Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022 από το αθηνόραμα: Οι νικητές και όλα όσα έγιναν στη συγκινητική τελετή απονομής

Οι πιο ξεχωριστές στιγμές της γιορτής του θεάτρου που επέστρεψε δυναμικά μετά από δύο χρόνια ενώνοντας τον κόσμο του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό σε μια λαμπερή, ατμοσφαιρική βραδιά, αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα δραματουργό, Ιάκωβο Καμπανέλλη, γεμάτη ηχηρά μηνύματα για το θέατρο και την εποχή μας.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ © Studio Panoulis

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022 από το περιοδικό "αθηνόραμα” απονεμήθηκαν την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε μια λαμπερή βραδιά, αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα δραματουργό Ιάκωβο Καμπανέλλη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του. H συγκίνηση ήταν η κυρίαρχη αίσθηση στην 23η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού, καθώς σηματοδότησε την μεγάλη επιστροφή του επιτυχημένου θεσμού διά ζώσης μετά από δύο χρόνια. "Το θέατρο είν’ εδώ, όχι γιατί το στηρίζουμε αλλά γιατί αυτό μας στηρίζει. Μας δίνει το κουράγιο να προχωράμε μπροστά” είναι το πιο δυνατό μήνυμα της βραδιάς που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Ο κόσμος του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό βρέθηκαν ξανά στην ετήσια γιορτή του θεάτρου που τόσο μας έλειψε για να χειροκροτήσουν όσους ξεχώρισαν την προηγούμενη σεζόν στη θεατρική Αθήνα, λίγο πριν τα φώτα της σκηνής σβήσουν για να ακολουθήσει ένα χαλαρωτικό κοκτέιλ πάρτι.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Η τελετή απονομής των 23ων Θεατρικών Βραβείων Κοινού ήταν αφιερωμένη στον Ιάκωβο Καμπανέλλη που το "αθηνόραμα" αποφάσισε να τιμήσει με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του

Τα 25 στον αριθμό αγαλματίδια απονεμήθηκαν σε 13 συνολικά παραστάσεις που ξεχώρισαν για τη σκηνοθετική ματιά, τις εξαιρετικές ερμηνείες, τα σκηνικά, τα κοστούμια, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, τον σχεδιασμό ήχου και τους φωτισμούς τους οι αναγνώστες του περιοδικού Αθηνόραμα και του athinorama.gr, οι οποίοι παρακολούθησαν εκατοντάδες παραστάσεις δίνοντας σταθερά το παρόν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χειμερινή σεζόν όπως η προηγούμενη.

Η Νάντια Κοντογεώργη και ο Αντώνης Λουδάρος ήταν οι καταπληκτικοί οικοδεσπότες της ανατρεπτικής βραδιάς που επιβεβαίωσε ότι η σχέση του κοινού με το θέατρο είναι πιο ζωντανή από ποτέ και η αδημονία των θεατών να μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους από τις παραστάσεις και να αναδείξουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες μεγάλη. Το πιο εμβληματικό ίσως έργο της νεοελληνικής δραματουργίας, η "Αυλή των θαυμάτων", ενέπνευσε τον συγγραφέα Γιωργή Τσουρή να συνθέσει ένα χιουμοριστικό όσο και νοσταλγικό κείμενο-φόρος τιμής στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, που αποτέλεσε συνδετικό κρίκο με κάθε μία από τις κατηγορίες των Θεατρικών Βραβείων Κοινού.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ
© Studio Panoulis

Οι λαμπεροί παρουσιαστές της τελετής απονομής Νάντια Κοντογεώργη και
Αντώνης Λουδάρος

"Το θέατρο είναι εδώ, και αντέχει. Υπομένει σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς, γιατί απλούστατα η σκηνή είναι το καταφύγιο των ονείρων και των θαυμάτων”. Με αυτή τη φράση μας καλωσόρισαν οι δύο παρουσιαστές. Η σχέση του Καμπανέλλη με τη θεατρική πράξη, ξεκίνησε σαν ένα ραντεβού στα τυφλά, όπως μάθαμε πριν ξεκινήσει η απονομή. Ένα βράδυ τον Δεκέμβριο του ’45, είχε ραντεβού με μια κοπέλα έξω από το θέατρο Μουσούρη, η οποία όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ. Επειδή ο Ιάκωβος είχε παγώσει μες στο καταχείμωνο, ήθελε να μπει κάπου να ζεσταθεί. Μπήκε λοιπόν τυχαία ή μοιραία μέσα στο θέατρο και παρακολούθησε μια παράσταση του Καρόλου Κουν με την Έλλη Λαμπέτη και μαγεύτηκε. Από εκείνη τη βραδιά, αποφάσισε ότι θέλει να αφιερώσει τη ζωή του στο θέατρο. Προσπάθησε να γίνει ηθοποιός, δεν μπορούσε όμως να γραφτεί σε σχολή υποκριτικής χωρίς απολυτήριο γυμνασίου. Έτσι αφοσιώθηκε στο γράψιμο. Στις αθηναϊκές σκηνές έχουν ανέβει πάνω από είκοσι έργα του, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί και παιχτεί στο εξωτερικό.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ
© Studio Panoulis
Τους παρουσιαστές πλαισίωσαν οι σπουδαστές του δεύτερου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, Άλκηστις Πολυχρόνη, Γιώργου Σαμαρτζή και Φωτεινής Χατζηδάκη.

Οι πιο ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς φυσικά ήταν οι απονομές των βραβείων. Η τελετή απονομής των 23ων Θεατρικών Βραβείων διεξήχθη με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής που εκπροσωπήθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού Χάρη Ρώμα, ο οποίος λίγο πριν βραβεύσει τις τρεις καλύτερες παραστάσεις της προηγούμενης σεζόν, δήλωσε: "Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον θεσμό των Θεατρικών Βραβείων Κοινού. Το έκανε και η προηγούμενη διοίκηση, κι επειδή η πολιτική πρέπει να έχει συνέχεια, το κάνουμε, θα μου επιτρέψετε να πω, και λίγο παραπάνω γιατί ο επικεφαλής του τμήματος πολιτισμού είναι καλλιτέχνης. Άλλωστε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, αγαπάει αυτά τα βραβεία και τα ξεχωρίζει γιατί είναι διαδραστικά. Ο κόσμος βλέπει τις παραστάσεις και φαίνεται ότι αγαπά την έννοια και την ουσία του θεάτρου, κρίνοντας και ψηφίζοντας. Μέσα από την βράβευση των καλύτερων επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του θεάτρου, την οποία την έχει επιδιώξει πάρα πολύ το Αθηνόραμα μέσα από τις έντυπες και ηλεκτρονικές σελίδες του. Την έχει επιδιώξει μέσα από έναν μεγάλο αγώνα και πορεία πολλών χρόνων και πραγματικά νομίζω ότι του οφείλουμε όλοι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ γιατί το θέατρο το αγαπά, το φροντιζει, το προστατεύει, το προμοτάρει, το προβάλει, φέρει τον κόσμο κοντά και έχει κάνει την Αθήνα ένα τοπόσημο πολιτισμού”.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ
© Studio Panoulis
Η θρυλική "Αυλή των θαυμάτων" έδωσε την έμπνευση στον συγγραφέα Γιωργή Τσουρή να συνθέσει ένα χιουμοριστικό όσο και νοσταλγικό κείμενο-φόρος τιμής στον πατριάρχη της ελληνικής δραματουργίας

Καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2021-2022 αναδείχθηκε ο "Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού", η οποία απέσπασε επίσης το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Γιάννη Κακλέα, το δεύτερο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Πάνο Βλάχο και το πρώτο βραβείο σκηνογραφίας για την Ηλένια Δουλαδίρη και τον Γιάννη Κακλέα. Δεύτερη καλύτερη παράσταση αναδείχθηκαν οι "Παίχτες" (που απέσπασαν επίσης το δεύτερο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Γιώργο Κουτλή, το πρώτο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη και το δεύτερο βραβείο ενδυματολογίας για την Ιωάννα Τσάμη). Για την τρίτη θέση, οι αναγνώστες του "αθηνοράματος" επέλεξαν την "Μηχανή του Τούρινγκ", που τιμήθηκε επίσης με το πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου για τον Ορφέα Αυγουστίδη και το τρίτο βραβείο σκηνογραφίας για την Όλγα Μπρούμα. Στην προτίμηση των θεατών ξεχώρισε και ο "Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου" του θεάτρου Πορεία, συγκεντρώνοντας τρία βραβεία: τρίτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Δημήτρη Τάρλοου, τρίτο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Άγγελο Τριανταφύλλου και πρώτο βραβείο σχεδιασμού ήχου για τον Παναγιώτη Γασπαράτο.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ
© Studio Panoulis
Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής Χάρης Ρώμας ανέλαβε τη βράβευση των τριών καλύτερων παραστάσεων που ανέδειξαν οι αναγνώστες του Αθηνοράματος. Τα βραβεία παρέλαβαν οι Γιάννης Κακλέας (1ο Βραβείο: "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού"), Βανέσα Αδάμ  (3ο Βραβείο: "Η μηχανή του Τούρινγκ") και Γιώργος Κουτλής (2ο Βραβείο: "Οι παίχτες"). Μαζί τους οι παρουσιαστές της βραδιάς Νάντια Κοντογεώργη και Αντώνης Λουδάρος.
Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022
© Studio Panoulis
Τα βραβεία σκηνοθεσίας απέσπασαν οι Δημήτρης Τάρλοου (3ο Βραβείο: "Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου"), Γιάννης Κακλέας (1ο Βραβείο: "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού") και Γιώργος Κουτλής (2ο Βραβείο: "Οι παίχτες"). Την απονομή έκανε η διευθύντρια του "αθηνοράματος" Δέσποινα Ζευκιλή.

Με το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας τιμήθηκε η Μίρκα Παπακωνσταντίνου για την ερμηνεία της στην παράσταση "Ο κήπος με τις αλήθειες" (που ξεχώρισε επίσης για τους φωτισμούς της Ελευθερίας Ντεκώ), το οποίο αφιέρωσε με ιδιαίτερη συγκίνηση στους συναδέλφους της θεατρίνους "που δεν είναι πια στη ζωή αλλά είναι πάντα κοντά μας”. Βίκυ Βολιώτη και Ευδοκία Ρουμελιώτη μοιράστηκαν το τρίτο βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την παράσταση "Μια ιστορία αγάπης" σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, ενώ το δεύτερο βραβείο κατέκτησε η Παναγιώτα Βλαντή για την "Σιωπηλή λίμνη” σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη, η οποία διακρίθηκε και για τους φωτισμούς του Αντώνη Παναγιωτόπουλου με το τρίτο βραβείο.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022
© Studio Panoulis
Τα βραβεία γυναικείου ρόλου κέρδισαν οι Ευδοκία Ρουμελιώτη και Βίκυ Βολιώτη (3ο Βραβείο: "Μια ιστορία αγάπης"), Μίρκα Παπακωνσταντίνου (1ο Βραβείο: "Ο κήπος με τις αλήθειες") και Παναγιώτα Βλαντή (2ο Βραβείο: "Η σιωπηλή λίμνη"). Τα βραβεία απένειμε ο Νίκος Γαλανός που συμμετείχε στην παράσταση της "Αυλής των θαυμάτων" του Εθνικού Θεάτρου που σκηνοθέτησε ο Κώστας Μπάκας το 1982-83.

Οι Γιάννης Μπέζος και Πυγμαλίων Δαδακαρίδης μοιράστηκαν επίσης το τρίτο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τις "Αινιγματικές παραλλαγές" (οι οποίες όπως μάθαμε θα επιστρέψουν του χρόνου).

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022
© Studio Panoulis
Τα βραβεία ανδρικού ρόλου κέρδισαν οι Ορφέας Αυγουστίδης (1ο Βραβείο: "Η μηχανή του Τούρινγκ"), Πάνος Βλάχος (2ο Βραβείο: "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού"), Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και Γιάννης Μπέζος (3ο Βραβείο: "Αινιγματικές παραλλαγές"). Τα βραβεία των τελευταίων παρέλαβε ο παραγωγός της παράστασης Τάκης Γεώργας. Τα βραβεία απένειμε η Άννα Βαγενά, που συμμετείχε στην ιστορική εναρκτήρια παράσταση της "Αυλής των θαυμάτων" του Θεσσαλικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου. Μαζί με τους βραβευθέντες οι παρουσιαστές της βραδιάς Νάντια Κοντογεώργη και Αντώνης Λουδάρος.

Δεύτερο βραβείο φωτισμού πήρε η Χριστίνα Θανάσουλα ("Οι μάγισσες του Σάλεμ"), δεύτερο βραβείο μουσικής σύνθεσης ο Θοδωρής Οικονόμου ("Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς"), όπως και σκηνογραφίας ο Βασίλης Παπατσαρούχας ("Πόσο κοστίζει να ζεις;"). Το πρώτο βραβείο ενδυματολογίας κατέκτησε ο Πάρις Μέξης ("Αυτόχειρ!") και το τρίτο οι Deux Hommes, Γρηγόρης Τριανταφύλλου και Δημήτρης Αλεξάκης ("Γυάλινος κόσμος").

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022
© Studio Panoulis
Τα βραβεία ενδυματολογίας απέσπασαν οι Πάρις Μέξης (1ο Βραβείο: "Αυτόχειρ!"), Ιωάννα Τσάμη (2ο Βραβείο: "Οι παίχτες") και  Deux Hommes/ Γρηγόρης Τριανταφύλλου - Δημήτρης Αλεξάκης (3ο Βραβείο: "Γυάλινος κόσμος"). Τα βραβεία απένειμε η Λένα Παπαληγούρα που συμμετείχε στην παράσταση της  "Αυλής των θαυμάτων" του Εθνικού Θεάτρου, που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας, το 2011-12, η οποία και παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό των Deux Hommes. Το βραβείο για την παράσταση "Οι παίχτες" παρέλαβε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής. Μαζί τους οι παρουσιαστές της βραδιάς Νάντια Κοντογεώργη και Αντώνης Λουδάρος.

Η Σοφία Δήμτσα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, του Χρυσού Χορηγού των φετινών Θεατρικών Βραβείων, που διαχρονικά στηρίζει τις τέχνες και τον πολιτισμό, δίνοντας βήμα στην καλλιτεχνική έκφραση και λειτουργώντας ως σύμμαχος σε οργανισμούς και μεμονωμένους δημιουργούς, ανέλαβε να παραδώσει τα βραβεία φωτισμού. Πρόσφατα, μάλιστα, δημιούργησε τη νέα πρωτοποριακή υπηρεσία "Εξυπηρέτηση για όλους" με στόχο την ισότιμη προσβασιμότητα για ένα πιο βιώσιμο αύριο για όλους, αφού η έννοια της συμπερίληψης είναι ανάμεσα στις βασικές της αρχές. Όπως ανακοίνωσε η κα Δήμτσα, η ΔΕΗ επιθυμεί να γιορτάσει το γεγονός αυτό, σε συνεργασία με το Θέατρο Κωφών Ελλάδος, στηρίζοντας με χορηγία τις σπουδές ενός κωφού ταλαντούχου ηθοποιού σε δραματική σχολή. Η Ελευθερία Ντεκώ, που έλαβε το πρώτο βραβείο φωτισμού για την παράσταση "Ο κήπος με τις αλήθειες" αφιέρωσε το βραβείο της "σε όσους ένιωσαν τη βία και την ωμότητα της εποχής μας στο σώμα και στον ψυχισμό τους με την ευχή και ελπίδα ότι λίγο περισσότερο φως θα απαλύνει τον πόνο, θα φέρει την αλήθεια να τη δει και η δικαιοσύνη και η κοινωνία μας”.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022
© Studio Panoulis
Η Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ (δεξιά), απένειμε τα βραβεία φωτισμού στους Αντώνη Παναγιωτόπουλο (3ο Βραβείο: "Η σιωπηλή λίμνη"), Ελευθερία Ντεκώ (1ο Βραβείο: "Ο κήπος με τις αλήθειες") και Χριστίνα Θανάσουλα (2ο Βραβείο: "Οι μάγισσες του Σάλεμ"). Μαζί τους οι παρουσιαστές της βραδιάς Νάντια Κοντογεώργη και Αντώνης Λουδάρος.

Η Marketing Manager του Viva.gr, Χριστίνα Τζεβελέκου, η οποία παρέδωσε το βραβείο σχεδιασμού ήχου στον Παναγιώτη Γασπαράτο για τον "Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου", τόνισε ότι το Viva.gr δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια βραδιά αφιερωμένη στο θέατρο τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για τους θεατές, στηρίζοντας θερμά τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022 ως χορηγός

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022
© Studio Panoulis
Τα βραβεία σκηνογραφίας απέσπασαν οι Όλγα Μπρούμα (3ο Βραβείο: "Η μηχανή του Τούρινγκ"),  Βασίλης Παπατσαρούχας (2ο Βραβείο: "Πόσο κοστίζει να ζεις;") και Γιάννης Κακλέας, Ηλένια Δουλαδίρη (1ο Βραβείο: "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού"). Την απονομή έκανε ο Νίκος Κουρής που συμμετείχε στην "Αυλή των θαυμάτων" του Εθνικού Θεάτρου, που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας, το 2011-12.

Η Διευθύντρια του περιοδικού "αθηνόραμα” Δέσποινα Ζευκιλή, πριν βραβεύσει τους τρεις νικητές των βραβείων σκηνοθεσίας Γιάννη Κακλέα, Γιώργο Κουτλή και Δημήτρη Τάρλοου, δήλωσε "Ένα από τα πρώτα ρεπορτάζ που είχα να κάνω όταν είχα πρωτοέρθει ως φοιτήτρια στο Αθηνόραμα είχε τίτλο "Young theatre”. Είχαμε εξώφυλλο το "Shopping and fucking” σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου στο θέατρο Αμόρε, μιλώντας παράλληλα και για άλλες παραστάσεις που δημιουργούσαν ένα νέο κοινό, όπως τα δραματοποιημένα κόμικς του Γιάννη Κακλέα, και χαρτογραφούσαμε ένα νέο θέατρο που γεννιόταν τότε το οποίο ως φοιτητές μας αφορούσε πιο άμεσα, μιλούσε τη γλώσσα μας, έπαιζε τη δική μας μουσική. Βρίσκω πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι σήμερα, στην 23η πλέον απονομή των θεατρικών βραβείων κοινού του Αθηνοράματος ανάμεσα στις υποψηφιότητες και τους βραβευμένους βρίσκουμε μερικές από τις πιο αγαπημένες παραστάσεις του νεώτερου σε ηλικία κοινού της πόλης. Παραστάσεις που τις ευχαριστηθήκαμε τόσο εγώ και οι φίλες μου όσο και οι έφηβοι γιοι μας. Σε πείσμα των καιρών το θέατρο της Αθήνας είναι ζωντανό και δημιουργικό, ανανεώνεται, φέρει νέο κοινό στις αίθουσες και το θεατρόφιλο κοινό του Αθηνοράματος, που είναι η καρδιά αυτών των βραβείων, γιορτάζει αυτό το "μαζί”, αναδεικνύοντας δημιουργούς με τους οποίους ενηλικιώθηκε η δική μου γενιά κι εκείνους με τους οποίους με το καλό θα ενηλικιωθούν τα παιδιά που πρωτοπάνε θέατρο τώρα”. 

