Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Όλα όσα θα δούμε μέχρι και την άνοιξη του 2024

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανακοίνωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την περίοδο Απριλίου 2023– Μαΐου 2024, με τις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή και τη Σκηνή Ωμέγα, καθώς και το πρόγραμμα του διακαλλιτεχνικού φεστιβάλ ΠΕΙΡΑΙAΣ ARTPORT III, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Πέτερ Στάιν Λευτέρης Γιοβανίδης Θωμάς Δασκαλάκης©

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Μαρτίου, παρουσία των σκηνοθετών και συντελεστών των παραστάσεων, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης, ανακοίνωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Θεάτρου για το προσεχές έτος. Μεγάλα ονόματα, του Πέτερ Στάιν, του Μπομπ Ουίλσον και του Άντόλφ Σαπίρο, που θα συνεργαστούν με Έλληνες ηθοποιούς, όπως και η σύμπραξη με το Δημοτικό Θέατρο Κωνσταντινούπολης μονοπωλούν το ενδιαφέρον του προγράμματος, που εμπλουτίζεται επίσης με τις σκηνοθετικές υπογραφές Ελλήνων δημιουργών. Επίσης, το Σεπτέμβριο θα λάβει χώρα το πολυπρισματικό και διακαλλιτεχνικό φθινοπωρινό Φεστιβάλ ΠΕΙΡΑΙAΣ ARTPORT III, που περιλαμβάνει εκθέσεις, παραστάσεις, συναυλίες, αφιερώματα,  κινηματογραφικές προβολές και δράσεις στην πόλη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ, Ιωσήφ Βουράκης, και η Εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, Λόλα Νταϊφά. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΘΠ, Λευτέρης Γιοβανίδης έκανε λόγο για την εξωστρέφεια ως προτεραιότητα του Δημοτικού Θέατρου, όπως και για την εξασφάλιση συνεργατών και ρεπερτορίου εφάμιλλων της αξίας του ΔΘΠ, τονίζοντας επίσης την ανάγκη να μεριμνήσει έγκαιρα η Πολιτεία ώστε να αυξηθεί η επιχορήγηση αλλά και να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις σε χρόνια και καίρια νομοθετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός.

Πέτερ Στάιν Βασίλης Χαραλαμπόπουλος Μισάνθρωπος
Ο Πέτερ Στάιν σκηνοθετεί τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον "Μισάνθρωπο"

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Η Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενήσει τρεις σημαντικούς διεθνείς σκηνοθέτες. Πρώτος στη σειρά, ο Πέτερ Στάιν, στην πολυαναμενόμενη παράσταση που έχει ήδη ανακοινωθεί από την περασμένη άνοιξη, και τη συνεργασία του με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στην πικρή κωμωδία "Ο Μισάνθρωπος ή Ο πικρόχολος ερωτευμένος". Από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του ευρωπαϊκού θεάτρου, ο Στάιν επιστρέφει σε μια συνεργασία με Έλληνες ηθοποιούς (μετά την "Ηλέκτρα" που είδαμε το καλοκαίρι του 2007), για να παρουσιάσει το δημοφιλές μολιερικό έργο με μια ωραία ομάδα που συναπαρτίζουν η Όλια Λαζαρίδου, η Νάνσυ Μπούκλη, ο Δημήτρης Ντάσκας, ο Γιωργής Τσαμπουράκης κ.ά. Η παράσταση που κάνει πρεμιέρα στις 19 Απριλίου αποτελεί διασκευή της σκηνοθεσίας του Γερμανού σκηνοθέτη, που είχε παρουσιάσει το 2018 στη Γαλλία, αλλά δεν παύει να είναι, όπως τόνισε ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου, ένα καινούριο, προκλητικό στοίχημα.

