Έρχεται "Εκείνη", μια διαδραστική παράσταση για τον αυτισμό

Μια παράσταση που προκαλεί το κοινό να διανύσει τη διαδρομή που καλείται να καλύψει ένα άτομο με αυτισμό για να επιβιώσει σ' έναν παράλογο για εκείνον κόσμο παρουσιάζει η Ομάδα "Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος" .

Εκείνη, μια παράσταση για τον αυτισμό

Μια μοναδική παράσταση για τον αυτισμό εμπνεύστηκε και σχεδίασε η Δρ Χάρις Καρνέζη, δημιουργός του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού μοντέλου "Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα" (ΓΣΔ), που απευθύνεται σε παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές από γνωσιακές και συμπεριφορικές θεραπείες. Η παράσταση με τον τίτλο "Εκείνη" δεν μιλάει ούτε περιγράφει τον αυτισμό, αλλά  προκαλεί το κοινό να διανύσει τη διαδρομή που καλείται ένα άτομο με αυτισμό να καλύψει για να επιβιώσει σ' έναν παράλογο για εκείνον κόσμο. Μέσα από ένα παιχνίδι μυστηρίου, χαρτογραφούνται οι διαδρομές συνάντησης δυο φαινομενικά ασύμβατων κόσμων. Το κουβάρι της ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται με την ενεργή συμμετοχή του κοινού στη δράση. Μέσα από μια αλληλουχία δράσεων και εικόνων, το κοινό οδηγείται να κατανοήσει βιωματικά την πολυπλοκότητα των άγραφων κοινωνικών κανόνων συμπεριφοράς που πολλοί από εμάς θεωρούν δεδομένους και να αντιληφθεί την απόσταση και τη διαδρομή που πρέπει κάποιος να διανύσει για να τους αποκωδικοποιήσει.

Εκείνη, μια παράσταση για τον αυτισμό

Η παράσταση αποτελεί μέρος ενός εξάωρου masterclass για θεραπευτές και γονείς, που στόχο έχει την καλύτερη κατανόηση των αναγκών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης αυτών των δυσκολιών με την καινοτόμο μέθοδο του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος (ΓΣΔ).     

Η παράσταση θα δοθεί στο θέατρο Art 63, στις 14 Μαΐου και το αναλυτικό πρόγραμμα του masterclass περιλαμβάνει:

Oμιλία  με στόχο την κατανόηση των δυσκολιών παιδιών με αυτισμό και εισαγωγή στο θεωρητικό υπόβαθρο του ΓΔΣ (14.00-15.15) / Διαδραστική παράσταση "Εκείνη" - υπόδειγμα παρέμβασης από την ομάδα με την συμμετοχή του κοινού (15.45-17.15) / Αποδόμηση παράστασης - Σχολιασμός Η  Δρ. Καρνέζη θα εξηγήσει βήμα, βήμα τον σχεδιασμό της παράστασης/παρέμβασης. Επίσης, ανάλυση της παράστασης βήμα βήμα αναφορικά με τη δομή και σχολιασμός από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Trinity του Δουβλίνου, Τόνι Άντγουντ (17.45-19.30) / 19.30 Q & A  

Χάρις Καρνέζη, Τόνι Άτγουντ

Τι είναι το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ)

Πρόκειται για ένα νέο ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο βασισμένο σε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Trinity της Ιρλανδίας και είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών που συχνά αντιμετωπίζουν παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) και σύνδρομο Asperger. Το ΓΣΔ συνδυάζει για πρώτη φορά την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας, όπως η γνωσιακή και η συμπεριφορική.

Πώς λειτουργεί στην πράξη; Τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν βιωματικά σε συναρπαστικές ιστορίες και να ξεπεράσουν μια σειρά δοκιμασίες, όπως να ανακαλύψουν τον χαμένο θησαυρό, να βρουν τον μαγικό τόπο με τα σοκολατένια ρυάκια, τα βουνά από παγωτό, τα ποτάμια της τσίχλας και τα δέντρα με τις καραμέλες, να πετάξουν με τα μαγικά χαλιά, να λύσουν τον γρίφο της εξαφάνισης του μικρού μάγου, να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση. Οι δοκιμασίες αυτές στοχεύουν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και να ξεπεράσουν προσωπικές δυσκολίες όπως φοβίες, άγχη, στερεοτυπίες, αντίσταση στην αλλαγή και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Χάρις Καρνέζη

Ποια είναι η δημιουργός της μεθόδου

                                                                                                                                                            Η Δρ. Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός για δέκα χρόνια. Πήρε Μάστερ (MA) στο "Θέατρο στην Eκπαίδευση" από το University of Central England στο Birmingham και έκανε διδακτορικό με υποτροφία στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Trinity College Dublin.                              

Κατά τη διατριβή της μελέτησε τις ανάγκες παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και σχεδίασε ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο για τα παιδιά αυτά, το "Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα" (ΓΣΔ) που συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές από γνωσιακές και συμπεριφορικές θεραπείες. Για τη μελέτη της αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Κρατικό Συμβούλιο Ειδικής Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε και το μεταπτυχιακό βραβείο έρευνας του πανεπιστημίου του Δουβλίνου. Έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης της σε διεθνή συνέδρια και έχει διδάξει τη μέθοδο ΓΣΔ σε πάνω από 500 επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και δασκάλους ειδικής αγωγής) παγκοσμίως, ενώ το πρόγραμμα ΓΣΔ έχει εφαρμοστεί σε ειδικά σχολεία και κλινικές σε Αυστραλία και Ιρλανδία και εφαρμόζεται ευρέως στην Ελλάδα από πολλά κέντρα ειδικής διαπαιδαγώγησης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (APA Journals) η μελέτη της αναφορικά με την προσέγγιση του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος, ως μεθόδου εξάλειψης παιδικών φοβιών. 

Ταυτότητα Παράστασης 

Σύλληψη / Σχεδιασμός: Δρ Χάρις Καρνέζη 

Παίζουν: Εύη Ανδριανού (ηθοποιός / παιδαγωγός με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή), Μανόλης Δραγάτσης (ηθοποιός / εκπαιδευτικός), Χάρις Καρνέζη (ηθοποιός / δημιουργός μεθόδου ΓΣΔ), Γιάννης Φιλίππου (ηθοποιός / θεατροπαιδαγωγός), Αθηνά Σταμούλη (ειδική παιδαγωγός), Κωνσταντίνα Ψωμαδέλλη (ειδική γυμνάστρια), Ναταλία Γλέζου (μουσικός / παιδαγωγός), Ελένη Γαυγιωτάκη (λογοθεραπεύτρια).

Η μουσική επιμέλεια είναι του Γιάννη Φιλίππου, τα σκηνικά αντικείμενα της Aθηνάς Σταμούλη και η κατασκευή κούκλας της Χάρις Καρνέζη.

Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή του κέντρου Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος και της Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη (Χώρος Τέχνης ART63) 

Πληροφορίες/κρατήσεις: https://www.cbdmethod.com/cbd-masterclass  & 2106996442 /6944171522

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.