Πρώτες φωτογραφίες από το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" στο Εθνικό

Λίγο πριν την πρεμιέρα, βλέπουμε υλικό από την ιδιαίτερη σκηνοθετική πρόταση του Δημήτρη Καραντζά πάνω στο εμβληματικό σαιξπηρικό έργο.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα © Γκέλυ Καλαμπάκα

Η ιστορία του πιο γνωστού ερωτευμένου ζευγαριού, του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αναβιώνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται ο Δημήτρης Καραντζάς, ο οποίος αναμετριέται πάλι με τους κλασικούς και δίνει τη δική του ματιά στο σαιξπηρικό έργο. Λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα στις 20/4, έχουμε την ευκαιρία για μία σύντομη ματιά στο σύμπαν που δημιούργησε ο σκηνοθέτης και ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί Ηρώ Μπέζου, Έκτορας Λιάτσος, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γιαννακάκος, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Θάνος Κόνιαρης, Γιάννης Κόραβος, Ρίτα Λυτού, Άρης Μπαλής, Άρης Νινίκας, Γιάννης Νταλιάνης, Μάνος Πετράκης, Ρένη Πιττακή, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης και Γιάννης Χαρκοφτάκης. Μία ματιά που σίγουρα μας κάνει να αδημονούμε για την παράσταση.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Το "α” παρευρέθηκε σε μία πρόβα της παράστασης στο πλαίσιο του Showcase που διοργάνωσε το Εθνικό θέατρο με διεθνείς προσκεκλημένους. Οι εικόνες αποδεικνύουν την παρατήρηση του Μάικλ Μπίλινγκτον από τη Guardian σχετικά με την επιλογή του σκηνοθέτη να θέσει ταυτόχρονα τη σκηνή της δεξίωσης των Καπουλέτων με τη σκηνή του μπαλκονιού, κάτι που "φώτιζε το έργο”. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Δημήτρης Καραντζάς, "έχει μεγάλη αξία να δούμε σε ποιο κοινωνικό πλαίσιο εντάσσεται η άνθιση αυτού του έρωτα. Πολύ πριν φανερωθούν τα κεντρικά πρόσωπα του έργου ερχόμαστε σε επαφή με μια ωμή, ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία που ασχολείται μόνο με την επιβολή, την επικράτηση και τη βία μέχρι θανάτου.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Εξαρχής, εισχωρούμε στο σύμπαν του Σαίξπηρ, ο οποίος θέτει ως πλαίσιο συνάντησης των δύο προσώπων έναν άνυδρο, βίαιο τόπο ευτελισμού, αδράνειας και αντιπνευματικότητας. Σε αντιδιαστολή, έρχεται, αυτός ο λυρικός έρωτας, αυτή η ακραία συνάντηση, που μοιάζει ίσως η μόνη ελπίδα ανάσας και διαφυγής δύο ανθρώπων αυτής της κοινωνίας που δεν ακολουθούν τους κανόνες της. Η συνάντησή τους φτιάχνει ένα πολύ λεπτό, ευαίσθητο και ζωτικό καταφύγιο, όπου ο διάλογος τους -ερήμην τους- συνθέτει ποίηση, μια γλώσσα που κανένα άλλο πρόσωπο του έργου δεν χρησιμοποιεί.” 

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Την ίδια στιγμή, οι πρώτες εικόνες της παράστασης φανερώνουν και τη δεύτερη πτυχή στην οποία κινήθηκε ο Καραντζάς. "Η ένωση του Ρωμαίου με την Ιουλιέτα μοιάζει με ένα προδιαγεγραμμένο ραντεβού θανάτου. Ο έρωτας των δύο δεν είναι παρά ένας θάνατος, ο οποίος λειτουργεί ως διαφυγή από μια νεκρή κοινωνία, αλλά και προτείνει την αναγέννησή της.”, σημείωσε στο "α” ο καλλιτέχνης σχετικά με τη θεματική του θανάτου, που κυριαρχεί στην τελευταία πράξη του έργου.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 140 '

Έρωτας και θάνατος συνυπάρχουνι στην συγκλονιστική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας που ανεβαίνει σε μια παράσταση που φωτίζει αυτές τις αντίρροπες δυνάμεις και αντιπαραβάλλει την ομορφιά (αλλά και την ήττα) του έρωτα απέναντι στην ασχήμια ενός παρηκμασμένου κόσμου..

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.