Διαβάστε Επίσης

Το φθινόπωρο ο σπουδαίος Μπομπ Ουίλσον σκηνοθετεί τις "Τρεις ψηλές γυναίκες" του Έντουαρντ Άλμπι. Τρεις εξαιρετικές ερμηνεύτριες, η Ρένη Πιττακή, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Λουκία Μιχαλοπούλου, συμπρωταγωνιστούν στην παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο (από 24/11/23). Ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης, με τη συχνή παρουσία στην Ελλάδα τόσο με ξένες παραγωγές, όσο και με τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο, το 2012-13, όταν παρουσίασε την "Οδύσσεια", ενορχηστρώνει μια σύνθετη αφήγηση για τον χρόνο που περνά και για τον άνθρωπο που περιεργάζεται τα πολλαπλά του είδωλα μέσα στο κάτοπτρο της ζωής. Παρών και αυτός στη συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε επισταμένα στην αγάπη του για το έργο του Άλμπι, αλλά και στη δημιουργική διαδικασία των προβών με τις τρεις ηθοποιούς, που στηρίζονται ιδιαίτερα στις δυνατότητες που προσφέρουν η χρήση της κάμερας και ο φωτισμός. Το "Τρεις ψηλές γυναίκες" δομείται πάνω στα θεμελιώδη υπαρξιακά ζητήματα της σχέσης του ανθρώπου με τον εαυτό του και τον θάνατό του, παρουσιάζοντας τρεις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών που σταδιακά συγκλίνουν σε ένα πρόσωπο. 

Μπομπ Ουίλσον
Ο Μπομπ Ουίλσον σκηνοθετεί τις "Τρεις ψηλές γυναίκες" του Άλμπι

Τον Φεβρουάριο του 2024, ο Ρώσος σκηνοθέτης Αντόλφ Σαπίρο θα παρουσιάσει τον τσεχοφικό "Πλατόνοφ", με τη συμμετοχή των Θανάση Ζερίτη, Θέμη  Πάνου, Κατερίνας Παπουτσάκη, Αναστάση Ροϊλού, Νίκου Χανακούλα, κ.ά. (από 21/2/24). Με μήνυμά του, ο σκηνοθέτης δήλωσε για την επικείμενη παράσταση: "Έχω ανεβάσει κείμενα του Τσέχοφ σε πολλές γλώσσες και σε πολλές χώρες. Όμως, στην πρόταση του Θεάτρου Πειραιώς να σκηνοθετήσω το πρώτο θεατρικό έργο του Τσέχοφ, το οποίο δεν είχα ανεβάσει ποτέ πριν, ανταποκρίθηκα με μεγάλο ενδιαφέρον αφενός μεν γιατί η Ελλάδα έχει πάντα θεραπευτική επίδραση πάνω μου, οι άνθρωποι της, ακόμα και οι πέτρες της, αφετέρου δε, γιατί μου άρεσε πολύ το κτίριο του θεάτρου με το νεοκλασικό του στιλ και ο τρόπος που αντιμετωπίζει το θέατρο αυτή την παράσταση". Στο πρώιμο έργο του Ρώσου δραματουργού, που βρέθηκε χρόνια μετά τον θάνατό του χωρίς τίτλο, οπότε καταχωρήθηκε με το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα, υπάρχουν ήδη τα κυρίαρχα θεματικά μοτίβα που θα τον απασχολήσουν στην ωριμότητά του.

Αντόλφ Σαπίρο
Θωμάς Δασκαλάκης©
Ο Αντόλφ Σαπίρο έρχεται στο ΔΘΠ τον χειμώνα του 2024

Το πνεύμα της εξωστρέφειας συμπληρώνει, τέλος, η σημαντική όσο και συμβολική, συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Δημοτικό Θέατρο της Κωνσταντινούπολης, στην παράσταση "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", που θα σκηνοθετήσει ο Λευτέρης Γιοβανίδης με έναν θίασο στελεχωμένο με ηθοποιούς και από τις δύο χώρες (από 5/5/24). Η παράσταση θα μεταφέρει τη δράση του σεξπιρικού έργου κάπου στα Βαλκάνια, και η ιστορία θα διαδραματιστεί μεταξύ ενός Τούρκου Ρωμαίου και μιας Ελληνίδας Ιουλιέτας, σε ένα εγχείρημα που μοιάζει με αυτό του σκηνοθέτη στο ίδιο έργο με Έλληνες και Κροάτες ηθοποιούς, που ανέβασε στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης το 2018.

