Τζον Μάλκοβιτς: "Η κακή κριτική δεν με επηρεάζει. Είναι σαν να μου ζητάτε να διαβάσω σανσκριτικά"

The Music Critic

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας μαζί με τους συνεργάτες του Αλεξέι Ιγκούντεσμαν και Χιούνγκ-Κι Τζου για την παράσταση "The Music Critic" που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη (6/10) στο Ηρώδειο και το Σάββατο (8/10) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μίλησε για την σχέση του με την κριτική, τους αγαπημένους του συνθέτες, ενώ με δυο λέξεις τοποθετήθηκε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: "θα συμφωνούσα με την επιστροφή". 

Τι ενώνει άραγε τις δυο λέξεις του τίτλου Μουσική και Κριτική; Όλοι μπορούμε να φανταστούμε το κοινό σημείο, αλλλά ο δημιουργός του "The Music Critic" Αλεξέι Ιγκούντεσμαν μας εξήγησε με χαμόγελο την ιδέα, στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν οι εταιρείες Λυκόφως και Intershow Productions: "Συγκέντρωσα τις χειρότερες κριτικές που μπορούσε να βρει κάποιος για κορυφαίους συνθέτες και κορυφαία τους δημιουργήματα και η έρευνα μου κάλυψε πολλούς αιώνες. Αφού τις βρήκα έφερα στη σκηνή τον κριτικό, τον οποίο υποδύεται ο Τζον Μάλκοβιτς για να τις απαγγείλει ενώπιον του κοινού. Το σημαντικό που θέλουμε το κοινό να γνωρίζει είναι πως όσα ακούγονται, κάθε λέξη έχει πραγματικά γράφει. Σας υποσχόμαστε μια βραδιά γεμάτη ενδιαφέρον, με στιγμές που προσφέρουν διασκέδαση, ενώ το highlight της βραδιάς είναι η απαγγελία της κακής κριτικής που δέχτηκε ο κύριος Μάλκοβιτς, πριν από κάποια χρόνια, στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος μάλιστα λατρεύει αυτή τη κριτική". 

Τζον Μάλκοβιτς

Όταν ο Τζον Μάλκοβις αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη κριτική είπε πως στην αρχή παραξενεύτηκε και στο τέλος κατέληξε να γελά υστερικά ένα δεκαπεντάλεπτο, ενώ με χιούμορ σχολίασε: "Το μόνο σίγουρο είναι ό,τι αν είχε διαβάσει εκείνη την κριτική ο πατέρας μου θα είχε χαρεί πάρα πολύ γιατί ουσιαστικά θα ήταν μία επιβεβαίωση όλων όσων έλεγε…Όταν θέλω να κάνω κάτι θα το κάνω. Η κακή κριτική δεν με επηρεάζει. Είναι σαν να μου ζητάτε να διαβάσω σανσκριτικά. Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει". Θυμήθηκε, μάλιστα, μια φράση του πατέρα του την οποία του είπε όταν ήταν 3 ετών: "Εσύ αποφασίζεις. Ούτε ο δάσκαλός σου, ούτε ο προπονητής σου, ούτε κανείς. Μπορεί να ακούστηκε τότε σκληρό, όμως έτσι έμαθα να προχωράω".
 

Διαβάστε Επίσης

Ο Μάλκοβιτς λατρεύει τη μουσική, ο αγαπημένος του συνθέτης είναι ο Μότσαρτ και άλλοι που έργα τους ακούγονται στη παράσταση, κι αυτό που τον ιντρίγκαρε για να συμμετέχει στη συγκεκριμένη παραγωγή είναι το γεγονός ότι απευθύνεται τόσο στους μη μυημένους στη μουσική, όσο και σ’ εκείνους που αγαπούν την κλασική μουσική και τη μουσική, εν γένει. Άλλοτε με ένταση κι άλλοτε με χαμηλούς τόνους, ο Τζον Μάλκοβιτς, στολίζει με αφηγηματική ροή και αμεσότητα τη μουσικοθεατρική παράσταση του διάσημου βιολιστή, συνθέτη, παραγωγού και ηθοποιού Αλεξέι Ιγκούντεσμαν. Στην μουσική παράσταση συμμετέχει και ο εξαιρετικός πιανίστας Χιούνγκ-Κι Τζου, γνωστός για την κωμική του ταυτότητα πλάι στην μουσική του δεξιότητα, την οποία έκανε εμφανή στη συνέντευξη τύπου κάνοντας το σχόλιο "ε, δεν αρέσει σε όλους η σοκολάτα", όταν ο μαέστρος σχολίασε τις τρεις κατηγορίες κριτικών: "Στην πρώτη κατηγορία κριτικών ανήκουν εκείνοι που λένε την αλήθεια, στη δεύτερη κατηγορία εκείνοι που απλώς δεν τους αρέσει αυτό που κάνουμε, είναι θέμα γούστου και στην τρίτη οι άνθρωποι, οι οποίοι πολύ απλά μισούν τον σκηνοθέτη, τον συνθέτη, δεν τους αρέσει τίποτα". Πάνω στη συζήτηση που άνοιξε για την κριτική, με αφορμή το περιεχόμενο της παράστασης, κρατάμε το ζουμερό σχόλιο του Τζον Μάλκοβιτς για την ευκολία της κριτικής μέσω του διαδυκτίου: "αν είχα ακούσει τους κριτικούς τότε δεν θα είχε προχωρήσει, δεν θα είχα γίνει αυτό που είμαι σήμερα. Δυστυχώς αυτός ο "εκδημοκρατισμός" της κριτικής έχει αποδυναμώσει την ισχύ της καθώς όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους".

Περισσότερες πληροφορίες

The Music Critic

  • Μουσικοθεατρική

Ο κορυφαίος ηθοποιός υποδύεται έναν κριτικό που ακυρώνει ακόμη και τους σπουδαιότερους συνθέτες, σε ένα σαρκαστικό σκηνικό πρότζεκτ που καυτηριάζει τις χειρότερες και πιο μουσικές κριτικές που έχουν γραφτεί. Ερμηνεύονται ζωντανά αποσπάσματα έργων Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν, Σούμαν κ.ά. Στο μουσικό σύνολο συμμετέχει και ο διάσημος πιανίστας Hyung-ki Joo.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.