Έρχεται "Εκείνη", μια διαδραστική παράσταση για τον αυτισμό

Μια παράσταση που προκαλεί το κοινό να διανύσει τη διαδρομή που καλείται να καλύψει ένα άτομο με αυτισμό για να επιβιώσει σ' έναν παράλογο για εκείνον κόσμο παρουσιάζει η Ομάδα "Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος" .

Εκείνη, μια παράσταση για τον αυτισμό

Μια μοναδική παράσταση για τον αυτισμό εμπνεύστηκε και σχεδίασε η Δρ Χάρις Καρνέζη, δημιουργός του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού μοντέλου "Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα" (ΓΣΔ), που απευθύνεται σε παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές από γνωσιακές και συμπεριφορικές θεραπείες. Η παράσταση με τον τίτλο "Εκείνη" δεν μιλάει ούτε περιγράφει τον αυτισμό, αλλά  προκαλεί το κοινό να διανύσει τη διαδρομή που καλείται ένα άτομο με αυτισμό να καλύψει για να επιβιώσει σ' έναν παράλογο για εκείνον κόσμο. Μέσα από ένα παιχνίδι μυστηρίου, χαρτογραφούνται οι διαδρομές συνάντησης δυο φαινομενικά ασύμβατων κόσμων. Το κουβάρι της ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται με την ενεργή συμμετοχή του κοινού στη δράση. Μέσα από μια αλληλουχία δράσεων και εικόνων, το κοινό οδηγείται να κατανοήσει βιωματικά την πολυπλοκότητα των άγραφων κοινωνικών κανόνων συμπεριφοράς που πολλοί από εμάς θεωρούν δεδομένους και να αντιληφθεί την απόσταση και τη διαδρομή που πρέπει κάποιος να διανύσει για να τους αποκωδικοποιήσει.

Εκείνη, μια παράσταση για τον αυτισμό

Η παράσταση αποτελεί μέρος ενός εξάωρου masterclass για θεραπευτές και γονείς, που στόχο έχει την καλύτερη κατανόηση των αναγκών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης αυτών των δυσκολιών με την καινοτόμο μέθοδο του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος (ΓΣΔ).     

Η παράσταση θα δοθεί στο θέατρο Art 63, στις 14 Μαΐου και το αναλυτικό πρόγραμμα του masterclass περιλαμβάνει:

Oμιλία  με στόχο την κατανόηση των δυσκολιών παιδιών με αυτισμό και εισαγωγή στο θεωρητικό υπόβαθρο του ΓΔΣ (14.00-15.15) / Διαδραστική παράσταση "Εκείνη" - υπόδειγμα παρέμβασης από την ομάδα με την συμμετοχή του κοινού (15.45-17.15) / Αποδόμηση παράστασης - Σχολιασμός Η  Δρ. Καρνέζη θα εξηγήσει βήμα, βήμα τον σχεδιασμό της παράστασης/παρέμβασης. Επίσης, ανάλυση της παράστασης βήμα βήμα αναφορικά με τη δομή και σχολιασμός από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Trinity του Δουβλίνου, Τόνι Άντγουντ (17.45-19.30) / 19.30 Q & A  

Χάρις Καρνέζη, Τόνι Άτγουντ

Τι είναι το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ)

Πρόκειται για ένα νέο ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο βασισμένο σε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Trinity της Ιρλανδίας και είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών που συχνά αντιμετωπίζουν παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) και σύνδρομο Asperger. Το ΓΣΔ συνδυάζει για πρώτη φορά την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας, όπως η γνωσιακή και η συμπεριφορική.

Πώς λειτουργεί στην πράξη; Τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν βιωματικά σε συναρπαστικές ιστορίες και να ξεπεράσουν μια σειρά δοκιμασίες, όπως να ανακαλύψουν τον χαμένο θησαυρό, να βρουν τον μαγικό τόπο με τα σοκολατένια ρυάκια, τα βουνά από παγωτό, τα ποτάμια της τσίχλας και τα δέντρα με τις καραμέλες, να πετάξουν με τα μαγικά χαλιά, να λύσουν τον γρίφο της εξαφάνισης του μικρού μάγου, να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση. Οι δοκιμασίες αυτές στοχεύουν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και να ξεπεράσουν προσωπικές δυσκολίες όπως φοβίες, άγχη, στερεοτυπίες, αντίσταση στην αλλαγή και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Χάρις Καρνέζη

Ποια είναι η δημιουργός της μεθόδου

                                                                                                                                                            Η Δρ. Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός για δέκα χρόνια. Πήρε Μάστερ (MA) στο "Θέατρο στην Eκπαίδευση" από το University of Central England στο Birmingham και έκανε διδακτορικό με υποτροφία στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Trinity College Dublin.                              