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα, η  εναλλακτική  Σκηνή Ωμέγα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τρεις πολύ φιλόδοξες παραγωγές πάνω στην πολυπλοκότητα και τη βία των συζυγικών και οικογενειακών σχέσεων. Η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί προσεχώς τις "Σκηνές από έναν γάμο" του Μπέργκμαν, με πρωταγωνιστές την Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Νίκο Ψαρρά (από 21/4/23), ενώ η Μαριλίτα Λαμπροπούλου παίρνει τη σκυτάλη την επόμενη άνοιξη με τους "Τσέντσι" του Σέλλεϋ, με τη συμμετοχή των Γιάννη Νταλιάνη, Ελίζας Σκολίδη, Θάνου Τοκάκη, Χάρη Χαραλάμπου κ.ά (από το Φεβρουάριο 2024). Ενδιάμεσα θα παρουσιαστεί "Ο Ελέφας" του Κώστα Μποσταντζόγλου, σε σκηνοθεσία και διανομή που θα ανακοινωθεί αργότερα (από το Νοέμβριο 2023).

Το φεστιβάλ Πειραιάς Artport III

Τέλος, το Σεπτέμβριο επιστρέφει για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Πειραιάς Artport ΙΙΙ, με εκθέσεις, παραστάσεις, συναυλίες, αφιερώματα,  κινηματογραφικές προβολές και δράσεις στην πόλη. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται η παράσταση της όπερας του Τζοκίνο Ροσίνι, "Ο κουρέας της Σεβίλλης" διασκευασμένη σε μια παράσταση κουκλοθεάτρου για παιδιά κάθε ηλικίας από τον θίασο Αθηναϊκές Μαριονέτες, με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων ηθοποιών, που δανείζουν τις φωνές τους στις μαριονέτες, αλλά και το "Δείπνο"μία θεατρική συμμετοχική δράση με πρωταγωνιστές τους πωλητές της "Σχεδίας", του μοναδικού ελληνικού περιοδικού δρόμου, όπου συνάνθρωποί μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και/ή σε συνθήκες αστεγίας μοιράζονται ένα γεύμα, μα κυρίως ιστορίες, βιώματα και σκέψεις.

φωτό εξωφύλλου: Ο Πέτερ Στάιν και ο Λευτέρης Γιοβανίδης (Θωμάς Δασκαλάκης©)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος επιστρέφει για έκτη χρονιά

Το Εθνικό Θέατρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου, φέρνει και πάλι την άκρως ενδιαφέρουσα διοργάνωση, με φετινή θεματική την εξουσία και τη διαφθορά στην αρχαία τραγωδία, υπό τη διεύθυνση της Αγλαΐας Παππά και της Ντιάνα Μανέα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Το Φεστιβάλ Θεάτρου 2510 έρχεται για τέταρτη χρονιά!

Ο χώρος 2510 φέρνει και φέτος στου Ψυρρή μία μοναδική διοργάνωση με 120 καλλιτέχνες και 20 παραστάσεις θέατρου, χορού και μουσικής καθώς και ταινίες μικρού μήκους.

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 85 της χρόνια, η "μεγάλη κυρία του θεάτρου" μας αποχαιρέτησε για πάντα.

Σε πορεία πρεμιέρας οι "Βάκχες" με τον Δημήτρη Λάλο και τον Γιώργο Χριστοδούλου

Η τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου ξεκινάει το θερινό ταξίδι της ανά την Ελλάδα από το Κηποθέατρο Παπάγου.

"O dark dark dark": Ο Φώτης Νικολάου χορογραφεί τα σκοτάδια μας

Στο Σύγχρονο Θέατρο παρουσιάζεται η χορευτική παράσταση που στοχάζεται πάνω στη μοναξιά, τους φόβους και τις αδυναμίες μας, αντλώντας έμπνευση από τον Τ. Σ. Έλιοτ και τον Έντουαρντ Χόπερ.

Φεστιβάλ Αθηνών: Η Νατάσα Τριανταφύλλη γράφει για το "Σχέδιο Μάρσαλ"

Η σκηνοθέτρια, που συχνά εξερευνά ιστορικά γεγονότα μέσα από τη φόρμα του θεάτρου, καταγράφει τα βασικά σημεία της νέας της παράστασης "Σχέδιο Μάρσαλ - A path of perspectives" που θα δούμε στον Χώρο Ε' του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο "Οιδίπους Τύραννος" με τον Γιάννη Στάνκογλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Μία από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες του Σοφοκλή θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και στο ρόλο της Ιοκάστης τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου.