Άθως Δανέλλης: "Το θέατρο σκιών περνά μια χρυσή περίοδο"

Ο Άθως Δανέλλης μας δίνει φέτος σταθερό ραντεβού κάθε Κυριακή «Στη γειτονιά του Καραγκιόζη» στο Θέατρο Μπέλλος. Ο γνωστός καραγκιοζοπαίκτης, που έχει γράψει τη δική του ιστορία εδώ και 35 χρόνια στο θέατρο σκιών, με αφορμή αυτό τον κύκλο παραστάσεων δίνει μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο “α”.

ΑΘΩΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ Νίκος Κοκκάλιας©

Ποια είναι η πρώτη σας επαφή με το θέατρο σκιών και πότε αποφασίσατε να ακολουθήσετε το δρόμο του καραγκιοζοπαίχτη;
Οι πρώτες μου αναμνήσεις από παράσταση καραγκιόζη πάνε πίσω στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Εκεί ξεκινά η πορεία μου στο θέατρο σκιών που συνεχίζεται έως τώρα. 

Πότε δημιουργήθηκε ο Αθηναϊκός Θίασος Σκιών;
Το 1996, σε πολύ καλές εποχές, είχαμε πάρα πολλές παραστάσεις τότε και δύο-τρία συνεργεία για να καλύψουμε τις ανάγκες. Έτσι καθιερώθηκε το όνομα. Σημαντικό το ότι ποτέ δεν έκανα διαφήμιση, ούτε και τότε.

Ποια θέματα σας εμπνέουν για τη δημιουργία νέων κωμωδιών;
Μια ιστορία που θα ακούσω, ένα περιστατικό στο δρόμο ή στην αγορά, ένα παραμύθι ή κάποιο παλαιότερο γεγονός που θυμήθηκα. Η έμπνευση μπορεί να προκύψει από οτιδήποτε.

ΑΘΩΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ
Θάνος Λαϊνάς©

Μπορείτε να μοιραστείτε μερικά από τα έργα που θα δούμε στο θέατρο Μπέλλος φέτος;
Ο "Καραγκιόζης Βεζύρης”, ο "Καραγκιόζης γαμπρός”, "Τα μαγεμένα Χριστούγεννα”, "Ο φτωχότερος πλούσιος”, "Οι τρεις τσαρλατάνοι”, "Το στοιχειωμένο σπίτι” και πολλά άλλα. Και βέβαια η επικαιρότητα είναι από τα πιο κύρια συστατικά της παράστασης.

Πόσο δύσκολο είναι να υποδύεστε όλους τους ρόλους ενός έργου, κινώντας ταυτόχρονα τις φιγούρες;
Ο καραγκιοζοπαίχτης είναι πολυεργαλείο, κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Είναι βασική προϋπόθεση αυτό. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Έχετε ανακαλύψει και ξεχωρίσει νέους ανθρώπους στο χώρο του θεάτρου σκιών;
Σήμερα το θεάτρο σκιών περνά μια χρυσή περίοδο. Νέοι άνθρωποι, ταλαντούχοι και άξιοι, εργατικοί, γεμάτοι όρεξη έχουν μπει στη συντεχνία και το κοινό μεγαλώνει αλλά κι εκπαιδεύεται συνεχώς. 

Ποιες χώρες με παράδοση στο θέατρο σκιών έχετε γνωρίσει;
Πήγα στην Τουρκία, δεν έχω επισκεφτεί άλλα μέρη με παράδοση στις σκιές. Θα ήθελα να βρεθώ στην Κίνα, στην Ινδία… 

Διαβάστε Επίσης

Πείτε μας δυο λόγια για το "Καραγκιόζης the Movie".
Αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα γνώσης, έρευνας, μελέτης, επίμονης εργασίας, κόπου και αγάπης μιας καταπληκτικής ομάδας. Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και πάνω απ’ όλα με σεβασμό στην παράδοση και στον διαχρονικό λαϊκό ήρωα.

Περισσότερες πληροφορίες

Στη γειτονιά του Καραγκιόζη

  • Θέατρο Σκιών
  • Διάρκεια: 70 '

Με ένα διαφορετικό έργο κάθε εβδομάδα, από κωμωδίες, περιπέτειες και έργα φαντασίας μέχρι ιστορικά και ηρωικά, μας περιμένει ο γνωστός καραγκιοζοπαίκτης που κλείνει 35 χρόνια στο θέατρο σκιών.

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.