"Κομμάτια και θρύψαλα": Μια ενδιαφέρουσα παράσταση από τους Θεατρίνων Θεατές

Στο Studio Κυψέλης, τη βάση της ομάδας, θα δούμε μία σύνθεση μονόπρακτων από τρία στενά συνδεδεμένα έργα του Γιώργου Σκούρτη, που μιλούν για τον έρωτα, τη σύγκρουση, την ελπίδα και την πτώση.

Κομμάτια και θρύψαλα Άρης Τουρλάκης - Πωλίνα Καστρινού ©

Οι Θεατρίνων Θεατές ετοίμασαν και παρουσιάζουν από τις 19 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη τη φετινή κεντρική τους παραγωγή. Η ομάδα, με βάση πάντα το Studio Κυψέλης, παρουσιάζει σε ενιαία παράσταση, τα "Κομμάτια και θρύψαλα" του Γιώργου Σκούρτη, με τα σημαντικότερα μονόπρακτα από την τριλογία σε επιλογή, σύνδεση και επαναπροσδιορισμό τους από το Γιάννη Σολδάτο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού.

Κομμάτια και θρύψαλα
Άρης Τουρλάκης - Πωλίνα Καστρινού ©

Το έργο, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής γραφής, περιλαμβάνει μικρές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που έχουν να κάνουν με τον έρωτα, την αναζήτηση του ιδανικού, τη σύγκρουση, την ελπίδα, τη φθορά και την πτώση. Μάλιστα, αυτή η τριλογία του Σκούρτη παρουσιάζεται πρώτη φορά στο σύνολο της, όπως το ζήτησε ο ίδιος ο συγγραφέας της από τον Γιώργο Λιβανό.

Κομμάτια και θρύψαλα
Άρης Τουρλάκης - Πωλίνα Καστρινού ©

Ο Γιάννης Σολδάτος κατανοεί ουσιαστικά τη γραφή του Σκούρτη, ο οποίος έγραψε ένα  βαθιά πολιτικό κείμενο, ακόμη επίκαιρο στη σύγχρονη εποχή. Ένα κείμενο που μας καλεί να ελευθερώσουμε μια ανεξέλεγκτη κραυγή...

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Λιβανός, Πέπη Οικονομοπούλου, Γιάννης Τσιώμου, Μάνος Χατζηγεωργίου, Μαρία Δρακοπούλου, Σόνια Κωτίδου, Μάνος Τσιβιλής, Ζωή Τριανταφυλλίδη, Γιώργος Καρατζάς, Γιάννος Τριανταφύλλου. Στο πιάνο ζωντανά η Νίκη Γκουντούμη.

Κομμάτια και θρύψαλα
Άρης Τουρλάκης - Πωλίνα Καστρινού ©

Κομμάτια και θρύψαλα
Άρης Τουρλάκης - Πωλίνα Καστρινού ©

Κομμάτια και θρύψαλα
Άρης Τουρλάκης - Πωλίνα Καστρινού ©

Κομμάτια και θρύψαλα
Άρης Τουρλάκης - Πωλίνα Καστρινού ©

Σκέψεις του Γιώργου Σκούρτη

1η Νοέμβρη του 2018 από το πρόγραμμα των Θεατρίνων Θεατές.
"Το 1976 έγραψα το "Κομμάτια και θρύψαλα". Έγιναν 400 παραστάσεις στο θέατρο Τέχνης κι από τότε μόνο ο Αρμένης το ανέβασε και κανείς άλλος επαγγελματικό θίασος. Παίζεται και ξαναπαίζεται από ερασιτεχνικούς θιάσους σε όλη την επικράτεια αλλά και από θιάσους της ομογένειας. Το 1996 έγραψα τους "Εφιάλτες" κάτι σαν δεύτερο απολογισμό, είκοσι χρόνια μετά, της υπαρξιακής και πολιτικοκοινωνικής μας κατάστασης. Ανέβηκε στο ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών. Μετά, το 2016, έγραψα το "Σοκ" το τελευταίο αυτόνομο μέρος της ας το πούμε τριλογίας, ένα σπονδυλωτό νέο με αυτόνομες ενότητες".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κομμάτια και θρύψαλα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Μία επιλογή, σύνθεση και αναπροσαρμογή του Γιάννη Σολδάτου από τα σημαντικότερα μονόπρακτα της τριλογίας που έγραψε ο Γιώργος Σκούρτης, όπου συμπλέκονται μικρές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας που μιλούν για τον έρωτα, την αγάπη, την αναζήτηση του ιδανικού, τη σύγκρουση. Ο Σολδάτος κατανοεί σε βάθος τη γραφή του Σκούρτη, ο οποίος μέσα από το έργο του μιλά για τον Νεοέλληνα, ακτινογραφεί την καθημερινότητα, με μια γραφή που παραμένει σύγχρονη. Με μπόλικο χιούμορ, τρυφερότητα, λυρισμό αλλά, βέβαια, και σκληρότητα, το έργο μάς παρουσιάζει χαρακτήρες οι οποίοι τολμούν να ονειρεύονται και που δεν τους αρκεί μόνο μία φορά για να ζήσουν.

Studio Κυψέλης

Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.