"Ατρείδες: Η επιστροφή": Ο Γιάννης Μαργαρίτης εμπνέεται από το μύθο σε ένα σύγχρονο έργο

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δηπεθε Καλαμάτας συνδέει τραγωδίες του Ευριπίδη, του Αισχύλου και του Σοφοκλή με αποσπάσματα από την "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου.

Ατρείδες Γιάννης Μαργαρίτης

Επικαλούμενη ζητήματα εκδίκησης και αγώνων εξουσίας, η θεατρική παράσταση "Ατρείδες: Η επιστροφή" σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας Γιάννη Μαργαρίτη έρχεται να φωτίσει τη διαχρονική διάσταση του μύθου των Ατρειδών, μέσω της σύνθεσης αρχαίων τραγωδιών και μιας αξιομνημόνευτης ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου. Η παράσταση ξεκίνησε την πορεία της από την Καλαμάτα τον Ιούλιο, ενώ επόμενος σταθμός αποτελεί το ανοικτό θέατρο "Μάνος Κατράκης" στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 27 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεάπολης-Συκεών "Μερκούρεια 2023". Ωστόσο, δεν πρόκειται για την τελευταία της παρουσίαση, καθώς αναμένονται οι ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις σε ανοικτά θέατρα στην Πελοπόννησο αλλά και στην Αττική.

Ατρείδες Γιάννης Μαργαρίτης

Ο μύθος

Τρεις αρχαίες τραγωδίες, στη σκιά ενός αιματοβαμμένου πολέμου, συνθέτουν τη βαριά κατάρα της οικογένειας των Ατρειδών. Στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη ο Αγαμέμνονας καλείται να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια, για να κατευνάσει τη θεά Άρτεμη και να μπορέσει ν’ αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία. Με το τέλος του Τρωικού Πολέμου, ο βασιλιάς Αγαμέμνονας επιστρέφει νικητής στο Άργος, αλλά δολοφονείται από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της-ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης για τον φόνο της κόρης της, Ιφιγένειας, όπως μας αφηγείται το έργο "Αγαμέμνων" του Αισχύλου. Τα παιδιά της Κλυταιμνήστρας με τη σειρά τους, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης, εκδικούνται για τον φόνο του πατέρα τους Αγαμέμνονα, δολοφονώντας τη μητέρα τους στην ομώνυμη αρχαία τραγωδία ("Ηλέκτρα" του Σοφοκλή). Αυτή η ατέρμονη σύγκρουση δημιουργεί τεράστια ερωτήματα, εμπνέοντας ακόμη και τη σύγχρονη ψυχανάλυση. Πρόκειται για ιστορία με πολλές αναλογίες και συμβολισμούς στο σήμερα.

Η παράσταση

Η παράσταση "Ατρείδες - Η επιστροφή" περιέχει μια τριμερή αφήγηση, που προκύπτει από τον διαχωρισμό και τα νοήματα των επιμέρους έργων που εμπεριέχει: "Η θυσία", "Η επιστροφή", "Η πτώση". Ο Γιάννης Μαργαρίτης, στο έργο του χρησιμοποιεί ως μέσο την ποίηση των αρχαίων τραγικών, την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου αλλά και τη σοφία της παραδοσιακής ποίησης, αφού πολλά χορικά έχουν αντικατασταθεί, για να αφηγηθεί με ενιαίο και σύγχρονο τρόπο αυτόν τον εμβληματικό μύθο από τον οποίο προκύπτουν διαχρονικά ζητήματα: Επιβολή, θυσία, ευθύνη, εκδίκηση, απελπισία, ενοχές, δικαίωση, λύτρωση, πάθος, πτώση, ο αέναος αγώνας ανάμεσα στην θηλυκή και αρσενική δύναμη, η συνεχής διεκδίκηση της εξουσίας. Μια σύγχρονη φιλοσοφική διάσταση στον μύθο δίνουν και τα σχετικά με τα πρόσωπα του οίκου των Ατρειδών αποσπάσματα από την "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου.

