Το ιρλανδικό θέατρο σαρώνει τις ελληνικές σκηνές

Τέσσερις παραστάσεις επιβεβαιώνουν πως οι Ιρλανδοί συγγραφείς έχουν έναν μοναδικό τρόπο να αφηγούνται ιστορίες.

Da Γρηγόρης Βαλτινός Διονύσης Κούτσης©

Δεν θεωρούνται άδικα καταπληκτικοί "παραμυθάδες" οι Ιρλανδοί, καθώς έχουν έναν μοναδικό τρόπο να αφηγούνται ιστορίες: αν και συνήθως εμπνέονται από την παράδοση και την πραγματικότητα της γεννέτειράς τους, αποδεικνύονται οικουμενικοί και παγκόσμιοι, χάρη στην βαθιά ανθρωπιά που διαπερνάει τα έργα τους. Φέτος, τέσσεριες παραστάσεις μάς δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμε τη δύναμη της ιρλανδικής δραματουργίας. Τη "Μοναξιά της Δύσης" του πολυαγαπημένου Μάρτιν ΜακΝτόνα διάλεξε ο Νίκος Κουρής για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο που παίζεται στο θέατρο Αθηνών. Ένας άξεστος, βίαιος κόσμος, γεμάτος μαύρο χιούμορ μάς αποκαλύπτεται μέσα από τη συγκρουσιακή σχέση δύο αδερφών (Νίκος Κουρής, Χρήστος Μαλάκης), που περνούν τις μέρες τους κάπου στην ιρλανδική επαρχία, μεθώντας και καβγαδίζοντας. Η κατάληξη θα είναι δραματική, όταν ένας ιερέας (Γιώργος Ηλιόπουλος) και ένα ιδιαίτερο κορίτσι (Δανάη Μιχαλάκη) αποφασίζουν να τους βοηθήσουν.

Η μοναξιά της δύσης
Εβίτα Σκουρλέτη, Γιώργος Ηλιόπουλος©
"Η μοναξιά της Δύσης"

Διαβάστε Επίσης

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί το αυτοβιογραφικό έργο μνήμης του Χιου Λέοναρντ, "Da", που αφηγείται μια τρυφερή οικογενειακή ιστορία αγάπης, αυτογνωσίας και συγχώρεσης. Ο Γρηγόρης Βαλτινός ερμηνεύει το ρόλο του κηπουρού που αντιστέκεται στον ατομισμό και τη σκληρότητα της σύγχρονης κοινωνίας, χαρακτήρας που αναβιώνει μέσα από τις αναμνήσεις του γιου του, ο οποίος επιστρέφει στο πατρικό του αφότου ο Da έχει πεθάνει, ανασύροντας έτσι στιγμές και πρόσωπα από την κοινή ζωή τους. Συμπρωταγωνιστούν ο Μιχάλης Οικονόμου, η Μαρία Καλλιμάνη, ο Στρατής Χατζησταματίου, κ.ά. (Ιλίσια).

Da
Διονύσης Κούτσης©
"Da"

Διαβάστε Επίσης

Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί σε πανελλήνια πρεμιέρα το "Χάπι" του Έντα Γουόλς,  μια γοητευτική αλληγορία για το θεραπευτικό θαύμα της θεατρικής τέχνης. Το έργο διαδραματίζεται μέσα σε μια ψυχιατρική κλινική και αφηγείται την ιστορία ενός ασθενή που επιχειρεί να βρει τη δική του θεραπευτική μέθοδο. Καταφεύγει έτσι στην πολύτιμη βοήθεια δύο ηθοποιών και ενός ντράμερ και μαθαίνει πως η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά. Ο Μάνος Καρατζογιάννης επωμίζεται τον κεντρικο ρόλο και μαζί του ερμηνεύουν οι Βέρα Μακρομαρίδου, Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη και ο ντράμερ Βαγγέλης Παρασκευαϊδη (Σταθμός).

ΧΑΠΙ
Σπύρος Περδίου©
"Χάπι"

Επίσης, αναμένεται σύντομα σε πανελλήνια πρεμιέρα το έργο του Φρανκ ΜακΓκίνες"Κάποιος να με προσέχει" σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Ο Αντίνοος Αλμπάνης, ο Δημήτρης Μάριζας και ο Πίτερ Ραντλ θα ερμηνεύσουν τη –βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα– ιστορία τριών ομήρων (ενός Ιρλανδού, ενός Άγγλου και ενός Αμερικανού), που κρατούνται σε ένα κελί στον Λίβανο. Ο συγγραφέας γράφει ένα σκληρό έργο για "τη φύση του κτήνους" και περιγράφει τους μηχανισμούς που υιοθετούν οι τρεις άνδρες προκειμένου να αντέξουν τον εγκλεισμό και τη φιλία που αναπτύσσουν (Σύγχρονο, από 6/2).

Διαβάστε Επίσης

φωτό εξωφύλλου: "Da" (Διονύσης Κούτσης©)

Περισσότερες πληροφορίες

Η μοναξιά της δύσης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Η αγριότητα που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες οικογενειακές σχέσεις απασχολεί και σε αυτό το έργο τον σηματικό συγγραφέα μέσα από την ιστορία δύο αδελφών που έρχονται σε σύγκρουση.

Χάπι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το τελευταίο έργο του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα είναι μια αλληγορία γεμάτη φαρσικό χιούμορ και συγκίνηση που μιλάει για την ψυχική υγεία και την αξεπέραστη αξία της αγάπης.

Da

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Το αριστοτεχνικά γραμμένο αυτοβιογραφικό έργο διαδραματίζεται το 1968 στην Ιρλανδία με πολλά φλας μπακ που ζωντανεύουν επί σκηνής μια ιστορία αγάπης, τρυφερότητας και αυτογνωσίας. Ο Τσάρλι Τάιναν, ένας εκπατρισμένος στο Λονδίνο συγγραφέας επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του πατέρα του. Ξεκαθαρίζοντας τα αντικείμενα στο πατρικό του σπίτι «ζωντανεύουν» ξανά μπροστά του οι γονείς του και ο νεαρός εαυτός του, ξεδιπλώνονται οι νεανικοί του έρωτες, οι ιδιαίτερες στιγμές, γεγονότα και κάποια πρόσωπα από το παρελθόν που σημάδεψαν τη ζωή του. Ο «Da» (από το αγγλικό dad - πατέρας) αποτελεί το πιο καθοριστικό πρόσωπο της ζωής του. Σε έναν από τους ωραιότερους ρόλους που έχει ερμηνεύσει στην μακρά πορεία του επιστρέφει ο Γρηγόρης Βαλτινός για δεύτερη χρονιά, σε έναν βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα, που έπλασε ο Ιρλανδός Χιου Λέοναρντ.

Ιλίσια

Παπαδιαμαντοπούλου 4

Αθηνών

Βουκουρεστίου 10

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.