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022
© Studio Panoulis
Η Χριστίνα Τζεβελέκου, Marketing Manager του Viva.gr παρέδωσε στον Παναγιώτη Γασπαράτο το βραβείο για τον σχεδιασμό ήχου στην παράσταση "Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου" 

Κάποιοι από τους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές, που έχουν συμμετάσχει σε παραστάσεις της "Αυλής των θαυμάτων" μέσα στα χρόνια ανέλαβαν να παραδώσουν τα αγαλματίδια στους φετινούς βραβευμένους, γεγονός που άγγιξε τόσο τους απονεμητές όσο και το κοινό της βραδιάς: ο Νίκος Γαλανός (που παρέδωσε συγκινημένος τα βραβεία γυναικείου ρόλου νιώθοντας ότι βρίσκεται ξανά στην "Αυλή των θαυμάτων" μετά από 40 χρόνια) και ο Θάνος Καληώρας (βραβεία μουσικής σύνθεσης) από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που σκηνοθέτησε ο Κώστας Μπάκας το 1982-83 με την σταθερή παρουσία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο πλάι τους. Επίσης, ο Νίκος Κουρής που έδωσε τα βραβεία σκηνογραφίας, για την οποία ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έχει γράψει: "Εκείνο που πρέπει να χαρακτηρίζει τον σκηνικό διάκοσμο είναι η αίσθηση ότι ο χώρος κατοικιέται με αφθονία κι ότι η ζωή είναι χυμένη χύμα εδώ μέσα", καθώς και η Λένα Παπαληγούρα (η οποία απένειμε τα βραβεία ενδυματολογίας), από την πιο πρόσφατη παράσταση, επίσης του Εθνικού Θεάτρου, που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας, το 2011-12.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022
© Studio Panoulis
Τα βραβεία μουσικής σύνθεσης παρέλαβαν οι Άγγελος Τριανταφύλλου (3ο Βραβείο: "Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου"), Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (1ο Βραβείο: "Οι παίχτες") και Θοδωρής Οικονόμου (2ο Βραβείο: "Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς"). Τα βραβεία απένειμε ο Θάνος Καληώρας που συμμετείχε στην "Αυλή των θαυμάτων" του Εθνικού Θεάτρου που σκηνοθέτησε ο Κώστας Μπάκας το 1982-83.

Τα βραβεία ανδρικού ρόλου έδωσε η Άννα Βαγενά, που συμμετείχε στην ιστορική εναρκτήρια παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου, το 1975-76, μεταξύ άλλων σημείωσε "Ανταμώνουμε πάλι μετά τα δύο χρόνια της καραντίνας σε μια δύσκολη σκοτεινή εποχή, για μας όμως ευτυχώς, τους ανθρώπους του θεάτρου, υπάρχει αυτό το φοβερό καταφύγιο. Την περίοδο της καραντίνας δείξαμε μια αλληλεγγύη μεταξύ μας. Θα ήθελα η αλληλεγγύη αυτή να μη χαθεί γιατί όσο πιο ενωμένοι τόσο πιο δυνατοί είμαστε. Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά και να κρατάμε πολύτιμα αυτόν τον θησαυρό που έχουμε στα χέρια μας και λέγεται "θέατρο" και "ελληνικό θέατρο".

Τους παρουσιαστές πλαισίωσαν οι σπουδαστές του δεύτερου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, Άλκηστης Πολυχρόνη, Γιώργου Σαμαρτζή και Φωτεινής Χατζηδάκη. Η βραδιά έκλεισε με τα λόγια του Ιάκωβου Καμπανέλλη: "Εύχομαι να είσαστε ωραία… Να τραγουδάτε!”.

Δείτε το φωτορεπορτάζ

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Ο  εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο Χάρης Ρώμας, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, η Μαρία Κουρή, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της περιφέρειας Αττικής και ο Σωτήρης Νικολαρόπουλος, διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Η συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου, ο Δημήτρης Τάρλοου (3ο βραβείο σκηνοθεσίας, "Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου"), η διευθύντρια παραγωγής του θεάτρου Πορεία Στέλλα Γιοβάνη, ο Γιώργος Κουτλής (2ο βραβείο σκηνοθεσίας, "Οι παίχτες"), η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη και ο συνθέτης Μίνως Μάτσας

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Η διευθύντρια του Αθηνοράματος  Δέσποινα Ζευκιλή με την Κατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη (1ο βραβείο Μουσικής Σύνθεσης: "Οι παίχτες")

