Ποιος είναι "Συνεργός" στην έμφυλη βία;

Ο συνεργός Δομνίκη Μητροπούλου©

Μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφή βίας που εντείνει την ανισοτιμία των γυναικών μέσα στην κοινωνία "χτίζουν" κάποια από τα έργα που ανεβαίνουν φέτος στο ελληνικό θέατρο. Όλο και περισσότεροι νέοι σκηνοθέτες επιλέγουν δραματουργίες που ανατέμνουν την κοινωνία, καταδικάζουν τις απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση, το βιασμό, ακόμα και τις γυναικοκτονίες. Το θέμα αυτό απασχόλησε το Γιώργο Χριστοδούλου και αποτυπώνει την άποψη του στο "Συνεργό", το έργο που έγραψε και σκηνοθετεί στο θέατρο Επί Κολωνώ (από 10/10) με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Χρήστο Κοντογεώργη, Γιώργο Τριανταφυλλίδη, Μαρία Προϊστάκη και Φανή Παναγιωτίδου.

"Έχω μεγάλη ανυπομονησία να νιώσω τον κόσμο στην πλατεία του θεάτρου… Νιώθω σαν να έχω ένα δώρο για κάποιον, που το διάλεξα με αγάπη και ενδιαφέρον, αλλά το κρατάω στο σπίτι γιατί δεν μπορώ να τον συναντήσω από κοντά για να του το δώσω" μας έλεγε ο Γιώργος Χριστοδούλου πέρυσι καλωσορίζοντας τη θεατρική σεζόν μετά την καραντίνα. Ένα δώρο που ήθελε να μας το προσφέρει από τον περασμένο Μάϊο, αλλά δεν τα κατάφερε, είναι "Ο συνεργός". Πρόκειται για την πρώτη συγγραφική του απόπειρα και την τρίτη σκηνοθεσία του μετά το "Μικρό Χίτλερ" (2015), "Το τελευταίο παιχνίδι" (2018) και το "Νυφικό κρεβάτι" (2019). Το έργο του αναδεικνύει τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών μέσα από μια αληθινή ιστορία μιας κοπέλας από τη Βέροια που συνέβη του τις αρχές του 2000 και ο σύντροφος της κρίθηκε ένοχος. 
 

Ο συνεργός
Δομνίκη Μητροπούλου©


Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός που "ταυτίζεται" με τα πρόσωπα που υποδύεται μ' ένα πάθος που δεν συναντάμε συχνά και μετρά μερικά χρόνια παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα παίζοντας σε παραστάσεις που άφησαν το στίγμα τους: "Acropolisreconstraction" σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, "Ηλίθιος", "Ο θάνατος του Δαντόν", "Ιλιάδα" και άλλες σκηνοθεσίες του Στάθη Λιβαθινού, "Πόθοι κάτω από τις λεύκες" σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, "Αρίστος" σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, "Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και πολλές ακόμα. Έγινε γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό μόλις πέρυσι, μέσα από τον ρόλο του Σταύρου στην επιτυχημένη καθημερινή σειρά "Σασμός". Στο θέατρο θα τον συναντήσουμε φέτος στο θέατρο Πορεία στο "Κουκλόσπιτο" του Χέρνικ Ίψεν που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου στο Πορεία (από 9/11).

Περισσότερες πληροφορίες

Ο συνεργός

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Αποστόλης ζει ήρεμα τη ζωή του μαζί με τη γυναίκα του στο χωριό, όταν ένα βράδυ ο αγαπημένος του ξάδερφος θα του ομολογήσει πως σκότωσε την κοπέλα του, ζητώντας του να τον βοηθήσει να κρύψει το πτώμα. Οικογένεια, φιλία, αγάπη, έρωτας, έννοιες που σε μια στιγμή διαστρεβλώνονται, σε ένα γαϊτανάκι καταστροφής, ψεμάτων και ενοχών πίσω από τις κλειστές πόρτες της ελληνικής επαρχίας, με ήρωες ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Σε μια εποχή που τα όρια του καλού και του κακού διερευνώνται εκ νέου, η παράσταση εξερευνά το πώς ένας άνθρωπος, μια ολόκληρη κοινωνία, γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη συνεργοί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.