Ο Ρομπέρ Λεπάζ στο Εθνικό Θέατρο

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης έρχεται στην Αθήνα για μια δημόσια συζήτηση, στο πλαίσιο του “Φεστιβάλ Τεχνών Rolex”.

Ρομπέρ Λεπάζ

Στις 25 Μαΐου στις 19.00 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Κτήριο Τσίλλερ) η Κάτια Αρφαρά θα υποδεχτεί τον σπουδαίο Καναδό σκηνοθέτη και θα συντονίσει τη δημόσια συζήτηση με θέμα "Το έργο και η μέθοδος του Ρομπέρ Λεπάζ".    

Μάγος της σκηνής, αλχημιστής του βλέμματος, δεινός storyteller, σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας, ο Λεπάζ ενσωματώνει στις δημιουργίες του τις κατακτήσεις των νέων τεχνολογιών, φτιάχνοντας ένα θέατρο ποιητικό, ηλεκτροφόρο, συγκινητικό, όπου όλα τα μέσα υπηρετούν μοναδικά την ανάγκη μας να ακούμε ιστορίες. Η διεθνής κριτική έχει αποθεώσει το πρωτότυπο, σύγχρονο και μοναδικό έργο του που ξεπερνά τα σύνορα και αμφισβητεί κάθε φορά τα πρότυπα της σκηνικής γραφής. Στην Ελλάδα έχουμε απολαύσει παραστάσεις του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ("The far side of the moon", "887"), το Φεστιβάλ Αθηνών ("Kanata. Επεισόδιο 1ο: Η διαμάχη") και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ο Robert Lepage υπήρξε μέντορας του διατομεακού καλλιτέχνη από την Αργεντινή, Matías Umpierrez την περίοδο 2016−17.

H είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατίθενται από την Τετάρτη 17/5 έως και Πέμπτη 25/5 (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) στα ταμεία του κτηρίου Τσίλλερ από 10:00 έως 20:00. Πληροφορίες: 2105288170-171. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση.

Ρομπέρ Λεπάζ

Το "Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια mentoring"

H εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια mentoring" που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 28 Μαΐου 2023 σε πολλούς χώρους σε ολόκληρη την Αθήνα, για να σηματοδοτήσει την 20ή επέτειο του Προγράμματος Rolex για την καλλιτεχνική καθοδήγηση. Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη μοναδική ευκαιρία σε νέους και πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, του κινηματογράφου, της αρχιτεκτονικής, των εικαστικών και της λογοτεχνίας να έρθουν σε δημιουργική αλληλεπίδραση με αναγνωρισμένους στον τομέα τους διεθνείς καλλιτέχνες. Για πρώτη φορά η Rolex επιλέγει την Αθήνα για να αναδείξει, σε μια τριήμερη γιορτή, τα επιτεύγματα και τις δημιουργικές σχέσεις ανάμεσα σε προστατευόμενους και μέντορες του Προγράμματος –που ξεπερνούν τους 60–, μέσα από παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και συζητήσεις.

Μπορείτε να δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex εδώ

Το πρόγραμμα των προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων (22-25 Μαΐου) βρίσκεται εδώ

Λίγα λόγια για την Κάτια Αρφαρά


Επίκουρη καθηγήτρια θεάτρου και επιτελεστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άμπου Ντάμπι, καθώς και επιμελήτρια. Η έρευνά της και τα επιμελητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην περφόρμανς και στην πολιτική στον Παγκόσμιο Νότο, τις μετα-αποικιακές δραματουργίες, τη μετανάστευση και τη δημόσια τέχνη. Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Επιμελήτρια Θεάτρου και Χορού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (2009-2019), η Δρ. Αρφαρά εισήγαγε και επιμελήθηκε διάφορα δημόσια προγράμματα και δια-καλλιτεχνικά φεστιβάλ στο μεταίχμιο της τέχνης, της επιστήμης και της πολιτικής πρακτικής, όπως το site-specific Fast Forward Festival. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στο TDR: The Drama Review, Theatre Research International, Contemporary Theatre Review και Performance Research. Έχει συγγράψει το βιβλίο Théâtralités contemporaines και έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους lntermedial Performance και Politics in the Public Sphere.

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.