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Η Παναγιώτα Βλαντή (2ο Βραβείο γυναικείας ερμηνείας: "Η σιωπηλή λίμνη") με τον συμπαρουσιαστή της τελετής απονομής Αντώνη Λουδάρο 
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Ο Άκης Σακελλαρίου με την συμπαρουσιάστρια της τελετής απονομής Νάντια Κοντογεώργη 

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Ο Γιάννης Μόσχος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και η Μαριάννα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης με τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ
Η Φαίη Ξυλά (υποψήφια για βραβείο ερμηνείας για την παράσταση "Ημέρα Κυρίου”) και ο Γιάννης Κακλέας (1ο Βραβείο σκηνοθεσίας: "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού”)
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Ο βουλευτής Πάνος Σκουρολιάκος με τον κινηματογραφικό σκηνοθέτη Νίκο Περράκη
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Γεωργία Μοσχογιάννη, Business Development Director στο Αθηνόραμα, Δώρα Γκολομάζου, Client Business & Accountability Director Tempo OMD, Κατερίνα Χρυσοπούλου, Διευθύντρια Κλάδου Προβολής και Διαφήµισης της ΔΕΗ, Σοφία Δήμτσα Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, Χρυσού Χορηγού των Θεατρικών Βραβείων Κοινού
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου, η συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου, ο σκηνοθέτης της τελετής απονομής των 23ων Θεατρικών Βραβείων Κοινού Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης και η συμπαρουσιάστρια της βραδιάς Νάντια Κοντογεώργη 

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Η Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, Χρυσού Χορηγού των Θεατρικών Βραβείων Κοινού, οι Νίκος Γαλανός, Θάνος Καληώρας και Άννα Βαγενά, οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστήσει σε ιστορικές παραστάσεις της "Αυλής των Θαυμάτων" και απένειμαν βραβεία, η Χριστίνα Τζεβελέκου, Marketing Manager του Viva.gr, χορηγού των Βραβείων και η διευθύντρια του Αθηνοράματος Δέσποινα Ζευκιλή

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Ο συμπαρουσιαστής της τελετής απονομής Αντώνης Λουδάρος με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου (1ο Βραβείο γυναικείας ερμηνείας: "Ο κήπος με τις αλήθειες")
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος ανάμεσα στους δύο βραβευμένους ηθοποιούς Ορφέα Αυγουστίδη (1ο Βραβείο ανδρικής ερμηνείας: "Η μηχανή του Τούρινγκ") και Πάνο Βλάχο (2ο Βραβείο ανδρικής ερμηνείας: "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού")

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Ο Γιάννης Στάνκογλου, η Λένα Παπαληγούρα, η οποία απένειμε βραβείο έχοντας πρωταγωνιστήσει στην πρόσφατη παράσταση της "Αυλής των Θαυμάτων” του Εθνικού Θεάτρου, η συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου και ο Δημήτρης Πετρόπουλος   

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Η διευθύντρια του Αθηνοράματος Δέσποινα Ζευκιλή, με τη Βανέσα Αδάμ της Prime Entertainment (3ο Βραβείο καλύτερης παράστασης: Η μηχανή του Τούρινγκ) και τις Βίκυ Βολιώτη και Ευδοκία Ρουμελιώτη (3ο Βραβείο γυναικείας ερμηνείας από κοινού: "Μια ιστορία αγάπης").

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Ο Χάρης Ρώμας με τον Παύλο Χρηστίδη του ΚΙΝΑΛ
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Ζήνος Παναγιωτίδης, Στέλιος Μάινας, Μαρία Τζομπανάκη και Θάνος Καληώρας       
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Ο Νίκος Γαλανός και η Άννα Βαγενά που είχαν συμμετάσχει σε ιστορικές παραστάσεις της "Αυλής των Θαυμάτων" και απένειμαν βραβεία