Ατρείδες Γιάννης Μαργαρίτης

Σκηνοθετικό σημείωμα

"Τέσσερα πρόσωπα έρχονται σε έναν τόπο μνήμης. Έναν τόπο στον οποίο θα επαναπροσδιοριστούν σε σχέση με τη μοίρα - μύθο. Έναν τόπο όπου θα αφηγηθούν με διαφορετικό τρόπο την εμβληματική ιστορία των Ατρειδών. Τι ζητάνε; Τι επιδιώκουν; Η θεατρική τελετουργία - μύηση θα τους οδηγήσει μέσα από την αναπαράσταση του αρχετυπικού μύθου, όπου καμιά παρηγοριά δεν φαίνεται να υπάρχει, να παρηγορήσουν και να παρηγορηθούν".

Στο έργο δίνουν μια σύγχρονη χροιά με την ερμηνεία τους οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Χρυσάνθη Δούζη, Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου και Γιάννης Χαρκοφτάκης. Η πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Οικονομάκη, η νέα μετάφραση του Κ.Χ Μύρη και τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αλεξάνδρα Καψάλα ενισχύουν την ατμόσφαιρα και τον διαχρονικό χαρακτήρα της παράστασης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Γιώργης Κοντοπόδης: "Προσεγγίζω το μεγαλείο του Γιαννούλη Χαλεπά κάθε μέρα"

Λίγο πριν μεταμορφωθεί στον Γιαννούλη Χαλεπά, o ηθοποιός συνομιλεί μαζί μας για τη δημιουργική διαδικασία του απαιτητικού μονολόγου του ενσαρκώνοντας τον Έλληνα γλύπτη, για τη νέα του παράσταση που μας συστήνει ένα άπαιχτο έργο του Νιλ Σάιμον, για τη μοναξιά αλλά και για την αναζήτηση του παραδείσου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΟΥΜΗ
01/10/2023

Complicité: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη θρυλική θεατρική ομάδα που έρχεται στη Στέγη

Η βρετανική ομάδα με το γαλλικό όνομα που επινόησε το… θέατρο της επινόησης, ο σκηνοθέτης Σάιμον ΜακΜπέρνι και η τελευταία τους παράσταση, "Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών", που θα παρουσιαστεί στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Οι νέες παραστάσεις που περιμένουμε τη σεζόν 2023-24

Τσέχοφ, Σαίξπηρ, μα και σύγχρονες ελληνικές και ξένες φωνές, κινηματογραφικές επιτυχίες και φιλόδοξες διεθνείς αφίξεις: Χαρτογραφήσαμε τη φετινή χρονιά με τις 115 πρεμιέρες νέων παραγωγών.

"Human Requiem in Eleusis": Οι Jochen Sandig και Sasha Waltz μιλούν για την παράσταση-ύμνο στη θνητότητά μας

Με αφορμή την πολυταξιδεμένη παράσταση που βρήκε το "σπίτι" της στην Ελευσίνα και παρουσιάζεται σε νέα εκδοχή εμποτισμένη με τους μύθους των Ελευσινίων Μυστηρίων, συζητήσαμε με τους δύο σημαίνοντες Γερμανούς καλλιτέχνες για τη δημιουργία της, την επιστροφή στις ρίζες μας και την 30ετή κοινή πορεία τους.

Η "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" ξαναζωντανεύει στο Μπάγκειον από την Θεατρική Ομάδα 2510

Πρεμιέρα στο Μπάγκειον κάνει ξανά η παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη, ξεδιπλώνοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της ζωής της Μεξικάνας ζωγράφου.

Το Circo Orfei Experience υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για όλους

Το μεγάλο Ιταλικό τσίρκο, μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία του στην Ευρώπη, έρχεται στο Παλαιό Φάληρο.

Αλεξία Καλτσίκη, Φιντέλ Ταλαμπούκα, πώς επιδρά στην ψυχή μας η βία;

Μια ανάσα από την πρεμιέρα του "Σπιτιού" του Δημήτρη Καραντζά στη Στέγη, οι δύο πρωταγωνιστές της παράστασης μιλούν στο "α" για τις ρουτίνες μας, τις δυσκολίες των προβών και το κατά πόσο ζούμε σε μια πραγματικότητα διαμεσολαβημένη.