Οι θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 26/10 έως 1/11 και ξεχωρίζουν.

Γέρμα © Πάτροκλος Σκαφίδας 'Γέρμα'

"Γέρμα"

Ο Βρετανός Σάιμον Στόουν μετέγραψε το δράμα του Λόρκα και το μετέφερε στη σύγχρονη εποχή. Μία επιτυχημένη μπλόγκερ και ένας επιχειρηματίας σημαδεύονται από την ανεπιτυχή προσπάθειά τους να αποκτήσουν παιδί. Το έργο σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, με πρωταγωνιστές τη Μαρία Κίτσου και τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη (Πόρτα, από 1/11).

Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη
©Ελίνα Γιουνανλή

"Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη"

Την κλασική κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι, που διακωμωδεί τον κόσμο της όπερας σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Ένας λαμπρός θίασος (Θέμης Πάνου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Λαέρτης Μαλκότσης, Αγορίτσα Οικονόμου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Ιωάννα Μαυρέα κ.ά.) ερμηνεύει τις τραγελαφικές προσπάθειες ενός Τούρκου εμπόρου να συστήσει θίασο όπερας, έχοντας να διαλέξει μεταξύ τριών ατάλαντων τραγουδιστριών (Εθνικό Θέατρο-Κεντρική Σκηνή, από 26/10).

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα
© Ελίνα Γιουνανλή

"Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα"

Η  Αικατερίνη Παπαγεωργίου σκηνοθετεί το έργο του Ματέι Βίζνιεκ, που εμπνέεται από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Μέσα σε ένα υπερρεαλιστικό πλαίσιο όπου όλα μοιάζουν να είναι φάλτσα, διαδραματίζεται μια απόλυτα ρεαλιστική ιστορία ενός οποιουδήποτε πολέμου του τώρα, του τότε ή του μετά, που ερμηνεύουν οι Μάνια Παπαδημητρίου, Αλέξανδρος Βάρθης, Τάσος Λέκκας, Ελίζα Σκολίδη και Δημήτρης Πετρόπουλος ("Μπέλλος, από 27/10).

Στέλιος Κασόνγκο

"Στέλιος Κασόνγκο"

Το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Χατζηνικολάου θίγει ζητήματα περί ρατσισμού, διακρίσεων και ανθρώπινης απληστίας, μέσα από την ιστορία ενός μετανάστη τρίτης γενιάς. Σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη και ερμηνεύουν οι Τζίνη Παπαδόπουλου, Άγης Εμμανουήλ, Πάρης Σκαρτσολιάς και ο Σαμουήλ Ακίνολα, σε βιώματα του οποίου είναι βασισμένο το έργο (Επί Κολωνώ, από 28/10).

Ψευδαισθήσεις
© Πάτροκλος Σκαφίδας

"Ψευδαισθήσεις"

Το έργο-ωδή στον έρωτα του Ιβάν Βιριπάγιεφ μεταφράζει και σκηνοθετεί η Μαρία Βαρδάκα. Ο Ρώσος συγγραφέας επιλέγει να φωτίσει τις σχέσεις δύο παντρεμένων ζευγαριών στη δύση της ζωής τους. Το κωμικό και το δραματικό στοιχείο συνυπάρχουν στο έργο όπου μια σειρά εξομολογήσεων και αποκαλύψεων επαναπροσδιορίζει τη ζωή των ηρώων, που ερμηνεύουν οι Χρήστος Καπενής, Στέλλα Μαγγανά, Νεκτάριος Φαρμάκης, Μάιρα Φλωράτου (Ελέρ, από 30/10).

Ulster American

"Ulster American"

Λίγο προτού ανέβει στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, ο Μανώλης Δούνιας μάς συστήνει τη σύγχρονη βραβευμένη μαύρη κωμωδία του Ντέιβιντ Άιρλαντ. Στο έργο για τρεις –Ορέστης Τζιόβας, Κώστας Νικούλι, Γιούλη Τσαγκαράκη–, η προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης εξελίσσεται σε αδυσώπητη σάτιρα της εποχής μας, θίγοντας ζητήματα όπως η πολιτισμική ταυτότητα, τα social media και η cancel culture (Αθηνά, από 30/10).

Τα 39 σκαλοπάτια
©Patroklos_Skafidas

"Τα 39 σκαλοπάτια"

Ο Μάκης Παπαδημητρίου μεταφράζει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί μαζί με τους Γρηγορία Μεθενίτη, Γιάννη Λατουσάκη και Παναγιώτη Γουρζουλίδη στο κατασκοπικό θρίλερ με χιουμοριστικά στοιχεία στο ύφος των Μόντι Πάιθον. Τα "39 σκαλοπάτια" βασίζονται στη διασκευή του Πάτρικ Μπάρλοου πάνω στο μυθιστόρημα του Τζον Μπάκαν, αλλά και στην ταινία του Χίτσκοκ ("Τζένη Καρέζη", από 30/10).

