Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 19 έως 25/5 και ξεχωρίζουν.

Ο Γλάρος C. for Circus Χρήστος Συμεωνίδης©

"Ο γλάρος"

Η ομάδα C for Circus, που μας έχει χαρίσει φρέσκες δουλειές με devised σωματικές παραστάσεις και "πειραγμένα" κλασικά κείμενα, στρέφεται στο αριστούργημα του Τσέχοφ. Σε σκηνοθεσία του Νικόλα Παπαδομιχελάκη και με όχημα την πρωτότυπη μουσική που θα ερμηνεύσουν επί σκηνής, οι Βαλέρια Δημητριάδου, Γιώργος Κισσανδράκης, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Παύλος Παυλίδης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης κ.ά. αναμετριούνται με το χάσμα μεταξύ παλιού και νέου, έμπνευσης και απελπισίας και προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν έναν κύκλο που μοιάζει να έχει σπάσει. Τραγουδούν και παίζουν τον έρωτα, τη ζωή και το θάνατο, θίγοντας με χιούμορ κι ευαισθησία όσα δεν έπαψαν να απασχολούν την ανθρωπότητα, από τη Ρωσία του 1895 μέχρι την Αθήνα του σήμερα ("Τζένη Καρέζη", από 19/5).

Χιροσίμα Αγάπη μου

"Χιροσίμα, αγάπη μου"

Το σενάριο της Μαργκερίτ Ντιράς στο οποίο βασίστηκε η εμβληματική ταινία της νουβέλ βαγκ, σε σκηνοθεσία του Αλέν Ρενέ, ανεβάζει ο Νίκος Διαμαντής. Η παράσταση ζωντανεύει τη θρυλική ερωτική ιστορία μεταξύ μιας ηθοποιού που φτάνει στη Χιροσίμα για να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία με θέμα την ειρήνη και ενός Ιάπωνα, σε μια σκηνική εκδοχή για τέσσερις ηθοποιούς: Ιωάννα Μακρή, Λητώ Μεσσήνη, Όμηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Ρόκκος. Χρησιμοποιώντας την επανάληψη και τη μνήμη, αναζητά το αποτύπωμα του έρωτα, συνδέοντας τις προσωπικές ιστορίες των δύο χαρακτήρων με την ιστορική μνήμη αλλά, ακόμη ευρύτερα, με τη μοίρα και τη συλλογική ιστορία (Σημείο, από 19/5).

Μια γυναίκα χωρίς σημασία

"Μια γυναίκα χωρίς σημασία"

Μια πρωτότυπη προσέγγιση του έργου του Όσκαρ Ουάιλντ επιχειρεί ο Κωστής Καπελώνης, τονίζοντας την πολιτική διάσταση και τα παράλογα μελοδραματικά μοτίβα του. Η παράσταση ανεβαίνει με τη συμμετοχή δέκα ηθοποιών (Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Φίλια Δενδρινού, Γιώργος Κροντήρης, Μαρία Μακρή, Δέσποινα Πόγκα, Χρήστος Συριώτης κ.ά.), που υποδύονται εκπροσώπους της βρετανικής αριστοκρατικής τάξης σε μια παρωδία των μελοδραμάτων του 19ου αιώνα. Έργο που ανεβαίνει σπάνια, η "Γυναίκα χωρίς σημασία" διακωμωδεί τον πουριτανισμό και τη ρηχότητα της άρχουσας τάξης και της κοσμικής κοινωνίας του βικτοριανού Λονδίνου˙ η παράσταση επιχειρεί να ανιχνεύσει τους επίκαιρους προβληματισμούς του Ιρλανδού συγγραφέα, που αποκάλυψε με κορυφαίας λεπτότητας πνευματικό κυνισμό τις παθογένειες της κοινωνίας της χώρας του (Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο, από 23/5).

Περισσότερες πληροφορίες

Ο γλάρος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Με όχημα το αριστούργημα του Άντον Τσέχωφ και τη μουσική, η ομάδα αφουγκράζεται τον ψυχισμό των ηρώων και τα μεγάλα ερωτήματα τους περί ζωής και τέχνης.

Μια γυναίκα χωρίς σημασία

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Κοινωνική σάτιρα του Όσκαρ Ουάιλντ για την ανώτερη βρετανική τάξη της εποχής του, σε μια παράσταση που εστιάζει στην πολιτική διάσταση του έργου.

Χιροσίμα Αγάπη μου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Θεατρική μεταφορά της κορυφαίας γαλλο-ιαπωνικής ταινίας του 1959 σε σενάριο της Μαργκερίτ Ντιράς για τον απόλυτο έρωτα και τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Σημείο

Χ. Τρικούπη 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.