"Ink": Νέες ημερομηνίες-ώρες της παράστασης του Δημήτρη Παπαϊωάννου, αλλά και νέοι συντελεστές

Μετά την εξάντληση των εισιτηρίων της παράστασης «Ink», ο Δημήτρη Παπαϊωάννου ανακοίνωσε επτά νέες παραστάσεις, τη συνεργασία του με τον Χάρη Φραγκούλη και άλλους συντελεστές, αλλά και την προβολή της βίντεο-εγκατάστασης του έργου «Μέσα».

Ink Δημήτρης Παπαϊωάννου

΄Ένα έργο που ξεκίνησε να φτιάχνετε την περίοδο της καραντίνας το "Ink" του Δημήτρη Παπαϊωάννου σηματοδοτείται από την, επί σκηνής, συνύπαρξη του δημιουργού με τον εξαιρετικό χορευτή Šuka Horn, το πανέμορφο αγόρι που μας εντυπωσίασε στο "Εγκάρσιο προσανατολισμό" με την πλαστικότητα της κίνησης του, αλλά και από τη συνεργασία του Δημήτρη Παπαϊωάννου με κάποιους ακόμα πολύ αξιόλογους συντελεστές. Στις πέντε από τις νέες παραστάσεις αυτού του έργου για δύο, που θα παιχτεί στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, μπαίνει πολύ δυναμικά και, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης  Χάρης Φραγκούλης. "Το "Ιnk" βουτάει σε έναν ασυνείδητο χώρο, ο οποίος έχει μια αγωνία σχεδόν ψυχολογική, με μεταφέρει σε κάτι πρωτόγονο" κι ενώ φτιάχτηκε μέσα σε μια φωτεινή περίοδο είναι ίσως από τα πιο σκοτεινά έργα του μας είπε σε συνέντευξη τύπου ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Μέσα από μια συζήτηση που μοιράστηκαν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Χάρης Φραγκούλη γύρω από τη σκηνοθεσία της παράστασης, ο Παπαϊωάννου "εντυπωσιασμένος από τη σκηνική ιδιοφυΐα" του Φραγκούλη του ανέθεσε να ερμηνεύσει τον ρόλο που ο Παπαϊωάννου δημιούργησε για τον εαυτό του. Μάλιστα θα μοιραστεί μαζί του τις παραστάσεις στην Αθήνα αλλά και στην παγκόσμια περιοδεία που ακολουθεί.  Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Παπαϊωάννου θα πρωταγωνιστήσει με τον Šuka Horn στις παραστάσεις 29 Ιανουαρίου και 23 Ιανουαρίου, ώρα 5.30 μ.μ. και ο Χάρης Φραγκούλης στις 18, 22, 25 και 28 Ιανουαρίου και στις 23 Ιανουαρίου, ώρα 8 μ.μ.

  

ink Φραγκούλης

Να θυμίσουμε πως η πρώτη του εκδοχή του "Ink" γεννήθηκε το 2020 για δύο σημαντικούς ιταλικούς πολιτιστικούς φορείς, το Torino Danza Festival και το Reggio Emilia Aperto Festival. Δουλεύοντας εντατικά ως artist in residence του Μεγάρου τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, επέστρεψε στο στούντιο και ολοκληρώνει το έργο ενόψει της νέας του παγκόσμιας περιοδείας, η οποία αρχίζει τον Ιανουάριο του 2023 από την Αθήνα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024. Το Μιλάνο, η Ρώμη, το Μόντρεαλ, το Εθνικό Θέατρο της Κορέας στη Σεούλ, το Sadler’s Wells στο Λονδίνο και η Μπιενάλε Χορού της Λυών είναι μόνο μερικοί από τους ενδιάμεσους σταθμούς του ταξιδιού αυτού, που έχει ως αφετηρία το Μέγαρο. Στο πλαίσιο της εντατικής δημιουργικής αναμόχλευσης των υλικών του "Ink"  προέκυψαν νέες καλλιτεχνικές συνεργασίες, όπως:  

- Ο συνθέτης σύγχρονης μουσικής Κορνήλιος Σελαμσής που δημιούργησε νέα πρωτότυπη μουσική, δίνοντας συμφωνική διάσταση στο σκοτάδι, στην τρυφερότητα και στην παράνοια του "Ιnk". 

- Ο Θεόδωρος Κουρεντζής που έκανε το δώρο στην παράσταση να διευθύνει τη μουσική του Κορνήλιου και να την ηχογραφήσει με την musicAeterna στο Βερολίνο. 

- Ο καναδός sound designer David Blouin που σχεδιάζει τα ηχητικά τοπία της παράστασης, ενισχύοντας και παραμορφώνοντας τους ήχους που παράγουν ζωντανά τα σώματα και το νερό στη σκηνή. 

- Ο 22χρονος γάλλος Lucien Laborderie που ενώνει τις δυνάμεις του με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τον Στέφανο Δρουσιώτη στον επανασχεδιασμό του φωτισμού της παράστασης. 

