Το ελληνικό εφηβικό θέατρο είναι εδώ!

Μετά το παιδικό και πριν το ενήλικο θέατρο, υπάρχει ένα μεταιχμιακό είδος που έχει πάρει τα πάνω του τα τελευταία χρόνια. Ανακαλύψτε λοιπόν τέσσερις παραστάσεις με κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό που απευθύνονται σε νέους.

Στα όρια © Karol Jarek

"Καλά Χριστούγεννα, αγαπητέ μου Τσάρλι"

Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλυ
© Μαριλένα Αναστασιάδου

Ένας τοίχος (πραγματικός όσο και βαθιά συμβολικός) χωρίζει τους δύο ήρωες στο έργο της Σοφιάννας Θεοφάνους, το οποίο σκηνοθετεί η Μαρία Ξανθοπουλίδου (και έχει επιμεληθεί εικαστικά η Εύα Νάθενα). Με αυτό το εμπόδιο ανάμεσά τους, ένα αγόρι (Πανάγος Ιωακείμ) κι ένα κορίτσι (Ζωή Μυλωνά) προσπαθούν να δημιουργήσουν μια γέφυρα επικοινωνίας. Μπορεί να διαφέρουν –και να αισθάνονται χαμένοι για δύο πολύ διαφορετικούς λόγους– όμως η ανάγκη τους να ανοιχτούν σε ένα άλλο άτομο θα τους ενώσει. (Σταθμός)

"Το Γεφύρι της Άρτας και οι λυγερές του Κάτω Κόσμου"

Το γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου

Τελευταία ευκαιρία για τη γιορτινή περίοδο θα έχουν οι νέοι από 11 ετών ώστε να παρακολουθήσουν στο Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" (Υπόγειο) μια παράσταση που μιλά για τις έμφυλες διακρίσεις και τη βία. Η Μαριάννα Κάλμπαρη καθοδηγεί σκηνοθετικά τον Κωνσταντίνο Ευστρατίου και τη Μαρία Κωνσταντά στην πρωτότυπη σύνθεση που ενώνει τη δημοτική ποίηση και τα ιδεώδη της, με την αφήγηση, το τραγούδι, τη ζωντανή μουσική. (6, 7/1)

"Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;"

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;
© Αγγελική Κοκκοβέ

Στο θέατρο "Λαμπέτη" ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί το ομότιτλο βιβλίο του Μαρκ Χάντον που έγινε θεατρικό από τον Σάιμον Στίβενς, σε μία καινούργια διασκευή για νέους. Στη βαθιά ανθρώπινη ιστορία ενηλικίωσης, κεντρικός ήρωας είναι ο δεκαπεντάχρονος Κρίστοφερ, ένα αγόρι στο φάσμα του αυτισμού. Όταν ο σκύλος της γειτόνισσάς του βρίσκεται νεκρός, εκείνος αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο, φτάνοντας στην αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου οικογενειακού μυστικού. Πρωταγωνιστούν: Στέφανος Παπατρέχας, Μαρία Δελετζέ, Θωμάς Θάνος, Μάχη Μακρίδου, Φάνης Μιλλεούνης, Στέφανος Παπατρέχας, Πηνελόπη Σκαλκώτου, Νίκη Σκιαδαρέση. 

"Στα όρια"

Η Σοφία Βγενοπούλου, η καλλιτέχνιδα που έχει καθορίσει με τη δράση της το εφηβικό θέατρο στην Ελλάδα, ανεβάζει στη σκηνή "Ελένη Παπαδάκη" το έργο του Κρις Κούπερ "Στα όρια" (φώτο εξωφύλλου). Η παράσταση αυτή γεννήθηκε μέσα από την συνύπαρξη νεαρών προσφύγων με Έλληνες συνομήλικούς τους στο πλαίσιο της σύμπραξης Εθνικού Θεάτρου-UNICEF. Το αμοιβαίο μοίρασμα μεταξύ των εφήβων μπόλιασε την ιστορία των δύο προσφύγων που αναζητούν προστασία στο εξοχικό μιας τυπικής οικογένειας. Πώς θα εξελιχθεί η συνύπαρξή τους; Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους κάτω των 18.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Το «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;», το βιβλίο του Μαρκ Χάντον που έρχεται σε θεατρική μορφή, αποτελεί το ημερολόγιο που κρατά με τη παρότρυνση της αγαπημένης του δασκάλας, ο Κρίστοφερ Μπουν, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι στο φάσμα του αυτισμού. Η ιστορία του ξεκινά ως ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Ένα βράδυ βρίσκει νεκρό τον Ουέλινγκτον, το σκύλο της γειτόνισσάς του κι αποφασίζει να εξιχνιάσει το μυστήριο. Η έρευνα όμως αυτή, αναπάντεχα, θα τον οδηγήσει στην ανακάλυψη μιας μεγάλης αλήθειας για την χαμένη από καιρό μητέρα του. Σε όλη αυτή την απρόσμενη περιπέτεια, ο Κρίστοφερ καλείται να αποκωδικοποιήσει τον ακατανόητο κόσμο των «μεγάλων» και να επιβιώσει μέσα σε αυτόν.

Στα όρια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ποια είναι τα όρια του κόσμου, της ζωής, των κοινωνιών, του ανθρώπου; Ποιος τα αποφασίζει και πώς μπαίνουν; Και τι συμβαίνει όταν τα φτάνουμε ή τα ξεπερνάμε; Από τη μία, ένας κόσμος που καταρρέει, και από την άλλη ένας κόσμος γεμάτος ανασφάλειες, που ζει σε μια εύθραυστη ισορροπία. Δύο κόσμοι αντίθετοι αλλά και όμοιοι ταυτόχρονα, όψεις του ίδιου σύμπαντος. Το νέο έργο του Κρις Κούπερ που έχει μακρά θητεία στο θέατρο για εφήβους παρουσιάζεται ως επιστέγασμα της νέας συνεργασίας του Εθνικού και της Unicef στο πρόγραμμα «Κάνουμε θέατρο για την ειρήνη». Νεαροί πρόσφυγες από χώρες εμπόλεμης ζώνης δούλεψαν με Έλληνες-ίδες συνομήλικούς-ες τους μετατρέποντας το προσωπικό σε συλλογικό.

Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Το έργο βασίστηκε σε πραγματικές ιστορίες ασυνόδευτων προσφύγων μέσα από ένα workshop που πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2018-2019. Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο παιδικού/εφηβικού έργου το 2022. Πρόκειται για τη συνάντηση δύο εφήβων–ενός αγοριού και ενός κοριτσιού– και την προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν, με έναν τοίχο ανάμεσά τους να τους εμποδίζει και να τους αναγκάζει να εκμυστηρευθούν τις προσωπικές τους αγωνίες και ανάγκες χωρίς να μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον. Το γεγονός αυτό γίνεται η αφορμή να αποκαλυφθούν οι διαφορετικοί κόσμοι από όπου προέρχονται και να κοιταχτούν με τα μάτια της φαντασίας και της ψυχής τους. Με χιούμορ και γενναιοδωρία ανοίγουν σιγά σιγά τις καρδιές τους και ακουμπούν ο ένας πάνω στον άλλο μιλώντας για αγάπη, φιλία και για όσα τους απασχολούν στο μεγάλωμα τους. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, άλλες μάχες η ίδια ανάγκη για επαφή.

Το γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Νέα εκδοχή της παράστασης, ειδικά για εφήβους, η οποία με αφορμή την ιστορία της γυναίκας του πρωτομάστορα από τη γνωστή παραλογή της δημοτικής μας παράδοσης, θίγει ζητήματα ισότητας, διαφορετικότητας και καταπίεσης. Πρόκειται για μια πρωτότυπη σύνθεση με δημοτική ποίηση, αφήγηση, ζωντανή μουσική και τραγούδια που απευθύνεται και σε εφήβους-παιδιά από 11 ετών. Η παράσταση επιθυμεί να μυήσει μικρότερους και μεγαλύτερους θεατές στην απαράμιλλη ομορφιά της δημοτικής ποίησης που αποτυπώνει την κοινωνία, τα ήθη, τη θέση της γυναίκας και του άντρα στην λαϊκή παράδοση, πυροδοτώντας παράλληλα τον σύγχρονο προβληματισμό και τη συζήτηση γύρω από τα στερεότυπα των φύλων, τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις αλλά και την έξαρση της έμφυλης βίας στην ελληνική κοινωνία σήμερα.

Λαμπέτη

Λεωφ. Αλεξάνδρας 106

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.