Το "Γαϊτανάκι του πόθου" ανεβαίνει με τη ματιά της Αικατερίνης Παπαγεωργίου

Η ταλαντούχα σκηνοθέτρια βλέπει με κωμική ματιά το -γνωστό ως "Γαϊτανάκι του έρωτα"- έργο του Άρτουρ Σνίτσλερ.

Το γαϊτανάκι του πόθου ©Ελίνα Γιουνανλή

Τη δική της εκδοχή θα προσφέρει η ταλαντούχα σκηνοθέτρια, καλλιτεχνική υπεύθυνη τα τελευταία χρόνια του θέατρου "Μπέλλος", στο -απαγορευμένο στην εποχή του- έργο του Αυστριακού Άρτουρ Σνίτσλερ. Με τίτλο "Το γαϊτανάκι του πόθου" ή "Πώς θα πλησιάσετε το ερωτικό αντικείμενο του πόθου σας", η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Σταθμός, μια συνεργασία που είχε ανακοινωθεί από την αρχή της σεζόν. Πρόκειται για μια σύγχρονη, πιο κωμική προσέγγιση του έργου και μια παράσταση για όσους δε φοβούνται να ακούσουν, αλλά κυρίως να πουν, τα πράγματα με το πραγματικό τους όνομα.

το γαϊτανάκι του πόθου
©Ελίνα Γιουνανλή

Το "Γαϊτανάκι του έρωτα", όπως είναι γνωστό, προκάλεσε σκάνδαλο, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αυστρία στα τέλη του 19ου αι., αποτέλεσε προϊόν λογοκρισίας και απαγορεύτηκε. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να διακρίνεται για την ειλικρινή απεικόνιση των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και της σεξουαλικότητας. Η ιστορία ξεκινά με μια νυχτερινή συνάντηση με μια πόρνη και ακολούθως το γαϊτανάκι του… Πόθου αρχίζει να ξετυλίγεται. Δέκα χαρακτήρες, τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους, μπλέκονται σε μια αγωνιώδη αναζήτηση του έρωτα και της ηδονής. Δοκιμάζουν τα όρια της επιθυμίας τους, φωτίζουν, αλλά και ξεπερνούν τη σοβαροφάνεια της αστικής ηθικής, της κοινωνικής θέσης και της συζυγικής αφοσίωσης.

Το γαϊτανάκι του πόθου
©Ελίνα Γιουνανλή

Μέσα από δέκα κωμικές συναντήσεις, η παράσταση θέτει ερωτήματα γύρω από την ενοχή που συχνά γεννά η σεξουαλική επιθυμία. Γιατί, όμως, από όλες τις "φυσικές" ανάγκες, κλίσεις και προδιαθέσεις του ανθρώπου, η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι μόνο ατομικό ζήτημα, αλλά παίρνει κοινωνικές προεκτάσεις; Πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τον σύντροφό σου και πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τον εαυτό σου; Μέσα από την παράσταση αυτή "φωτίζεται" η ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνήσουν μέσω της γλώσσας του σώματος και την ερωτική πράξη, αλλά και ο φόβος της μοναξιάς που κάνει τις νύχτες να μοιάζουν ατέλειωτες και τις ημέρες μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα.

Το γαϊτανάκι του πόθου
©Ελίνα Γιουνανλή

Το "Γαϊτανάκι του πόθου" έρχεται στο θέατρο Σταθμός επίκαιρο όσο ποτέ. Με υπόγειο χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση, τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής μιλούν, παίζουν, ερωτεύονται, "φτάνουν" στο σεξ ή και δε… "φτάνουν". Πόθος, πάθος, ερωτισμός και εμπιστοσύνη σ΄ένα ερωτικό γαϊτανάκι. Γιατί άραγε αυτό το ταξίδι του ερωτισμού παραμένει το πιο συναρπαστικό;

Τα σκηνικά είναι της Λίνας Μότσιου, τα κοστούμια της Ειρήνης Γεωργακίλα, ο σχεδιασμός ήχου του Δημήτρη Ροΐδη, η κινησιολογία της Χρυσηίδας Λιατζιβίρη, ο σχεδιασμός φωτισμού του Κωστή Μουσικού. Παίζουν: Απόστολος Καμιτσάκης, Γιώργος Πατεράκης, Θάλεια Συκιώτη, Μάγδα Τασούλα.

το γαϊτανάκι του πόθου
©Ελίνα Γιουνανλή

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το γαϊτανάκι του πόθου ή πώς θα πλησιάσετε το ερωτικό αντικείμενο του πόθου σας

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Μια σύγχρονη, πιο κωμική προσέγγιση του έργου του Σνίτσλερ. Η ιστορία του ξεκινά με μια νυχτερινή συνάντηση με μια πόρνη και ακολούθως το γαϊτανάκι του πόθου αρχίζει να ξετυλίγεται. Δέκα χαρακτήρες, τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους, μπλέκονται σε μια αγωνιώδη αναζήτηση του έρωτα και της ηδονής. Δοκιμάζουν τα όρια της επιθυμίας τους, φωτίζουν, αλλά και ξεπερνούν τη σοβαροφάνεια της αστικής ηθικής, της κοινωνικής θέσης και της συζυγικής αφοσίωσης. Μέσα από δέκα κωμικές συναντήσεις, η παράσταση θέτει ερωτήματα γύρω από την ενοχή που συχνά γεννά η σεξουαλική επιθυμία. Γιατί, όμως, από όλες τις «φυσικές» ανάγκες, κλίσεις και προδιαθέσεις του ανθρώπου, η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι μόνο ατομικό ζήτημα, αλλά παίρνει κοινωνικές προεκτάσεις; Πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τον σύντροφό σου και πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τον εαυτό σου;

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.