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ;
Alex Kat©

"Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ"

Ο Ορέστης Τάτσης σκηνοθετεί τους Ναταλία Στυλιανού, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Άγγελο Ανδριόπουλο, Σεμίνα Πανηγυροπούλου στο έργο του Έντουαρντ Άλμπι που παραμένει τρομακτικά επίκαιρο εξήντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα. Οι τέσσερις ήρωες επιδίδονται σε ένα "παιχνίδι της αλήθειας", το οποίο ο συγγραφέας μετατρέπει σε μια βιτριολική κοινωνική κριτική (Από Μηχανής, από 6/11).

Στρακαστρούκες
Ελίνα Γιουνανλή©

"Στρακαστρούκες"

Ο ηθοποιός και τραγουδοποιός Δημήτρης Σαμόλης παρουσιάζει σε δική του ερμηνεία και τραγούδια το πρώτο θεατρικό του έργο, βάζοντας στο στόχαστρο την "αγία ελληνική οικογένεια" και τον εκφοβισμό. Ένας μονόλογος-κατάθεση ψυχής με σπαρακτικό χιούμορ αφηγείται την ιστορία του Αναστάση, ο οποίος βρίσκεται παγιδευμένος σε μια κλειστή κοινωνία της ελληνικής επαρχίας (Μικρό Γκλόρια, από 1/11).

Στα όρια
© Karol Jarek

"Στα όρια"

Την εφηβική παράσταση του Εθνικού σκηνοθετεί η Σοφία Βγενοπούλου, φτιαγμένη από το υλικό της ζωής και τα όνειρα των νέων ανθρώπων. Το έργο του Βρετανού συγγραφέα και παιδαγωγού, Κρις Κούπερ έχει για ήρωες φυγάδες της φρίκης ενός πολέμου  και η παράσταση βασίζεται σε εργαστήριο όπου συμμετείχαν νεαροί πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες, θεατροπαιδαγωγοί και ηθοποιοί του Εθνικού καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας (Rex, από 28/10).

Υπηρέτες
Αλεξάνδρα Ρίμπα©

 

"Οι Υπηρέτες"

Η κωμωδία των Αντώνη Κυριακάκη, Γιώργου Πατεράκη και Αλέξανδρου-Νικόλαου Μπαλαμώτη (που επίσης τη σκηνοθετεί) εμπνέεται από έναν βουβό χαρακτήρα του τσεχοφικού "Γλάρου" και εξερευνά το ζήτημα του ανθρώπου που υπηρετεί και που δεν μοιάζει αρκετά σημαντικός για να "πρωταγωνιστήσει" (Χώρος, από 30/10).

Διαβάστε Επίσης

 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στέλιος Κασόνγκο

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Η ομάδα Νάμα παρουσιάζει την ιστορία του Χρήστου, που κληρονομεί μια ημιυπόγεια αποθήκη και ονειρεύεται στεγάσει εκεί το όραμά του για μία μουσική σκηνή. Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή, με τον Χρήστο να έχει συμπαραστάτες τη θεία του αλλά και τον αγαπημένο του φίλο, τον Στέλιο Κασόνγκο. Ο Στέλιος, μετανάστης τρίτης γενιάς από τη Βόρεια Κένυα και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, δέχεται ενθουσιασμένος την πρόταση συνεργασίας του Χρήστου και η προσπάθεια για την δημιουργία της επιχείρησής τους ξεκινά και προχωρά μέχρι την έλευση του Άλκη, του ετεροθαλούς αδελφού του Χρήστου, που θα ανασύρει στην επιφάνεια μυστικά αλλά και δηλητηριώδεις εκφάνσεις της κοινωνίας.

