά μοτίβα που θα απασχολήσουν τον μεγάλο Ρώσο στην ωριμότητά του. Όλα ξεκινούν από την άφιξη του Πλατόνωφ, η οποία αναστατώνει την θερινή ραστώνη των καλεσμένων της χήρας Άννα Πετρόβνα, ξυπνώντας απαγορευμένα πάθη, αλλά και το υπαρξιακό ρίγος για το μάταιο και το φευγαλέο της ζωής. Ένα έργο μυστηριώδες, όπου το υψηλό και το ποταπό, το κωμικό και το τραγικό, διαρκώς συνυπάρχουν, αλλά και συμπλέκονται άρρηκτα.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.