
Στις 25 Μαΐου στις 19.00 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Κτήριο Τσίλλερ) η Κάτια Αρφαρά θα υποδεχτεί τον σπουδαίο Καναδό σκηνοθέτη και θα συντονίσει τη δημόσια συζήτηση με θέμα "Το έργο και η μέθοδος του Ρομπέρ Λεπάζ".
Μάγος της σκηνής, αλχημιστής του βλέμματος, δεινός storyteller, σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας, ο Λεπάζ ενσωματώνει στις δημιουργίες του τις κατακτήσεις των νέων τεχνολογιών, φτιάχνοντας ένα θέατρο ποιητικό, ηλεκτροφόρο, συγκινητικό, όπου όλα τα μέσα υπηρετούν μοναδικά την ανάγκη μας να ακούμε ιστορίες. Η διεθνής κριτική έχει αποθεώσει το πρωτότυπο, σύγχρονο και μοναδικό έργο του που ξεπερνά τα σύνορα και αμφισβητεί κάθε φορά τα πρότυπα της σκηνικής γραφής. Στην Ελλάδα έχουμε απολαύσει παραστάσεις του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ("The far side of the moon", "887"), το Φεστιβάλ Αθηνών ("Kanata. Επεισόδιο 1ο: Η διαμάχη") και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Ο Robert Lepage υπήρξε μέντορας του διατομεακού καλλιτέχνη από την Αργεντινή, Matías Umpierrez την περίοδο 2016−17.
H είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατίθενται από την Τετάρτη 17/5 έως και Πέμπτη 25/5 (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) στα ταμεία του κτηρίου Τσίλλερ από 10:00 έως 20:00. Πληροφορίες: 2105288170-171. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση.

Το "Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια mentoring"
H εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια mentoring" που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 28 Μαΐου 2023 σε πολλούς χώρους σε ολόκληρη την Αθήνα, για να σηματοδοτήσει την 20ή επέτειο του Προγράμματος Rolex για την καλλιτεχνική καθοδήγηση. Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη μοναδική ευκαιρία σε νέους και πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, του κινηματογράφου, της αρχιτεκτονικής, των εικαστικών και της λογοτεχνίας να έρθουν σε δημιουργική αλληλεπίδραση με αναγνωρισμένους στον τομέα τους διεθνείς καλλιτέχνες. Για πρώτη φορά η Rolex επιλέγει την Αθήνα για να αναδείξει, σε μια τριήμερη γιορτή, τα επιτεύγματα και τις δημιουργικές σχέσεις ανάμεσα σε προστατευόμενους και μέντορες του Προγράμματος –που ξεπερνούν τους 60–, μέσα από παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και συζητήσεις.
Μπορείτε να δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex εδώ
Το πρόγραμμα των προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων (22-25 Μαΐου) βρίσκεται εδώ
Λίγα λόγια για την Κάτια Αρφαρά
Επίκουρη καθηγήτρια θεάτρου και επιτελεστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άμπου Ντάμπι, καθώς και επιμελήτρια. Η έρευνά της και τα επιμελητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην περφόρμανς και στην πολιτική στον Παγκόσμιο Νότο, τις μετα-αποικιακές δραματουργίες, τη μετανάστευση και τη δημόσια τέχνη. Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Επιμελήτρια Θεάτρου και Χορού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (2009-2019), η Δρ. Αρφαρά εισήγαγε και επιμελήθηκε διάφορα δημόσια προγράμματα και δια-καλλιτεχνικά φεστιβάλ στο μεταίχμιο της τέχνης, της επιστήμης και της πολιτικής πρακτικής, όπως το site-specific Fast Forward Festival. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στο TDR: The Drama Review, Theatre Research International, Contemporary Theatre Review και Performance Research. Έχει συγγράψει το βιβλίο Théâtralités contemporaines και έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους lntermedial Performance και Politics in the Public Sphere.