Φαντασμαγορικό φινάλε του Φεστιβάλ Αθηνών με έναν "Κήπο των ηδονών"

Με μια πανηγυρική παράσταση στο Ηρώδειο την Παρασκευή 4 Αυγούστου πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ. Το νέο έργο του ανατρεπτικού Φιλίπ Κεν έρχεται στην Αθήνα αμέσως μετά την πρεμιέρα του στην Αβινιόν και μας υπόσχεται μια σουρεαλιστική βραδιά!

Ο κήπος των ηδονών / The garden of delights @Eleni Katrakalidi

Μόλις το 2016 γνωρίσαμε από κοντά τον Γάλλο σούπερ σταρ της αβάντ-γκαρντ, Φιλίπ Κεν, έναν καλλιτέχνη που δείχνει να συνδυάζει αβίαστα την εικαστική ευφυΐα του Μπομπ Ουίλσον με την τρέλα των ντανταϊστών και την αμεσότητα της ποπ κουλτούρας. Η "Μελαγχολία των δράκων" και δύο χρόνια αργότερα το "Crash park: Η ζωή ενός νησιού" (και οι δύο στη Στέγη Ωνάση) μας σύστησαν το σουρεαλιστικό σύμπαν του σκηνοθέτη και εικαστικού, ένα σύμπαν γεμάτο χιούμορ, αλλά και οικολογικές και οντολογικές ανησυχίες, που αναμιγνύει τα πιο παράδοξα υλικά. Ο Κεν επιβεβαίωσε τη μοναδικότητά του και το περσινό καλοκαίρι στην Πειραιώς 260, με τη γοητευτικά δυστοπική "Μοιραία φάρμα" ("Farm Fatale"), μια παράσταση που μίλησε με απρόσμενο τρόπο για την κλιματική αλλαγή, έχοντας ως πρωταγωνιστές πέντε σκιάχτρα, τα μόνο εναπομείναντα όντα από μια τρομακτική καταστροφή, που επιχείρησαν να περισώσουν μνήμες, ήχους και αισθήσεις από τον πλανήτη μας.

Κήπος των ηδονών
Martin Argyroglo©

Ο "Κήπος των ηδονών", με τον οποίο κλείνει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών στις 4 Αυγούστου αποτελεί μια μάλλον ψυχεδελική εμπειρία: διαδραματίζεται σε έναν προ-αποκαλυπτικό κόσμο που ταλαντεύεται ανάμεσα στον παράδεισο και την κόλαση. Ο τίτλος της εμπνέεται από τον ομώνυμο αναγεννησιακό πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, αυτό το τολμηρό βιβλικό τρίπτυχο που απεικονίζει ένα πανόραμα παράδοξων μορφών σε αδιανόητες περιπτύξεις μέσα σ’ ένα φαντασιακό φυσικό τοπίο, ενώ στα πλευρικά φύλλα απεικονίζονται ο Παράδεισος και οι τιμωρίες της Κόλασης.  

Ο κήπος των ηδονών / The garden of delights
@Martin Argyroglo

Ο Κεν έχει δημιουργήσει ένα αλληγορικό υπερθέαμα, μεταξύ ουτοπίας και δυστοπίας, αινιγματικού και γκροτέσκου, που πλημμυρίζεται από παράδοξες εικόνες και γεγονότα. Για να πάρετε μια ιδέα, η παράσταση ξεκινάει με την άφιξη ενός τουριστικού λεωφορείου στο οποίο επιβαίνουν οχτώ ήρωες με εμφάνιση που θυμίζει cowboys και ροκάδες, για να ακολουθήσουν μια περίεργη τελετουργία γύρω από ένα τεράστιο αβγό, ένα εργαστήρι ανάγνωσης, η ανάλυση από Φλαμανδούς επιστήμονες του πίνακα του Μπος, εικονικές πυρκαγιές και καταιγίδες, και όλα αυτά εν μέσω συνεχούς ζωντανής μουσικής που πηγαίνει από το μπελ κάντο μέχρι τα μπαρόκ τραγούδια!

Ο κήπος των ηδονών / The garden of delights
@Eleni Katrakalidi

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν τον περασμένο Ιούλιο, σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο έξω από την πόλη, το οποίο είχε εγκαινιαστεί από τον Πίτερ Μπρουκ με τη θρυλική "Μαχαμπαράτα" αλλά παρέμενε κλειστό επί επτά χρόνια. Ο Κεν εκμεταλλεύτηκε τον φυσικό χώρο, καθώς πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που δεν δημιουργεί παραστάσεις μόνο για θεατρικές σκηνές, αλλά και site-specific περφόρμανς και εικαστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και σε φυσικά τοπία. Προσάρμοσε έτσι και τον "Κήπο των ηδονών" ειδικά για το Ηρώδειο, ένα χώρο όπου κυριαρχεί –όπως στο λατομείο– η πέτρα, η οποία ανάγεται σε κεντρικό στοιχείο της παράστασης.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κήπος των ηδονών

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου παρουσιάζεται η θεαματική παράσταση του Φιλίπ Κεν και της ομάδας του μετά τη θριαμβευτική της πρεμιέρα στην Αβινιόν. Στην τέταρτη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης εμπνέεται από τον διάσημο αναγεννησιακό πίνακα του Ιερώνυμου Μπος «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων» και δημιουργεί ένα αλληγορικό υπερθέαμα για την κλιματική αλλαγή, την παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση αλλά και τη συλλογικότητα, ισορροπώντας μεταξύ ουτοπίας και δυστοπίας, μακαριότητας και λαγνείας, αινιγματικού και γκροτέσκο. Με φόντο τη δεκαετία του ‘70 κι έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό εξελίσσεται η παράσταση που θέτει φιλοσοφικά και πανανθρώπινα ερωτήματα, αξιοποιώντας αφηγήσεις, φράσεις, αποσπάσματα που οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν - από Σαίξπηρ για παράδειγμα και ιστορικούς της Τέχνης μέχρι τη σύγχρονη ποιήτρια Λορά Βασκέζ. Οι πρωταγωνιστές παίζουν μουσική, τραγουδάνε, διαλύουν το λεωφορείο και διαλύονται οι ίδιοι σε ομάδες, άνθρωποι που ενώνονται και χωρίζονται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.