Το Open Plan του Φεστιβάλ Επιδαύρου επιστρέφει με δωρεάν εργαστήρια για μόδα, κεραμική και κόσμημα

Ο "Ιππόλυτος" του Ευριπίδη αποτελεί την έμπνευση των φετινών εργαστηρίων, που θα προσφέρονται όπως κάθε χρόνο δωρεάν.

pottery © shutterstock

Το Open Plan, η πρωτότυπη πλατφόρμα των χειμερινών δράσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με ανανεωμένο πρόγραμμα. Δυναμικές καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες δίνουν το στίγμα του νέου κύκλου, με σταθερό άξονα τη σύνδεση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με το Αρχαίο Δράμα. 

Φέτος, ενόψει της νέας καλλιτεχνικής περιόδου 2024, το Φεστιβάλ εμπνέεται από τον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την άτυπη έναρξη των Επιδαυρίων το 1954 με το ομώνυμο έργο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη από το Εθνικό Θέατρο. Σύμφωνα με τον μύθο, η Φαίδρα, γυναίκα του βασιλιά Θησέα, πιόνι στο σχέδιο εκδίκησης της θεάς Αφροδίτης, ερωτεύεται  τον Ιππόλυτο, γιο του άντρα της και της Αμαζόνας Ιππολύτης. Αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Άρτεμης, ο Ιππόλυτος αρνείται τον έρωτα της Φαίδρας, με ολέθριες συνέπειες. Η προσήλωση στην αρετή και την τιμή υπονομεύεται από το ανεξέλεγκτο και αδιέξοδο ερωτικό πάθος· η λατρεία στην ομορφιά της φύσης και η εμμονή στην αγνότητα οδηγούν σε μια καταστροφική ακαμψία· και αυτό που φαίνεται ως χαιρέκακη παρέμβαση και σκληρό παιχνίδι των θεών δεν κρύβει τελικά παρά την αμείλικτη πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης.

Τα εργαστήρια με τίτλο "Morhes 2023" είναι εμπνευσμένα από τον σαγηνευτικό κόσμο του έργου, την άγρια φύση, τη ν αφηνιασμένη θάλασσα, τις Αμαζόνες, τους κυνηγούς, τον έρωτα και το θεϊκό στοιχείο και θα επικεντρωθούν στην μόδα, την κεραμική και το κόσμημα. Τα τρία ξεχωριστά εργαστήρια θα υλοποιηθούν αντίστοιχα σε συνεργασία με τον σχεδιαστή μόδας Άγγελο Τσακίρη, το στούντιο κεραμικής Korkodilos και το εργαστήριο χειροποίητου  κοσμήματος Prigipo, ενώ τη θεατρολογική καθοδήγηση έχει αναλάβει η Έλλη Γαβριήλ. Η συμμετοχή είναι, όπως πάντα, δω ρε άν. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει α πό  τους εισηγητές των εργαστηρίων και η υποβολή αιτήσεων είναι δυνατή έως τις 23/10.

Δείτε αναλυτικά τα εργαστήρια:     

 

Εργαστήριο μόδας με τον σχεδιαστή Άγγελο Τσακίρη

Δυναμικός εκπρόσωπος της νέας γενιάς της ελληνικής μόδας, ο Άγγελος Τσακίρης διακρίνεται για τον μινιμαλισμό και τη λυρικότητα που χαρακτηρίζουν τη δουλειά του. Σχεδιαστής με βαθιά τεχνική γνώση του ενδύματος και προσήλωση στη λεπτομέρεια, στις συλλογές του εμπνέεται από τη φύση παντρεύοντας συχνά την τέχνη με τη μόδα.

Στο πλαίσιο του εργ αστηρίου, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα παρακολουθήσουν εισηγήσεις πάνω στην ιστορία του κοστουμιού και στο σχέδιο, ενώ θα γνωρίσουν στην πράξη όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός ενδύματος, από την αρχική έμπνευση έως την τελική κατασκευή στο ατελιέ του σχεδιαστή. Θα διδαχτούν τις τεχνικές του πατρόν και του moulage, της κοπής και της ραφής του ρούχου και θα εργαστούν για την υλοποίηση της ιδέας τους, με στόχο ο καθένας και η κάθε μια να έχουν δημιουργήσει ένα πρωτότυπο ένδυμα προορισμένο να φορεθεί εκτός σκηνής.

Εργαστήριο κεραμικής με το στούντιο κεραμικής Korkodilos

Ο Korkodilos, το εναλλακτικό στούντιο κεραμικής που δημιούργησε ο γλύπτης Αλέξανδρος Ν τούρας, χρησιμοποιεί τον πηλό ως μέσο αφήγησης, δίνοντας έμφαση σε μια αντισυμβατικ ή προσέγγιση της πανάρχαιας αυτής τέχνης. Παίζοντας και ανατρέποντας τις παραδοσιακές φόρμες, ο Korkodilos μας συνοδεύει σε μοναδικές και αναπάντεχες κεραμικές δημ ιουργίες που εκφράζουν το προσωπικό ύφος του καθενός αλλά και σε συμμετοχικ ά έργα που βαθαίνουν τη σύνδεση μεταξύ μας κι ενδυναμώνουν τους δεσμούς της ομάδας.

Σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Ντούρα θα πραγματοποιηθούν 4 αυτοτελή workshops, που χωρίζονται ανάλογα με το είδος της δημιουργίας ‒ατομικής ή συλλογ ικής– σε ατομικά και ομαδικά.

Εργαστήριο κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος με το εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας Prigipo

 

Για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του Open Plan, θα εξερευνηθεί η κατασκευή του χειροποίητου κοσμήματος, με το σεμινάριο "Χειροποίητο κόσμημα και κόσμημα σε κερί", που πρ αγματοποιείται σε συνεργασία με το εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας Prigipo. Το Prigipo (Πριγκιπώ) ανήκει από το 2012 στην οικογένεια του ελληνικού κοσμήματος, προσφέροντας όμορφα και ευκολοφόρετα κοσμήματα. Ψυχή μιας κοινότητας που αγαπά τ ο κόσμημα και απολαμβάνει τη χαρά της δημιουργίας, η Καλομοίρα Παπαγεωργίου, συνδημιουργός και ιδιοκτήτρια του Prigipo, πιστεύει πως το να φτιάχνεις κοσμήματα είναι τροφή για την ψυχή.

Υπό την καθοδήγηση της δημιουργικής ομάδας του Prigipo και με τη συνδρομή της θεατρολόγου Έλλης Γαβριήλ, με όχημα τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, μέσα από τη γλυπτική σε κερί, τη μορφοποίηση μετάλλου και τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης της δημιουργικότητάς τους, θα δουν πώς ακόμα κι από μία λέξη μπορούν να αντλήσουν έμπνευση ώστε να δημιουργήσουν κάτι εξολοκλήρου νέο, και θα μάθουν όλα όσα χρειάζονται για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο της αργυροχρυσοχοΐας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια και δηλώσεις συμμετοχής: aefestival.gr

Διαβάστε Επίσης

  

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.