"Ατρείδες: Η επιστροφή": Ο Γιάννης Μαργαρίτης εμπνέεται από το μύθο σε ένα σύγχρονο έργο

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δηπεθε Καλαμάτας συνδέει τραγωδίες του Ευριπίδη, του Αισχύλου και του Σοφοκλή με αποσπάσματα από την "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου.

Ατρείδες Γιάννης Μαργαρίτης

Επικαλούμενη ζητήματα εκδίκησης και αγώνων εξουσίας, η θεατρική παράσταση "Ατρείδες: Η επιστροφή" σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας Γιάννη Μαργαρίτη έρχεται να φωτίσει τη διαχρονική διάσταση του μύθου των Ατρειδών, μέσω της σύνθεσης αρχαίων τραγωδιών και μιας αξιομνημόνευτης ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου. Η παράσταση ξεκίνησε την πορεία της από την Καλαμάτα τον Ιούλιο, ενώ επόμενος σταθμός αποτελεί το ανοικτό θέατρο "Μάνος Κατράκης" στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 27 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεάπολης-Συκεών "Μερκούρεια 2023". Ωστόσο, δεν πρόκειται για την τελευταία της παρουσίαση, καθώς αναμένονται οι ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις σε ανοικτά θέατρα στην Πελοπόννησο αλλά και στην Αττική.

Ατρείδες Γιάννης Μαργαρίτης

Ο μύθος

Τρεις αρχαίες τραγωδίες, στη σκιά ενός αιματοβαμμένου πολέμου, συνθέτουν τη βαριά κατάρα της οικογένειας των Ατρειδών. Στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη ο Αγαμέμνονας καλείται να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια, για να κατευνάσει τη θεά Άρτεμη και να μπορέσει ν’ αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία. Με το τέλος του Τρωικού Πολέμου, ο βασιλιάς Αγαμέμνονας επιστρέφει νικητής στο Άργος, αλλά δολοφονείται από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της-ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης για τον φόνο της κόρης της, Ιφιγένειας, όπως μας αφηγείται το έργο "Αγαμέμνων" του Αισχύλου. Τα παιδιά της Κλυταιμνήστρας με τη σειρά τους, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης, εκδικούνται για τον φόνο του πατέρα τους Αγαμέμνονα, δολοφονώντας τη μητέρα τους στην ομώνυμη αρχαία τραγωδία ("Ηλέκτρα" του Σοφοκλή). Αυτή η ατέρμονη σύγκρουση δημιουργεί τεράστια ερωτήματα, εμπνέοντας ακόμη και τη σύγχρονη ψυχανάλυση. Πρόκειται για ιστορία με πολλές αναλογίες και συμβολισμούς στο σήμερα.

Η παράσταση

Η παράσταση "Ατρείδες - Η επιστροφή" περιέχει μια τριμερή αφήγηση, που προκύπτει από τον διαχωρισμό και τα νοήματα των επιμέρους έργων που εμπεριέχει: "Η θυσία", "Η επιστροφή", "Η πτώση". Ο Γιάννης Μαργαρίτης, στο έργο του χρησιμοποιεί ως μέσο την ποίηση των αρχαίων τραγικών, την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου αλλά και τη σοφία της παραδοσιακής ποίησης, αφού πολλά χορικά έχουν αντικατασταθεί, για να αφηγηθεί με ενιαίο και σύγχρονο τρόπο αυτόν τον εμβληματικό μύθο από τον οποίο προκύπτουν διαχρονικά ζητήματα: Επιβολή, θυσία, ευθύνη, εκδίκηση, απελπισία, ενοχές, δικαίωση, λύτρωση, πάθος, πτώση, ο αέναος αγώνας ανάμεσα στην θηλυκή και αρσενική δύναμη, η συνεχής διεκδίκηση της εξουσίας. Μια σύγχρονη φιλοσοφική διάσταση στον μύθο δίνουν και τα σχετικά με τα πρόσωπα του οίκου των Ατρειδών αποσπάσματα από την "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου.

Ατρείδες Γιάννης Μαργαρίτης

Σκηνοθετικό σημείωμα

"Τέσσερα πρόσωπα έρχονται σε έναν τόπο μνήμης. Έναν τόπο στον οποίο θα επαναπροσδιοριστούν σε σχέση με τη μοίρα - μύθο. Έναν τόπο όπου θα αφηγηθούν με διαφορετικό τρόπο την εμβληματική ιστορία των Ατρειδών. Τι ζητάνε; Τι επιδιώκουν; Η θεατρική τελετουργία - μύηση θα τους οδηγήσει μέσα από την αναπαράσταση του αρχετυπικού μύθου, όπου καμιά παρηγοριά δεν φαίνεται να υπάρχει, να παρηγορήσουν και να παρηγορηθούν".

Στο έργο δίνουν μια σύγχρονη χροιά με την ερμηνεία τους οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Χρυσάνθη Δούζη, Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου και Γιάννης Χαρκοφτάκης. Η πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Οικονομάκη, η νέα μετάφραση του Κ.Χ Μύρη και τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αλεξάνδρα Καψάλα ενισχύουν την ατμόσφαιρα και τον διαχρονικό χαρακτήρα της παράστασης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.