Πρεμιέρα για Μαρία Ναυπλιώτου και Μελέτη Ηλία με τη "Φιλουμένα Μαρτουράνο"

Ξεκινάει την πορεία της η νέα παράσταση που σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο θέατρο “Δημήτρης Χορν”.

Φιλουμένα Μαρτουράνο Ελίνα Γιουνανλή©

Απόψε κάνει πρεμιέρα η "Φιλουμένα Μαρτουράνο" στο θέατρο "Δημήτρης Χορν” με την Μαρία Ναυπλιώτου στον ομώνυμο ρόλο-ορόσημο για κάθε ερμηνεύτρια και τον Μελέτη Ηλία στο ρόλο του Ντομένικο Σοριάνο υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου. Η γλυκόπικρη κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, λαμπρό δείγμα του ιταλικού νεορεαλισμού, αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου και βάζει στο μικροσκόπιο τη γυναίκα, τις προβληματικές οικογενειακές και κοινωνικές δομές και τα στερεότυπα φέρνοντας αντιμέτωπους δύο κόσμους με όχημα τη σπουδαία  γλώσσα του συγγραφέα.

Φιλουμένα Μαρτουράνο
Ελίνα Γιουνανλή©

Όπως σημειώνει ο Μελέτης Ηλίας στη συνέντευξη που έδωσε στο "α” με αφορμή το έργο: "Η Φιλουμένα και ο Ντομένικο Σοριάνο είναι ένα ζευγάρι το οποίο ζει 25 χρόνια μαζί, χωρίς όμως να γνωρίζει ο ένας τον άλλο ουσιαστικά. Και στις μέρες μας, όμως, βλέπουμε πολλές οικογένειες και πολλά ζευγάρια που δεν γνωρίζονται εις βάθος, ακόμη κι αν μοιράζονται το ίδιο σπίτι. Μια μέρα τινάζεται όλο το σπίτι στον αέρα, και αυτό είναι η αφορμή για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Αυτό είναι το βασικό σημείο του έργου στο οποίο θέλουμε να σταθούμε. Υπάρχουν στοιχεία του τα οποία αναγνωρίζουμε ανεξαρτήτως έθνους, εποχής, ηλικίας κ.ά. Γράφτηκε στην Ιταλία του ’50, σε μια βομβαρδισμένη Νάπολη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι άνθρωποι, όμως, οι αναζητήσεις τους, οι ανάγκες τους, η διάθεσή τους για επικοινωνία, είναι σχεδόν ίδιες με το σήμερα”.

Φιλουμένα Μαρτουράνο
Ελίνα Γιουνανλή©

Συμπρωταγωνιστούν οι Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Ροζαλία Σολιμένε), Κωνσταντίνος Γαβαλάς (Αλφρέντο Αμορόζο), Νεφέλη Μαϊστράλη (Λουτσία), Ιωάννα Τζίκα (Ντιάνα), Βασίλης Ντάρμας (Ουμπέρτο), Βασίλης Μηλιώνης (Ρικάρντο), Βαγγέλης Δαούσης (Μικέλε). 

Η μετάφραση είναι της Ειρήνης Μποζοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, οι φωτισμοί της Σοφίας Αλεξιάδου και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Πάνου Γκίνη.


Προπώληση μέσω viva.gr
 

Διαβάστε Επίσης


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της παράστασης
 

Φιλουμένα Μαρτουράνο
Ελίνα Γιουνανλή©

Φιλουμένα Μαρτουράνο
Ελίνα Γιουνανλή©

Φιλουμένα Μαρτουράνο
Ελίνα Γιουνανλή©

Φιλουμένα Μαρτουράνο
Ελίνα Γιουνανλή©

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Φιλουμένα Μαρτουράνο

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Λαμπρό δείγμα του ιταλικού νεορεαλισμού που συμπυκνώνει στις σελίδες της μια ολόκληρη εποχή, η Φιλουμένα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου που διαχρονικά συγκινεί το κοινό, ακόμα κι αν έχουν περάσει 77 χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα στη Νάπολη (1946). Η Φιλουμένα Μαρτουράνο ξεκίνησε ως πόρνη και κατέληξε ερωμένη του πλούσιου εμπόρου Ντομένικο Σοριάνο. Τώρα, έπειτα από αρκετά χρόνια κοινού βίου, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Ένα απρόσμενο μυστικό ανατρέπει τις ισορροπίες και αλλάζει τα δεδομένα, στο έργο που βάζει στο μικροσκόπιο τη γυναίκα, τις προβληματικές οικογενειακές και κοινωνικές δομές και τα στερεότυπα φέρνοντας αντιμέτωπους δύο κόσμους με όχημα τη σπουδαία γλώσσα του συγγραφέα.

«Δημήτρης Χορν»

Αμερικής 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.