- Ο πρωτοεμφανιζόμενος Ελληνογερμανός Antonio Papazis που προετοιμάζεται για τον ρόλο του Šuka Horn, και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου σχεδιάζει να τον εμφανίσει σαν έκπληξη σε κάποιες από τις παραστάσεις του στην Αθήνα. 

 

ΙΝΚ Παπαϊωάννου
Ο χορευτή Šuka Horn στο "Ιnk"

Το Μέγαρο γιορτάσει την ανανέωση του residency του Δημήτρη Παπαϊωάννου 

Είναι πολύ σημαντικό ένας καλλιτέχνης του επιπέδου του  του Δημήτρη Παπαϊωάννου να έχει σταθερά ένα χώρο δημιουργίας κι αυτό του το προσφέρει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το residency του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κλείνει φέτος πέντε χρόνια και στο εργαστήριο αυτό δημιουργήθηκαν σπουδαία έργα " Ο Μεγάλος Δαμαστής , το "Since She", ο "Σίσυφος/Trans/Form", ο "Εγκάρσιοςπροσανατολισμός" και το "Ιnk".  Οι παραγωγές είναι διεθνείς, οι συνεργασίες πολλές με σταθερούς συνεργάτες το Théâtre de la Ville στο Παρίσι, το Φεστιβάλ της Αβινιόν, το Sadler’s Wells στο Λονδίνο και το ΒΑΜ στην Νέα Υόρκη, ενώ ο κύριος παραγωγός των έργων του Δημήτρη Παπαϊωάννου παραμένει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Φέτος, η συνεργασία του residency του Δημήτρη Παπαϊωάννου ανανεώνεται για πέντε ακόμη χρόνια με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και για να γιορτάσει την ανανέωση, προσφέρει με ελεύθερη είσοδο, με δελτία προτεραιότητας, τη μεγάλη βίντεο-εγκατάσταση "Μέσα", που παρουσιάζεται καθημερινά από τις 17 έως τις 30 Ιανουαρίου (18:00-00:00) στην Αίθουσα Banquet. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν το έργο όση ώρα επιθυμούν, να αποχωρήσουν από την αίθουσα και να επιστρέψουν σε αυτή όσες φορές θέλουν.  Το "Μέσα" είναι ένα εξάωρο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου που σε προσκαλεί να περάσεις όσο χρόνο θέλεις μαζί του καθισμένος αναπαυτικά ή ξαπλωμένος με το ποτό σου ή χωρίς. 

Η προπώληση των εισιτηρίων για τις νέες πραστάσεις ανοίγει στις 19 Δεκεμβρίου. Συμβουλευτείτε το site του Μεγάρου Μουσικής για τα εισιτήρια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο "Περιοδεύων θίασος" επιστρέφει στο θέατρο Ελέρ

Η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο σε μια σκοτεινή κωμωδία πάνω στις πολλαπλές περιπέτειες του Εθνικού Διχασμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/02/2023

"Ο αδερφός μου ο Αμαντέους" εξιστορεί μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία

Η Πέμη Ζούνη μεταμορφώνεται σε Νάνερλ Μότσαρτ στο καινούργιο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη, που έρχεται στη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής.

Κλειστές οι σκηνές του Εθνικού την Τετάρτη 8/2

Λόγω της απεργίας που προκήρυξε το ΣΕΗ παραμένουν κλειστές οι σκηνές του Εθνικού Θεάτρου, σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου. Τι γίνεται με τα προαγορασμένα εισιτήρια.

Παράταση παραστάσεων για το "Ζουβέ - Ελβίρα" στο Θέατρο Πράξη Επτά

Οκτώ παραστάσεις προστίθενται στο πρόγραμμα του έργου που αναφέρεται στον μαγικό κόσμο της υποκριτικής και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα.

Συνεχίζεται η κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου

Υπό κατάληψη τελεί το Εθνικό Θέατρο-Κτίριο Τσίλλερ από σπουδαστές δραματικών σχολών που διατυπώνουν συγκεκριμένα αιτήματα.

Το "Χάος και Τάξη" είναι ένα έργο για μια γενιά που είχε περίπου τα πάντα και τα έχασε σχεδόν όλα

Σύγχρονοι προβληματισμοί που απασχολούν τις νεότερες γενιές παρουσιάζονται στη σκηνή του Θεάτρου 104.

Ο Σωτήρης Ρουμελιώτης μάς εξηγεί γιατί η σουρεαλιστική παράσταση που σκηνοθετεί στην Πειραματική του Εθνικού ταιριάζει γάντι στην Αθήνα

Ο σκηνοθέτης της παράστασης "Δε Φάιναλ Θολούθιον" μας μιλά για την πρώτη φορά που δάκρυσε στο θέατρο αλλά και για τις βόλτες του στην Αθήνα, όπου παρατηρεί τραγελαφικές συμπεριφορές που υπάρχουν στην παράσταση.