
Κάθε είδηση για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη, Peter Brook, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, έλκει πάντα την προσοχή μας. Μόλις μάθαμε πως το "Tempest Project" από το κείμενο του Jean Claude Carriere (βασισμένο στην σαιξπηρική "Τρικυμία"), η τελευταία παράσταση που συν σκηνοθέτησε και διασκεύασε ο ανανεωτής του θεάτρου με τη Marie Helene Estienne θα παιχτεί στη χώρας μας και στη Κύπρο. Η Αττική Πολιτιστική Εταιρεία, αποκλειστικός εκπρόσωπος-συμπαραγωγός των έργων του Brook σε συνεργασία με το Παρισινό Θέατρο Βouffes Du Nord θα παρουσιάσουν την παράσταση 8 & 9/10 στα Δημήτρια της Θεσσαλονίκης και στις 13 &14/10 στα Κύπρια της Λευκωσίας.

Ο Πίτερ Μπρουκ έθρεψε τη θεατρική δημιουργία μελετώντας τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και τις πολιτισμικές παραδόσεις των λαών και πέτυχε να καταστήσει οικουμενικά τα έργα του. Για το "Tempest Project" η εφημερίδα Le Figaro έγραψε: "Ο Peter Brook μας χάρισε μια ζωντανή παραμυθένια "Τρικυμία" τσέπης". Μέσα από τη συνεργασία των Βrook -Estienne ήρθαν στο φως τα πολλαπλά επίπεδα και τα κρυμμένα μηνύματα του μύθου. Έχει ενδιαφέρον όσα έχει δηλώσει ο ίδιος, ο Peter Brook, για τη συνάντηση του με το συγκεκριμένο έργο: "Την πρώτη φορά που προσέγγισα την "Τρικυμία", πριν από πολλά χρόνια στο Stratford, το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό. Ένιωθα το έργο να γλιστρά μέσα από τα δάκτυλά μου. Η δυσκολία μου ήταν να μπορέσω να εκφράσω, με πειστικό τρόπο, τον υπερφυσικό κόσμο του. Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω όλα τα εφέ που προσφέρει το θέατρο, αλλά το ένστικτό μου μου έλεγε ότι ακολουθούσα λάθος πορεία. Αργότερα, το 1968, στο Παρίσι, αποφάσισα να το προσεγγίσω ξανά με ηθοποιούς από διάφορα μέρη του κόσμου. Μου φάνηκε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να πάρω ορισμένες σκηνές από το έργο ως βάση και να δω πώς θα μπορούσαμε μαζί να το ανακαλύψουμε ξανά. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στην ελισαβετιανή Αγγλία δεν είχε ακόμα αποκοπεί ο δεσμός με τη φύση. Ήταν παρούσες οι αρχαίες δοξασίες, υπήρχε ακόμα η αίσθηση του θαύματος. Σήμερα, οι ηθοποιοί της Δύσης έχουν όλες τις απαραίτητες ιδιότητες για να εξερευνήσουν μέσα από τα έργα του Σαίξπηρ όλα όσα αφορούν στο θυμό, την πολιτική βία, τη σεξουαλικότητα, την ενδοσκόπηση. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο για αυτούς να αγγίξουν τον αόρατο κόσμο. Στις κουλτούρες που αποκαλούμε "παραδοσιακές", οι εικόνες των θεών, των μάγων, των μαγισσών, έρχονται απόλυτα φυσιολογικά.
Για να υποδυθεί ένας ηθοποιός από τη Δύση ένα χαρακτήρα που δεν είναι αληθινός, απαιτούνται πραγματικές ακροβατικές ικανότητες. Για τον ηθοποιό που μεγάλωσε σε έναν κόσμο τελετών και τελετουργιών, ο δρόμος που οδηγεί στο αόρατο είναι συχνά άμεσος και φυσιολογικός. Η "Τρικυμία" είναι ένα αίνιγμα, ένα παραμύθι όπου δεν μπορούμε να εκλάβουμε τίποτα στην κυριολεξία, επειδή αν παραμείνουμε στην επιφάνεια του έργου, θα μας διαφύγει η εσωτερική του ουσία. Από όλους μας".
Προπώληση για τα Δημήτρια Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής από Viva.gr και για τα Κύπρια Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου από εδώ