Ριζοσπαστική "Μήδεια" από τον Φρανκ Κάστορφ στην Επίδαυρο

Η σημαντική διεθνής συμπαραγωγή κάνει παγκόσμια πρεμιέρα με μια dream team Ελλήνων ηθοποιών.

Μήδεια Φρανκ Κάστορφ @Alex Kat

Στους σπουδαίους διεθνείς σκηνοθέτες, όπως ο Μπομπ Ουίλσον και ο Πέτερ Στάιν, που έχουν συνεργαστεί με Έλληνες ηθοποιούς προστίθεται φέτος ο Φρανκ Κάστορφ. Συγκεκριμένα, σκηνοθετεί σε παγκόσμια πρεμιέρα τη "Μήδεια" στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στις 21 και 22 Ιουλίου. Πρόκειται για μια σημαντική διεθνή συμπαραγωγή, όπου ο καινοτόμος Γερμανός σκηνοθέτης θα ενώσει επί σκηνής την τραγωδία του Ευριπίδη με τρία έργα του σημαντικού διανοούμενου του 20ύ αι. Χάινερ Μίλερ: "Μήδειας υλικό", "Τοπίο με Αργοναύτες", "Ρημαγμένη όχθη". Στην ορχήστρα του αργολικού θεάτρου αναμένεται να παρουσιαστεί  μια εκρηκτική σκηνοθετική πρόταση από τον εμβληματικό σκηνοθέτη, επί χρόνια καλλιτεχνικό διευθυντή της θρυλικής Φολκσμπίνε του Βερολίνου, μια παράσταση όπου ο αναρχικός τρόπος ερμηνείας, οι αυτοσχεδιασμοί και η υποκριτική ελευθερία θα ενωθούν με τη σύγχρονη ελληνική ερμηνευτική πρακτική.

Μήδεια Φρανκ Κάστορφ
@Alex Kat

Σε διάλογο λοιπόν με Έλληνες ηθοποιούς για πρώτη φορά στη τεράστια σταδιοδρομία του, ο Κάστορφ θα παρουσιάσει ένα νέο, δικό του, κείμενο, με αφορμή αυτό του αρχαίου τραγικού. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο ίδιος: "πρώτα διαλύω το κείμενο και από τα ερείπιά του φτιάχνω κάτι καινούριο. Η ευριπίδεια τραγωδία είναι το κέντρο μας κι έπειτα έρχονται οι συνειρμοί πάνω σε αυτή, που είναι τα κείμενα του Μίλλερ". Στη διακεκριμένη ελληνική ερμηνευτική ομάδα συμμετέχουν, ερμηνεύοντας τον ρόλο της Μήδειας, οι Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη ("σε κάθε γυναίκα υπάρχει η δυνατότητα μιας Μήδειας, οπότε όλες θα παίξουν τη Μήδεια", φέρνοντας όμως η καθεμία κάτι διαφορετικό" δήλωσε ο σκηνοθέτης για την επιλογή του), καθώς και οι Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας και Νίκος Ψαρράς.

Μήδεια Φρανκ Κάστορφ
@Alex Kat

Στην υπόλοιπη καλλιτεχνική ομάδα συμπεριλαμβάνονται σταθεροί συνεργάτες του Κάστορφ: Aleksandar Denic (σκηνικό), Adriana Braga-Peretzki (κοστούμια), William Minke (μουσική), Lothar Baumgarte (φωτισμοί), Andreas Deinert (βίντεο), αλλά και ο Γρηγόρης Λιακόπουλος στη δραματουργία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Μονίκ – Φιλέλλην ή μήπως το αντίθετο;" αναζητά την αλήθεια πίσω από τον έρωτα για την Ελλάδα

Η Ελπίδα Αμίτση σκηνοθετεί το έργο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, με ηρωίδα μια Βελγίδα ελληνίστρια που έρχεται αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις του φιλελληνισμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/11/2026

Οι "Δωσίλογοι" του Μενέλαου Χαραλαμπίδη κάνουν πρεμιέρα στη σκηνή του Θεάτρου Χώρα

Το ιστορικό βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο, σε σκηνοθεσία της ομάδας Elephas tiliensis.

Οι πρεμιέρες τις εβδομάδας (02-06/11)

Νέες παραγωγές και επαναλήψεις κάνουν πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα και ξεχωρίζουν.

Βασίλης Μαγουλιώτης: "Για να φτάσουμε στην ουσία, έπρεπε πρώτα να γελάσουμε πολύ"

Ο Βασίλης Μαγουλιώτης μάς μιλά για τη δημιουργική χημεία του με τον Γιάννη Νιάρρο, το ακραίο χιούμορ και τις σκοτεινές πλευρές του "Μπόμπυ ή Άβολες κουβέντες με ζώα" του Rob Hayes, που σκηνοθετεί στην Κιβωτό από τις 3 Νοεμβρίου.

Αποκλειστικό: Η Λίλλυ Μελεμέ συναντιέται "Κατά Μέτωπον" με το έργο της Χριστίνας Λαμπούση

Ένα καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό και μια σειρά από ανατροπές έρχονται στο φως στη νέα παράσταση της Χριστίνας Λαμπούση, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, που κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο στο Θέατρο Εν Αθήναις.

Αστέρες της Opéra de Paris φέρνουν τη λάμψη του κλασικού μπαλέτου στην Αθήνα

Δέκα κορυφαίοι χορευτές της Opéra de Paris συναντιούνται στη σκηνή του Christmas Theater, σε μια βραδιά με εμβληματικά pas de deux και έργα του κλασικού ρεπερτορίου.

Θέατρο Τζένη Καρέζη: η Τζένη Κόλλια ανοίγει το "σπίτι" της σε ένα θέατρο συλλογικό

Έχοντας αναλάβει τα ηνία του ιστορικού θεάτρου και με νωπή ακόμη την απώλεια του Κώστα Καζάκου, η Τζένη Κόλλια μας υποδέχεται στο "σπίτι" της που κάθε μέρα γίνεται και πιο ανοιχτό και μας μιλά για το μέλλον του.