Στα όρια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ποια είναι τα όρια του κόσμου, της ζωής, των κοινωνιών, του ανθρώπου; Ποιος τα αποφασίζει και πώς μπαίνουν; Και τι συμβαίνει όταν τα φτάνουμε ή τα ξεπερνάμε; Από τη μία, ένας κόσμος που καταρρέει, και από την άλλη ένας κόσμος γεμάτος ανασφάλειες, που ζει σε μια εύθραυστη ισορροπία. Δύο κόσμοι αντίθετοι αλλά και όμοιοι ταυτόχρονα, όψεις του ίδιου σύμπαντος. Το νέο έργο του Κρις Κούπερ που έχει μακρά θητεία στο θέατρο για εφήβους παρουσιάζεται ως επιστέγασμα της νέας συνεργασίας του Εθνικού και της Unicef στο πρόγραμμα «Κάνουμε θέατρο για την ειρήνη». Νεαροί πρόσφυγες από χώρες εμπόλεμης ζώνης δούλεψαν με Έλληνες-ίδες συνομήλικούς-ες τους μετατρέποντας το προσωπικό σε συλλογικό.

Γέρμα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Στη σύγχρονη αυτή διασκευή του ομώνυμου έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα συναντάμε τους ήρωες στο σήμερα, επαγγελματικά επιτυχημένους και πολλά υποσχόμενους. Η γυναίκα είναι δημοσιογράφος και μπλόγκερ με μεγάλο αριθμό ακολούθων, ο άντρας της πετυχημένος επιχειρηματίας. Ο κόσμος τους δοκιμάζεται και διαλύεται λόγω της ατεκνίας. Η σχέση του ζευγαριού φθείρεται σταδιακά, ενώ παρακολουθούμε την εμμονή της ηρωίδας να αποκτήσει παιδί, τις εξωσωματικές να αποτυγχάνουν διαρκώς και τον σύζυγο να αδυνατεί να παρακολουθήσει τον αδιέξοδο αυτόν αγώνα. Στο σημερινό Λονδίνο, η ηρωίδα του Σάιμον Στόουν εσωτερικεύει την εμμονή της μητρότητας σε σύγκρουση με το περιβάλλον της, σε σημείο να καταστρέψει την ψυχική υγεία, την καριέρα, τη ζωή της.

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Μέσα από ένα υπερρεαλιστικό πλαίσιο διαδραματίζεται η ρεαλιστική ιστορία του Βίγκαν και της Γιάσμινσκα, που επαναπατρίζονται στο χωριό τους μετά τη λήξη του εμφυλίου αναζητώντας τη σορό του Βίμπκο, του χαμένου τους γιού που πολεμούσε. Η τοπική κοινωνία τους αντιμετωπίζει με καχυποψία αναζητώντας τρόπους να εκμεταλλευτεί οικονομικά το πένθος τους. Οι άνθρωποι, ζωντανοί ή νεκροί, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέσα εκμετάλλευσης για την παραγωγή κέρδους. Η μοναδική πηγή εσόδων του ζευγαριού είναι η κόρη τους, Ίντα, η οποία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου μπλέχτηκε σε κύκλωμα σωματεμπορίας και πλέον εκπορνεύεται στην κεντρική Ιταλία. Η Ίντα βιώνει μια παράλληλη ιστορία εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τα 39 σκαλοπάτια

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 85 '

Πρόκειται για ένα θρίλερ κατασκοπείας που διαθέτει γενναίες δόσεις χιούμορ στο στυλ των Monty Python. Κεντρικός ήρωάς του είναι ένας άνδρας που έχει μια μάλλον βαρετή ζωή. Ξαφνικά, όμως, βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος σε ένα πολύπλοκο σχέδιο, μία μίξη κατασκοπείας, ρομαντισμού αλλά και θανατηφόρων μυστικών. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ομορφιά αυτού του έργου δεν έγκειται μόνο στις γρήγορες σκηνές καταδίωξης ή στον συναρπαστικό ιστό που υφαίνουν χαρακτήρες και καταστάσεις. Έγκειται στη μαγεία του θεάτρου η οποία μας προκαλεί να επεκτείνουμε τη φαντασία μας. Οι γρήγορες αλλαγές χαρακτήρων, η φυσική κωμωδία και η ανεπιφύλακτη αγάπη για το θέατρο είναι τα βασικά στοιχεία του έργου.

Ψευδαισθήσεις

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 95 '

Οι ήρωες της ιστορίας του Ρώσου θεατρικού συγγραφέα είναι δύο παντρεμένα ζευγάρια τα οποία βρίσκονται στο λυκόφως της ζωής τους. Τα δύο αντρόγυνα επιδίδονται σε ένα σερί εξομολογήσεων, οι οποίες φέρνουν πολλές αποκαλύψεις που, με τη σειρά τους, πρόκειται να επαναπροσδιορίσουν τα δεδομένα της μέχρι τώρα σχέσης τους. Μέσα από τις ιστορίες της ζωής τους, οι οποίες αποτελούνται από διάφορες κωμικές αλλά και τραγικές καταστάσεις, το έργο πραγματεύεται την υποκειμενικότητα των ερωτικών σχέσεων και τις απρόσμενες ανατροπές που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν οι καταθέσεις ψυχής -ακόμα και αν αυτές συμβαίνουν λίγες στιγμές πριν το οριστικό τέλος που επιφέρει ο θάνατος.

