"Φεστιβάλ Αθηνών": Ένας κύκλος συζητήσεων αφορμάται από τον "Ύμνο εις την Ελευθερίαν"

Στην Πειραιώς 260 ανοίγει ένας κύκλος συζητήσεων για την ελευθερία σε επιμέλεια και συντονισμό Διονύση Καψάλη, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη συγγραφή του σολωμικού ποιήματος.

Κύκλος συζητήσεων με αφορμή τον Ύμνος εις την Ελευθερία © NDP photo agency

Με αφορμή το Φεστιβάλ Αθηνών, ανοίγει στην Πειραιώς 260 ένας κύκλος συζητήσεων σε επιμέλεια και συντονισμό του Διονύση Καψάλη, εμπνευσμένων από τον "Ύμνο εις την Ελευθερίαν", καθώς κλείνουν 200 χρόνια από τη συγγραφή του κορυφαίου ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού.

Υπό τον γενικό τίτλο "Η ελευθερία των άλλων" οι  συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από τα θέματα που ανοίγει ο "Ύμνος", πρωτίστως όσα σχετίζονται με την έννοια της ελευθερίας.

Ο κύκλος των συζητήσεων που πλαισιώνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, φιλοξενεί σημαντικούς ομιλητές από τον κόσμο των γραμμάτων, των τεχνών και της διανόησης.

Το πρόγραμμα

"Η άλλη Ευρώπη"

Η άλλοτε ανατολική Ευρώπη, όση έχει ήδη ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού". Πολυεθνική, πολύγλωσση, πολυθρησκετική, που την άλλαξε οριστικά ο πόλεμος, αλλά χωρίς την οποία η Ευρώπη παρέμεινε για πολλά χρόνια, και παραμένει ακόμη, κατά τον Κούντερα, "ακρωτηριασμένη". Η σημερινή "άλλη" Ευρώπη, αυτή των μεταναστών, των εθνικών, γλωσσικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, όσων θέλουν αλλά και όσων δεν θέλουν να συμπεριληφθούν στην ευρωπαϊκή ταυτότητα.

22/06 στις 6.45 μ.μ.
Πειραιώς 260, Χώρος Ε

Συμμετέχουν:

Νίκος Αλιβιζάτος – Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ
Γιάννης Βούλγαρης – Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Γκρέις Νουόκε -  Ανθρωπολόγος/Performer Ομάδα Documatism
Νίκος Σιγάλας – Ιστορικός/Ερευνητής του Κέντρου Ερευνών CETOBAC στο Παρίσι

Δείτε αναλυτικά την εκδήλωση, με ένα κλικ εδώ.


"Ιστορίες άλλων"

Όπως "εμείς" έτσι και οι "άλλοι" είμαστε οι ιστορίες που αφηγούμαστε. Ποιους τρόπους και ποια μέσα διαθέτουμε για να μπορέσουμε να πούμε και ν’ ακούσουμε τις ιστορίες των άλλων και πώς οι τρόποι αυτοί υλοποιούνται στη σύγχρονη τέχνη; Πώς αφηγούμαστε τον άλλον, τον ξένο και εντέλει εμάς τους ίδιους στο θέατρο, στο σινεμά, στην πεζογραφία;

11/07 στις 6.45 μ.μ.
Πειραιώς 260, Χώρος Β

Συμμετέχουν:

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος – Πεζογράφος/Ποιητής
Νάσια Διονυσίου - Συγγραφέας
Μενέλαος Καραμαγγιώλης - Σκηνοθέτης
Ντέμπορα Όντονγκ - Ηθοποιός
Ασημίνα Προέδρου – Σεναριογράφος/Σκηνοθέτρια

Δείτε αναλυτικά την εκδήλωση, με ένα κλικ εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Παράταση και τελευταίες παραστάσεις για τον "Κύκλο των χαμένων ποιητών" και τον Άκη Σακελλαρίου στη Θεσσαλονίκη

Με sold out ολοκληρώνει τον κύκλο της στο θέατρο Αριστοτέλειον η πολύ επιτυχημένη θεατρική μεταφορά μιας από τις πλέον αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών, του "Dead Poets Society" του Τομ Σούλμαν, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/05/2024

"The Last Lunch": Στο πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας έκανε πρεμιέρα η παράσταση του Yoel Wulfhart

Για ένα μήνα, το ολοκαίνουριο Theatre Of The No στο Μεταξουργείο φιλοξενεί την σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία σε σκηνοθεσία Μάνου Τσότρα.

To Broadway World της Νέας Υόρκης αποθέωσε το "The Cenci Family" της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη

Όσα έγραψε ο διάσημος κριτικός Peter Danish της κορυφαίας ιστοσελίδας Broadwayworld.com για την παράσταση του νέου ελληνικού έργου που εμπνέεται από την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που θυσιάστηκε υψώνοντας το ανάστημά της στην πατριαρχεία.

"8 γυναίκες" βγαίνουν σε θερινή περιοδεία!

Η διάσημη αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά με έναν αχτύπητο γυναικείο θίασο περιοδεύει αυτό το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη.

Τι θα δούμε φέτος στη Σκιά των Βράχων;

Δείτε το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων που προσφέρονται φέτος στο καθιερωμένο ραντεβού μας στο θέατρο Βράχων.

Χριστίνα Σουγιουλτζή: "Στην εποχή μας, έχουμε πάρει αποστάσεις ασφαλείας από το τελετουργικό του πένθους"

Η ψυχή της ομάδας χορευτών/ακροβατών "Κι όμΩς κινείται" μιλάει στο "α" για την πρωτότυπη δουλειά τους πάνω στους αριστοφανικούς "Βατράχους".

Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη: "Χρειάζεται αντίσταση για να μην κάνεις κατάχρηση της δύναμης που σου δίνεται"

Με αφορμή τη νέα της παράσταση "Ριχάρδος III*", η σκηνοθέτιδα έδωσε μια συνέντευξη στο "α" όπου μιλά για τη συνεργασία της με τον Ανδρέα Φλουράκη που υπογράφει και το κείμενο, ρίχνοντας μια λοξή ματιά στο σπουδαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ για την κατάχρηση της εξουσίας.