Θριαμβευτικό ξεκίνημα για τον Δημήτρη Καταλειφό και τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" στους Δελφούς

Πρώτη γεύση από την παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας στην Επίδαυρο με έναν εξαιρετικό θίασο να ζωντανεύει το σοφόκλειο δράμα.

Οιδίπους Επί Κολωνώ ©Πάτροκλος Σκαφίδας

Θριαμβευτικά ξεκίνησε στο Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς ο "Οιδίποδας επί Κολωνώ” του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα, με μια sold out πρεμιέρα λίγες μέρες πριν την παρουσίασή του στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 4 και 5 Αυγούστου, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Καταλειφό στην ωριμότερη στιγμή της πορείας του. Η υποβλητική ατμόσφαιρα της παράστασης και η λιτή, συμβολική της αισθητική, συνεπήρε το κοινό, σε συνδυασμό βέβαια με τις ερμηνείες του εξαίρετου θιάσου -Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Νούσης, Νίκος Νίκας, Γιώργος Φριντζήλας, Νίκος Δερτιλής, Γιώργος Μπούτσικας, Πάνος Αποστολόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης, Πάρις Παρασκευάδης.

Οιδίπους επί Κολωνώ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η πολυαναμενόμενη παράσταση, που εκτός από την Επίδαυρο θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα (Θέατρο Πέτρας, 4/9), φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα, μια ταλάντευση ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, την αποδοχή της μοίρας και την άρνησή της. "Ένα τεράστιο ζήτημα που θέτει ο "Οιδίπους Επί Κολωνώ” είναι η αναγκαιότητα μιας κοινωνίας να είναι ανοιχτή, ανεκτική και δίκαιη απέναντι στον άνθρωπο. Στο πρόσωπο του Οιδίποδα συνοψίζεται ο άνθρωπος με τις άπειρες συμφορές και τα παθήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μέσα στη διάρκεια της ζωής του. Ο Οιδίποδας θα μπορούσε να είναι σαν ένα μετανάστη που έρχεται από την Ασία και τον δέχεται μία χώρα. Είναι σχεδόν σπάνιο στις μέρες μας μια κοινωνία να διακρίνεται για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά της, γι’ αυτό η Αθήνα στο συγκεκριμένο έργο έχει κάτι το ιδεώδες. Μακάρι να υπήρχε μια κοινωνία σαν την Αθήνα του 5ου αιώνα" δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο "α” ο Δημήτρης Καταλειφός, που επιστρέφει στο Αργολικό Θέατρο τριάντα χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση.

Οιδίπους επί Κολωνώ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Πρόκειται για μια παράσταση του Πολιτιστικού Οργανισμού "Λυκόφως" του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Τη μετάφραση του σοφόκλειου δράματος υπογράφουν οι Χρύσα Προκοπάκη και Θάνος Τσακνάκης, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Λίλη Πεζανού, τη μουσική η Σήμη Τσιλαλή, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και την κίνηση ο Damiano Ottavio Bigi.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Οιδίπους επί Κολωνώ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Οιδίπους επί Κολωνώ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Οιδίπους επί Κολωνώ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Οιδίπους επί Κολωνώ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οιδίπους επί Κολωνώ

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ο Οιδίπους, γέρος και τυφλός, φτάνει στην Αθήνα με τη βοήθεια της κόρης του Αντιγόνης. Η άφιξή του θα προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, όμως ο βασιλιάς Θησέας θα δεχτεί τη φιλοξενία του, καθώς και το αίτημά του να ταφεί εκεί, στο ιερό άλσος των Ευμενίδων, σύμφωνα με χρησμό που του είχε δοθεί. Σύντομα, στην Αθήνα θα καταφθάσει και η κόρη του Ισμήνη, για να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι δύο γιοι του, Ετεοκλής και Πολυνείκης, βρίσκονται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Στον Κολωνό έρχεται και ο Κρέων για να τον πείσει να επιστρέψει, όμως όταν βλέπει ότι τα λόγια του δεν λειτουργούν θα καταφύγει στη βία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.