Κατά τη διατριβή της μελέτησε τις ανάγκες παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και σχεδίασε ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο για τα παιδιά αυτά, το "Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα" (ΓΣΔ) που συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές από γνωσιακές και συμπεριφορικές θεραπείες. Για τη μελέτη της αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Κρατικό Συμβούλιο Ειδικής Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε και το μεταπτυχιακό βραβείο έρευνας του πανεπιστημίου του Δουβλίνου. Έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης της σε διεθνή συνέδρια και έχει διδάξει τη μέθοδο ΓΣΔ σε πάνω από 500 επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και δασκάλους ειδικής αγωγής) παγκοσμίως, ενώ το πρόγραμμα ΓΣΔ έχει εφαρμοστεί σε ειδικά σχολεία και κλινικές σε Αυστραλία και Ιρλανδία και εφαρμόζεται ευρέως στην Ελλάδα από πολλά κέντρα ειδικής διαπαιδαγώγησης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (APA Journals) η μελέτη της αναφορικά με την προσέγγιση του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος, ως μεθόδου εξάλειψης παιδικών φοβιών. 

Ταυτότητα Παράστασης 

Σύλληψη / Σχεδιασμός: Δρ Χάρις Καρνέζη 

Παίζουν: Εύη Ανδριανού (ηθοποιός / παιδαγωγός με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή), Μανόλης Δραγάτσης (ηθοποιός / εκπαιδευτικός), Χάρις Καρνέζη (ηθοποιός / δημιουργός μεθόδου ΓΣΔ), Γιάννης Φιλίππου (ηθοποιός / θεατροπαιδαγωγός), Αθηνά Σταμούλη (ειδική παιδαγωγός), Κωνσταντίνα Ψωμαδέλλη (ειδική γυμνάστρια), Ναταλία Γλέζου (μουσικός / παιδαγωγός), Ελένη Γαυγιωτάκη (λογοθεραπεύτρια).

Η μουσική επιμέλεια είναι του Γιάννη Φιλίππου, τα σκηνικά αντικείμενα της Aθηνάς Σταμούλη και η κατασκευή κούκλας της Χάρις Καρνέζη.

Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή του κέντρου Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος και της Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη (Χώρος Τέχνης ART63) 

Πληροφορίες/κρατήσεις: https://www.cbdmethod.com/cbd-masterclass  & 2106996442 /6944171522

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Φεστιβάλ Θεάτρου 2510 έρχεται για τέταρτη χρονιά!

Ο χώρος 2510 φέρνει και φέτος στου Ψυρρή μία μοναδική διοργάνωση με 120 καλλιτέχνες και 20 παραστάσεις θέατρου, χορού και μουσικής καθώς και ταινίες μικρού μήκους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 85 της χρόνια, η "μεγάλη κυρία του θεάτρου" μας αποχαιρέτησε για πάντα.

Σε πορεία πρεμιέρας οι "Βάκχες" με τον Δημήτρη Λάλο και τον Γιώργο Χριστοδούλου

Η τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου ξεκινάει το θερινό ταξίδι της ανά την Ελλάδα από το Κηποθέατρο Παπάγου.

"O dark dark dark": Ο Φώτης Νικολάου χορογραφεί τα σκοτάδια μας

Στο Σύγχρονο Θέατρο παρουσιάζεται η χορευτική παράσταση που στοχάζεται πάνω στη μοναξιά, τους φόβους και τις αδυναμίες μας, αντλώντας έμπνευση από τον Τ. Σ. Έλιοτ και τον Έντουαρντ Χόπερ.

Φεστιβάλ Αθηνών: Η Νατάσα Τριανταφύλλη γράφει για το "Σχέδιο Μάρσαλ"

Η σκηνοθέτρια, που συχνά εξερευνά ιστορικά γεγονότα μέσα από τη φόρμα του θεάτρου, καταγράφει τα βασικά σημεία της νέας της παράστασης "Σχέδιο Μάρσαλ - A path of perspectives" που θα δούμε στον Χώρο Ε' του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο "Οιδίπους Τύραννος" με τον Γιάννη Στάνκογλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Μία από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες του Σοφοκλή θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και στο ρόλο της Ιοκάστης τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

Η παράσταση "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" μάς στρέφει ξανά στο έργο της μεγάλης ζωγράφου

Παρακολουθήσαμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας 2510, σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη, και αναμεταδίδουμε τις εντυπώσεις μας για το έργο που φέρνει στη σκηνή τη μεγάλη Μεξικανή ζωγράφο.