Πρώτες φωτογραφίες από το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" στο Εθνικό

Λίγο πριν την πρεμιέρα, βλέπουμε υλικό από την ιδιαίτερη σκηνοθετική πρόταση του Δημήτρη Καραντζά πάνω στο εμβληματικό σαιξπηρικό έργο.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα © Γκέλυ Καλαμπάκα

Η ιστορία του πιο γνωστού ερωτευμένου ζευγαριού, του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αναβιώνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται ο Δημήτρης Καραντζάς, ο οποίος αναμετριέται πάλι με τους κλασικούς και δίνει τη δική του ματιά στο σαιξπηρικό έργο. Λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα στις 20/4, έχουμε την ευκαιρία για μία σύντομη ματιά στο σύμπαν που δημιούργησε ο σκηνοθέτης και ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί Ηρώ Μπέζου, Έκτορας Λιάτσος, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γιαννακάκος, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Θάνος Κόνιαρης, Γιάννης Κόραβος, Ρίτα Λυτού, Άρης Μπαλής, Άρης Νινίκας, Γιάννης Νταλιάνης, Μάνος Πετράκης, Ρένη Πιττακή, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης και Γιάννης Χαρκοφτάκης. Μία ματιά που σίγουρα μας κάνει να αδημονούμε για την παράσταση.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Το "α” παρευρέθηκε σε μία πρόβα της παράστασης στο πλαίσιο του Showcase που διοργάνωσε το Εθνικό θέατρο με διεθνείς προσκεκλημένους. Οι εικόνες αποδεικνύουν την παρατήρηση του Μάικλ Μπίλινγκτον από τη Guardian σχετικά με την επιλογή του σκηνοθέτη να θέσει ταυτόχρονα τη σκηνή της δεξίωσης των Καπουλέτων με τη σκηνή του μπαλκονιού, κάτι που "φώτιζε το έργο”. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Δημήτρης Καραντζάς, "έχει μεγάλη αξία να δούμε σε ποιο κοινωνικό πλαίσιο εντάσσεται η άνθιση αυτού του έρωτα. Πολύ πριν φανερωθούν τα κεντρικά πρόσωπα του έργου ερχόμαστε σε επαφή με μια ωμή, ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία που ασχολείται μόνο με την επιβολή, την επικράτηση και τη βία μέχρι θανάτου.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Εξαρχής, εισχωρούμε στο σύμπαν του Σαίξπηρ, ο οποίος θέτει ως πλαίσιο συνάντησης των δύο προσώπων έναν άνυδρο, βίαιο τόπο ευτελισμού, αδράνειας και αντιπνευματικότητας. Σε αντιδιαστολή, έρχεται, αυτός ο λυρικός έρωτας, αυτή η ακραία συνάντηση, που μοιάζει ίσως η μόνη ελπίδα ανάσας και διαφυγής δύο ανθρώπων αυτής της κοινωνίας που δεν ακολουθούν τους κανόνες της. Η συνάντησή τους φτιάχνει ένα πολύ λεπτό, ευαίσθητο και ζωτικό καταφύγιο, όπου ο διάλογος τους -ερήμην τους- συνθέτει ποίηση, μια γλώσσα που κανένα άλλο πρόσωπο του έργου δεν χρησιμοποιεί.” 

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Την ίδια στιγμή, οι πρώτες εικόνες της παράστασης φανερώνουν και τη δεύτερη πτυχή στην οποία κινήθηκε ο Καραντζάς. "Η ένωση του Ρωμαίου με την Ιουλιέτα μοιάζει με ένα προδιαγεγραμμένο ραντεβού θανάτου. Ο έρωτας των δύο δεν είναι παρά ένας θάνατος, ο οποίος λειτουργεί ως διαφυγή από μια νεκρή κοινωνία, αλλά και προτείνει την αναγέννησή της.”, σημείωσε στο "α” ο καλλιτέχνης σχετικά με τη θεματική του θανάτου, που κυριαρχεί στην τελευταία πράξη του έργου.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 140 '

Έρωτας και θάνατος συνυπάρχουνι στην συγκλονιστική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας που ανεβαίνει σε μια παράσταση που φωτίζει αυτές τις αντίρροπες δυνάμεις και αντιπαραβάλλει την ομορφιά (αλλά και την ήττα) του έρωτα απέναντι στην ασχήμια ενός παρηκμασμένου κόσμου..

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Γιώργης Κοντοπόδης: "Προσεγγίζω το μεγαλείο του Γιαννούλη Χαλεπά κάθε μέρα"

Λίγο πριν μεταμορφωθεί στον Γιαννούλη Χαλεπά, o ηθοποιός συνομιλεί μαζί μας για τη δημιουργική διαδικασία του απαιτητικού μονολόγου του ενσαρκώνοντας τον Έλληνα γλύπτη, για τη νέα του παράσταση που μας συστήνει ένα άπαιχτο έργο του Νιλ Σάιμον, για τη μοναξιά αλλά και για την αναζήτηση του παραδείσου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΟΥΜΗ
01/10/2023

Complicité: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη θρυλική θεατρική ομάδα που έρχεται στη Στέγη

Η βρετανική ομάδα με το γαλλικό όνομα που επινόησε το… θέατρο της επινόησης, ο σκηνοθέτης Σάιμον ΜακΜπέρνι και η τελευταία τους παράσταση, "Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών", που θα παρουσιαστεί στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Οι νέες παραστάσεις που περιμένουμε τη σεζόν 2023-24

Τσέχοφ, Σαίξπηρ, μα και σύγχρονες ελληνικές και ξένες φωνές, κινηματογραφικές επιτυχίες και φιλόδοξες διεθνείς αφίξεις: Χαρτογραφήσαμε τη φετινή χρονιά με τις 115 πρεμιέρες νέων παραγωγών.

"Human Requiem in Eleusis": Οι Jochen Sandig και Sasha Waltz μιλούν για την παράσταση-ύμνο στη θνητότητά μας

Με αφορμή την πολυταξιδεμένη παράσταση που βρήκε το "σπίτι" της στην Ελευσίνα και παρουσιάζεται σε νέα εκδοχή εμποτισμένη με τους μύθους των Ελευσινίων Μυστηρίων, συζητήσαμε με τους δύο σημαίνοντες Γερμανούς καλλιτέχνες για τη δημιουργία της, την επιστροφή στις ρίζες μας και την 30ετή κοινή πορεία τους.

Η "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" ξαναζωντανεύει στο Μπάγκειον από την Θεατρική Ομάδα 2510

Πρεμιέρα στο Μπάγκειον κάνει ξανά η παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη, ξεδιπλώνοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της ζωής της Μεξικάνας ζωγράφου.

Το Circo Orfei Experience υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για όλους

Το μεγάλο Ιταλικό τσίρκο, μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία του στην Ευρώπη, έρχεται στο Παλαιό Φάληρο.

Αλεξία Καλτσίκη, Φιντέλ Ταλαμπούκα, πώς επιδρά στην ψυχή μας η βία;

Μια ανάσα από την πρεμιέρα του "Σπιτιού" του Δημήτρη Καραντζά στη Στέγη, οι δύο πρωταγωνιστές της παράστασης μιλούν στο "α" για τις ρουτίνες μας, τις δυσκολίες των προβών και το κατά πόσο ζούμε σε μια πραγματικότητα διαμεσολαβημένη.