"Αίμα στο αίμα" και αυτοδικία στον Πειραιά: Πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού

Η Πέτρινη Αποθήκη Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς μετατρέπεται στο σκηνικό της ατμοσφαιρικής παράστασης-εγκατάστασης του γνωστού σκηνοθέτη στο πλαίσιο του Πειραιάς Artport ΙΙ.

Αίμα στο αίμα Ελίνα Γιουνανλή©

Από την αρχή μας κίνησε το ενδιαφέρον η περιπατητική παράσταση - εγκατάσταση "Αίμα στο αίμα” (21/9-2/10) που παρουσιάζει ο Γιάννης Καλαβριανός στο πλαίσιο του Πειραιάς Artport ΙΙ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Το κεντρικό θέμα της, η αυτοδικία, είναι σίγουρα ένα από τα πράγματα που σκεφτόμαστε όταν ακούμε αυτόν τον τίτλο.

Αίμα στο αίμα
Ελίνα Γιουνανλή©

"Εμείς είμαστε το δικαστήριο!": Από την αρχαιότητα οι πράξεις αυτοδικίας αποτέλεσαν έναν ατομικό τρόπο αναζήτησης της δικαίωσης, παρακάμπτοντας τον Νόμο. Η παράσταση επιλέγει περιστατικά από την ειδησεογραφία, το δημοτικό τραγούδι και τη λογοτεχνία και οι θεατές περιηγούνται ελεύθερα και για όσο διάστημα επιθυμούν (με προτεινόμενη διάρκεια παραμονής τα 60’) στον χώρο της Πέτρινης Αποθήκης Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Αίμα στο αίμα
Ελίνα Γιουνανλή©

Από τα εγκλήματα τιμής, τις βεντέτες, μέχρι τα λιντσαρίσματα και τις βιτριολίστριες, το ζήτημα της αυτοδικίας επανέρχεται συνεχώς και με διαφορετικές μορφές. Ο εικαστικά διαμορφωμένος χώρος (Μαρία Καραθάνου), τα βίντεο (Φώτης Φωτόπουλος), οι φωτογραφίες, τα πρωτοσέλιδα, οι φωτισμοί (Νίκος Βλασόπουλος), οι τέσσερις ηθοποιοί -Γιάννης Βαρβαρέσος, Αλεξία Μπεζίκη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Κέλλυ Παπαδοπούλου- και ο μουσικός Νικήτας Κίσσονας με την ηλεκτρική κιθάρα του, δημιουργούν μία εγκατάσταση αφιερωμένη στις πράξεις εκδίκησης χωρίς προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αίμα στο αίμα

  • Performance/Εγκατάσταση
  • Διάρκεια: 60 '

Μια περιπατητική παράσταση-εγκατάσταση αφιερωμένη στις μεμονωμένες πράξεις εκδίκησης και δικαίωσης που λαμβάνουν χώρα εκτός του νόμου από την αρχαιότητα, με πρώτη ύλη από την ειδησεογραφία, το δημοτικό τραγούδι και τη λογοτεχνία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ουρανός κατακόκκινος: Χρόνος πριν, χρόνος μετά": Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη "συναντά" τα νέα μέσα

"Ραντεβού" στη σκηνή του Bios με τη Σοφία Αποστόλου, την ηρωίδα-σύμβολο μιας προσωπικής αλλά και συλλογικής πληγής που προσπαθεί να βρει την ακολουθία της σ’ ένα ασαφές σήμερα. Σκηνοθετεί η Ελένη Παργινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/02/2024

"Art & Science Micro Forum III": Χορός και επιστήμη συναντιούνται ξανά στο Flux Laboratory Athens

Η τρίτη έκδοση του Art & Science Micro Forum εστιάζει στους εσωτερικούς μας κόσμους και στο πώς αυτοί επηρεάζουν εμάς και τους γύρω μας.

Ελλάδα, Ισπανία και Μοζαμβίκη χορεύουν στην Αθήνα

Ενώ ετοιμαζόμαστε για τις εκρηκτικές Onassis Dance Days, τρεις ακόμη παραστάσεις, μία εγχώρια και δύο διεθνείς, εμπλουτίζουν την πλουραλιστική χορευτική φυσιογνωμία της πρωτεύουσας.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 22 έως 28 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

Στέλιος Κασόνγκο

Τα ζητήματα ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Χατζηνικολάου, που σκηνοθετεί ο ίδιος μαζί με την Ελένη Σκότη, και όπου μπλέκονται η μυθοπλασία και η βιογραφική μαρτυρία.

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

Η Μαρία Πρωτόπαππα αποσπάει το δράμα του Λόρκα από το χρονικό πλαίσιό του και καταθέτει ένα άχρονο/διαχρονικό σχόλιο πάνω στον πατριαρχικό και ταξικό πυρήνα του, με ενδιαφέροντα αν και άνισα αποτελέσματα.

"Τank / Όλη νύχτα εδώ": Tα γεγονότα του Πολυτεχνείου μέσα από μια θεατρική παράσταση

Στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν η ομάδα RMS MATAROA ανεβάζει τη μοναδική παράσταση της σεζόν για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.