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;

  • Δράμα

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας φέρνει στο προσκήνιο δύο ζευγάρια, δύο διαφορετικές γενιές, δύο διαφορετικές κοσμοαντιλήψεις. Την «κοινωνία του καταναγκασμού» από το πρόσφατο παρελθόν που δείχνει σιγά σιγά να μας αποχαιρετά αφήνοντας στις ψυχές μας τα υπολείμματά της. Και την «κοινωνία της επίδοσης» που καλπάζει από το μέλλον και καθορίζει ήδη τις ζωές μας. Ο μεγάλος συγγραφέας καταφέρνει με βιτριολικό χιούμορ και με συνεργούς το αλκοόλ και το περασμένο της ώρας, να αποτυπώσει τα ζωτικά ψεύδη των πρωταγωνιστών, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, συνδέοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις με τη διεθνή πραγματικότητα. Εξήντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα παραμένει ένα ψυχολογικό θρίλερ τρομακτικά επίκαιρο.

Οι υπηρέτες

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Οι ομάδες The Prodigy Theatre Company και Naif χρησιμοποιούν ως αφορμή τον «Γλάρο» του Άντον Τσέχοφ και συγκεκριμένα τον Γιάκοφ, ένα σχεδόν βουβό χαρακτήρα, για να εξερευνήσουν το ζήτημα του ανθρώπου που υπηρετεί και που δεν μοιάζει αρκετά σημαντικός για να «πρωταγωνιστήσει». Πρόκειται για μια υπαρξιακή κωμωδία που διαδραματίζεται σε μια εξοχική κατοικία περιτριγυρισμένη από κτήματα στη Ρωσία του 1895. Εκεί δύο υπηρέτες προσπαθούν να βάλουν σε οργάνωση τη ζωή και τα όνειρά τους. Ταυτόχρονα εργάζονται για τον επιστάτη Ηλγιά Αφανιάσιεβιτς Σαμράγιεφ, καθώς και για τους επίτιμους καλεσμένους του ιδιοκτήτη του κτήματος Πιοτρ Νικολάγιεβιτς Σόριν, που δεν τους αφήνουν σε ησυχία με την δραματικότητα και την υπερβολή τους.

Ulster American

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Η μαύρη κωμωδία που παρακολουθεί μέσα από την κλειδαρότρυπα τι συμβαίνει στην προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης, εξελίσσεται σε αδυσώπητη σάτιρα της εποχής μας. Ο Τζέι, ένας αμερικάνος βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, ο Λη, ένας ανερχόμενος Άγγλος σκηνοθέτης που είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να ξεχωρίσει και η βορειο-ιρλανδή Ρουθ, η μαχητική συγγραφέας, που θέλει η φωνή της να ακουστεί, βρίσκονται ένα βήμα πριν ξεκινήσουν τις πρόβες για ένα καινούργιο θεατρικό έργο, που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τους ζωές τους. Όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, μέχρι την στιγμή που οι τρεις τους αρχίζουν να συζητούν τις προκλήσεις του έργου. Κουβέντα στην κουβέντα, οι αληθινοί τους χαρακτήρες αρχίζουν να αποκαλύπτονται καθώς περνούν τις «κόκκινες γραμμές» τους και η πολιτική ορθότητα πάει περίπατο.

Στρακαστρούκες

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Στο πρώτο θεατρικό του έργο ο ηθοποιός και τραγουδοποιός βάζει στο μικροσκόπιο την "αγία ελληνική οικογένεια", τη ζωή στην επαρχία και τον εκφοβισμό. Βρισκόμαστε ακριβώς δέκα λεπτά πριν χτυπήσουν οι καμπάνες για την Ανάσταση σ' ένα χωριό της Κρήτης. Ο Κωσταντής κρατάει στη μια του χούφτα καραμελάκια που σκάνε στο στόμα και στην άλλη αυτοσχέδιες στρακαστρούκες. Στην κλειστή κοινωνία της επαρχίας που κανείς δεν του απλώνει το χέρι, ο ήρωάς μας ανοίγει την καρδιά του με σπαρακτικό χιούμορ λίγο πριν κάνει το μεγάλο μπαμ.

Πόρτα

Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Μικρό Γκλόρια

Ιπποκράτους 7

Ελέρ

Φρυνίχου 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber