Τα Μπαλέτα Bejart έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής με ένα από τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου τους

Δέκα πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για την παράσταση "Le Presbyter - Ballet for Life":

Le Presbyter - Ballet for Life © Gregory Batardon

Τα Μπαλέτα Bejart έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από 23 έως 26 Νοεμβρίου με ένα από τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου τους, το "Le Presbyter - Ballet for Life"

Δέκα πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για την παράσταση

  1. Το "Le Presbyter - Ballet for Life" (1996) είναι ένα μοντέρνο μπαλέτο σε χορογραφία του Maurice Béjart (1927-2007), ενός από τους πιο διάσημους χορογράφους του 20ου αιώνα.
  2. Η χορογραφία είναι πάνω σε μουσική των Queen και Mozart.
  3. Τα κοστούμια σχεδιάστηκαν από τον Gianni Versace.
  4. Το πρώτο γεγονός που συντέλεσε ως καταλύτης για τη δημιουργία του "Le Presbyter - Ballet for Life" από τον Béjart ήταν ο θάνατος του Jorge Donn το 1992, ενός χορευτή που ενσάρκωσε την τέχνη του Béjart. Σχετικά με τον θάνατο του Donn, ο Béjart έγραψε: "Τον σκεφτόμουν συνεχώς. Ακόμη και στις πρόβες, δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι τη νοσηλεία του Donn. Πέθανε. Κάθε μέρα, πηγαινοερχόμουν μεταξύ του Metropole Theatre και του Cecil Hospital. Τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 1992, ο Donn πέθανε μεταξύ 7:00 και 8:00 εκείνο το βράδυ. Ήταν χειμώνας. Ήταν σκοτεινά. Του κρατούσα το χέρι και πέθανε. Ο Donn φορούσε το δαχτυλίδι αρραβώνων της μητέρας μου στο αριστερό του χέρι. Του το είχα χαρίσει. Ο Donn χάρηκε που το φορούσε... Μπορούσα να τον δω να χορεύει, τον έβλεπα ζωντανό. Ο Donn ήθελε να πεθάνει στη σκηνή. Αλλά πέθανε στο νοσοκομείο." 
    Le Presbyter - Ballet for Life
    © Ilia Chkolnik
  5. Το δεύτερο καταλυτικό γεγονός για τη δημιουργία της χορογραφίας ήταν η συνάντηση με το άλμπουμ των Queen "Made in Heaven" το 1995. Ο Béjart έγραψε: "Ο Freddie Mercury και ο Donn πέθαναν σχεδόν την ίδια χρονιά. Είχαν πολύ διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά το κοινό τους σημείο ήταν η έντονη επιθυμία για ζωή και για αυτοέκφραση". 
  6. Το θέμα του "Le Presbyter - Ballet for Life" είναι ο κύκλος της ζωής και του θανάτου. Ο Béjart είπε "ο θάνατος είναι παρών παντού στα μπαλέτα μου. Θα έλεγα ότι υπάρχουν δύο μεγάλα γεγονότα στη ζωή. Η ανακάλυψη της σεξουαλικότητας και η άφιξη του θανάτου. Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα." Παρά το γεγονός ότι ήταν συντετριμμένος από τον θάνατο του Donn, ο Béjart είπε: "Ο Donn πέθανε, αλλά η ομάδα μου έπρεπε να ζήσει. Χρησιμοποίησα τη δημιουργία του έργου ως μια δύναμη αντίστασης στον θάνατο. Δημιούργησα για να 'προστατεύσω' τον Donn από το θάνατο. Άκουσα Queen, έφαγα Queen, χόρεψα Queen και δημιούργησα. Αλλά αυτό το μπαλέτο δεν είναι λυπητερό. Αυτό το μπαλέτο συνδέεται με πολλά συναισθήματα που με διατρέχουν ακόμα. Νομίζω ότι είναι ένα χαρούμενο μπαλέτο, όχι σκοτεινό ή απαισιόδοξο. Αν δεν πω στο κοινό ότι αυτό είναι ένα μπαλέτο για το θάνατο ενός ανθρώπου, δεν θα το μάθει. Αυτό το μπαλέτο δεν είναι για το AIDS, είναι για έναν άνθρωπο που πέθανε νέος." 
    Le Presbyter - Ballet for Life
    © Toti Ferrer
  7. Ο επίσημος τίτλος της παράστασης δεν είναι "Ballet for life", όπως συνήθως αναφέρεται. O Béjart έδωσε τον τίτλο "Le Presbytere n 'a rien perdu de son charme, ni le Jardin de son eclat" (Το πρεσβυτέριο δεν έχει χάσει τη γοητεία του, ο κήπος είναι ακόμα τόσο φωτεινός όσο πριν) που είναι στίχος του κλασικού μυθιστορήματος μυστηρίου "Le Mystere de la Chambre jaune". (1907) του Gaston Leroux. Σχετικά με αυτόν τον τίτλο, ο Béjart είπε "ήθελα να δώσω σε αυτό το έργο έναν τίτλο που δεν θα παραπέμπει σε καμία εικόνα".
  8. Η πρώτη παράσταση του "Ballet for Life" πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1996 στο Salle Metropole της Λωζάνης. 
  9. Στην παράσταση στο Theatre National de Chaillot, στο Παρίσι στις 17 Ιανουαρίου 1997 εμφανίστηκαν και έπαιξαν τα μέλη των Queen (Brian May, Roger Taylor, John Deacon) και ο Elton John, που ήταν φίλος του Freddie Mercury.
  10. Στην πρώτη παράσταση οι χορευτές ήταν ο Gregor Metzker  στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Φρέντι, του συμβόλου της ζωής και ο Gil Roman ως σύμβολο του θανάτου. Ο Gil Roman είναι ο διάδοχος του Béjart και ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του Béjart Ballet Lausanne. 

Le Presbyter - Ballet for Life
© Ilia Chkolnik

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.