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Ο Κώστας Σεμερτζίδης, η Κάτια Δανδουλάκη, η Μαριλού Μηλιαρέση και η συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Γεωργία Μοσχογιάννη, Business Development Director στο Αθηνόραμα, Μάρθα Οστιούνη, Brand Manager GR/CY/MT, The Coca-Cola Company, Μαρία Φήττα, Media Manager GR/CY, The Coca-Cola Company, Ινώ Σούπαρη, Marketing Manager Hydration Europe     
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος με την κόρη του Ιωάννα Γεωργακοπούλου και ο Μάξιμος Μουμούρης με τη σύζυγό του, βουλευτή Νάντια Γιαννακοπούλου
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Ο Κωστής Σαββιδάκης, η Δανάη Λουκάκη και ο Νίκος Κουρής, ο οποίος απένειμε βραβείο έχοντας παίξει στην πρόσφατη παράσταση της "Αυλής των Θαυμάτων” του Εθνικού Θεάτρου

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2022
© Studio Panoulis
Η Ελεάννα Κυρκιλή, ο ενδυματολόγος Νίκος Χαρλαύτης και η Ειρήνη Νταϊφά, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά

Μεγάλος χορηγός των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2022: ΔΕΗ
Χορηγοί: Schweppes, Viva.gr 
Υποστηρικτής: METAXA

Τα βραβεία αναλυτικά

Καλύτερη παράσταση
1ο Βραβείο: Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού  
2ο Βραβείο: Οι παίχτες 
3ο Βραβείο: Η μηχανή του Τούρινγκ 

Σκηνοθεσία
1ο Βραβείο: Γιάννης Κακλέας ("Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού") 
2ο Βραβείο: Γιώργος Κουτλής ("Οι παίχτες") 
3ο Βραβείο: Δημήτρης Τάρλοου ("Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου") 

Ανδρικού ρόλου
1ο Βραβείο: Ορφέας Αυγουστίδης ("Η μηχανή του Τούρινγκ") 
2ο Βραβείο: Πάνος Βλάχος ("Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού") 
3ο Βραβείο: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης ("Αινιγματικές παραλλαγές") 
3ο Βραβείο: Γιάννης Μπέζος ("Αινιγματικές παραλλαγές") 

Γυναικείου ρόλου
1ο Βραβείο: Μίρκα Παπακωνσταντίνου ("Ο κήπος με τις αλήθειες")
2ο Βραβείο: Παναγιώτα Βλαντή ("Η σιωπηλή λίμνη") 
3ο Βραβείο: Βίκυ Βολιώτη ("Μια ιστορία αγάπης") 
3ο Βραβείο: Ευδοκία Ρουμελιώτη ("Μια ιστορία αγάπης") 

Ενδυματολογίας
1ο Βραβείο: Πάρις Μέξης ("Αυτόχειρ!")
2ο Βραβείο: Ιωάννα Τσάμη ("Οι παίχτες") 
3ο Βραβείο: DeuxHommes Γρηγόρης Τριανταφύλλου - Δημήτρης Αλεξάκης ("Γυάλινος κόσμος") 

Σκηνογραφίας
1ο Βραβείο: Ηλένια Δουλαδίρη, Γιάννης Κακλέας ("Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού") 
2ο Βραβείο: Βασίλης Παπατσαρούχας ("Πόσο κοστίζει να ζεις;")
3ο Βραβείο: Όλγα Μπρούμα ("Η μηχανή του Τούρινγκ") 

Μουσικής σύνθεσης
1ο Βραβείο: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης ("Οι παίχτες") 
2ο Βραβείο: Θοδωρής Οικονόμου ("Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς") 
3ο Βραβείο: Άγγελος Τριανταφύλλου ("Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου") 

Φωτισμού
1ο Βραβείο: Ελευθερία Ντεκώ ("Ο κήπος με τις αλήθειες")
2ο Βραβείο: Χριστίνα Θανάσουλα ("Οι μάγισσες του Σάλεμ") 
3ο Βραβείο: Αντώνης Παναγιωτόπουλος ("Η σιωπηλή λίμνη") 

Σχεδιασμού ήχου
1ο Βραβείο: Παναγιώτης Γασπαράτος ("Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου")

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.