Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Δέσποινα Κούρτη: "Ας προσπαθήσει η γενιά μας να μην υπογράψει το τέλος του πολιτισμού"

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
ΜΑΚΙΝΑΛ

Σε τι αναφέρεται η λέξη "Μάκιναλ" που συναντάμε στον τίτλο του έργου της Σόφι Τρέντγουελ;
Η λέξη machinal είναι γαλλική και σημαίνει μηχανικός. Μηχανικό, αυτό που συμβαίνει χωρίς την παρέμβαση της θέλησης ή της νοημοσύνης. Σωστά κρατάμε την αμερικάνικη θα έλεγα εκφορά Μάκιναλ για τον τίτλο του έργου. Αναφέρεται στον κόσμο που στήνει η Τρέντγουελ, έναν κόσμο-μηχανή, καλοκουρδισμένο και ανηλεή. 

Ποια είναι η υπόθεση;
Μια γυναίκα που τολμά να ονειρευτεί την ελευθερία, με ζωντανή ακόμα μέσα της την ενσυναίσθηση, το έλεος, την ανάγκη για έρωτα, για οξυγόνο, για χρόνο, για γαλήνη συγκρούεται με την πόλη-μηχανή, που δεν αναγνωρίζει τίποτα απ’ όλα αυτά, τα έχει απωλέσει, τα έχει καταργήσει ως αντιπαραγωγικά, αναποτελεσματικά ή απλά προϊόντα της φαντασίας. Οι σκηνές ξεδιπλώνονται μ’ έναν διαφορετικό "εκπρόσωπο" της πόλης κάθε φορά, τους συναδέλφους της, τη μητέρα της, τον σύζυγό της και πρώην αφεντικό της, τον εραστή της, σαν ένα τρομακτικό video game. Η μηχανή που συνθλίβει εύκολα και με ακρίβεια κάθε παρέκκλιση, κάθε παραφωνία, την οδηγεί σε μία τερατώδη πράξη και στην ηλεκτρική καρέκλα.ΜΑΚΙΝΑΛ

  

Τι μπορεί να πει στον θεατή μια επώδυνη ιστορία που ανήκει στο παρελθόν;
Θεωρώ ότι το "Μάκιναλ" είναι το απόλυτο παρόν. Θεωρώ ότι το Μάκιναλ το ζούμε. Και η ζωή δεν είναι ανώδυνη.

Ποια είναι η σκηνοθετική προσέγγιση και πώς την αναπτύξατε στις πρόβες μαζί με την σκηνοθέτιδα και τους υπόλοιπους ηθοποιούς;
Η Ιώ Βουλγαράκη ξεκινά την παράσταση από την τελευταία σκηνή του έργου, αυτή της φυλακής, λίγα λεπτά πριν την ηλεκτρική καρέκλα. Έτσι, όλη η ιστορία ξεδιπλώνεται σαν μία εντελώς υποκειμενική αναδρομή του κοριτσιού στο παρελθόν. Υποκειμενισμός ως ατόφιος καρπός του εξπρεσιονισμού της Τρέντγουελ. Οι ηθοποιοί που παίζουν όλους τους χαρακτήρες, πλην του κοριτσιού, έχουν οδηγήσει τις ερμηνείες τους μέσα από τη δική του ματιά, απελευθερωμένοι από οποιαδήποτε "αντικειμενικότητα", από οποιαδήποτε ανάγκη σφαιρικής δικαίωσης του ρόλου τους. Το κορίτσι, που όπως η ίδια λέει δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον καθένα, είναι ένας κανονικός άνθρωπος, είναι το τώρα, το πριν, το μετά. Η Τρέντγουελ πειραματίζεται με τη φόρμα. Η κάθε σκηνή έχει το δικό της κλειδί, κάτι που αφορά τρομερά και τη δουλειά της Σοφίας Πάσχου (επιμέλεια κίνησης) και του Νίκου Γαλενιανού (μουσική). Η δουλειά μαζί τους προσπαθώντας να εξερευνήσουμε το ύφος κάθε σκηνής μας έδειχνε το δρόμο για την υποκριτική που χρειαζόμαστε.
 
Ποιο ρόλο ερμηνεύεις και ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει στη σκέψη και στην ψυχή σου;
Ερμηνεύω το κορίτσι, την Έλεν Τζόουνς. Όσο παλεύω μ’ αυτό το ρόλο νιώθω ακόμα πιο έντονα ότι η ανάγκη για ελευθερία δεν είναι θεωρητική είναι πραγματική. Κι ότι η μηχανή ανά πάσα στιγμή μπορεί να είμαστε εμείς.

Η μοναξιά, η προδοσία, η απελπισία, ο θάνατος, αντανακλώνται στην παράσταση σας. Ποια κατάσταση θεωρείς ότι σημαδεύει περισσότερο τον άνθρωπο;
Ο θάνατος.


ΜΑΚΙΝΑΛ

Πιστεύεις πως η κοινωνία μας είναι γεμάτη τοξικότητες που αρνούμαστε να δούμε;
Αρνούμαστε να δούμε ότι αν βρεθούμε σε θέση ισχύος ενδίδουμε σχεδόν πάντα στην παρόρμησή μας να επιβληθούμε στον πιο αδύναμο, να τον καταπιέσουμε, να τον χρησιμοποιήσουμε, να τον εξουσιάσουμε, να τον κακοποιήσουμε.

Πώς αντιδράς απέναντι σε κάποιον που προσπαθεί να ξεφύγει από μια κατάσταση που δεν του αρέσει, ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους;
Εξαρτάται από το ποιος είναι αυτός, ποια η σχέση μου μαζί του, για τί είδους ευθύνες μιλάμε… Γενικά υπομονή…

Αν είχες το μαγικό ραβδάκι τι θα άλλαζες;
Θα είχαμε τελειώσει με την πανδημία. Όλοι οι άνθρωποι θα είχαν την υγεία τους. Δε θα είχε γίνει ποτέ ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ουκρανία θα ήταν όπως πριν. Δε θα γινόταν κανένας πόλεμος ποτέ και πουθενά. Και τώρα χαώθηκα…. Γιατί πού σταματάει κανείς όταν έχει το μαγικό ραβδάκι σ’ έναν κόσμο που εξ’ ορισμού δεν είναι ο παράδεισος; Θα μείνω σε μια ευχή χωρίς μαγικά ραβδάκια. Ας προσπαθήσει η γενιά μας να μην υπογράψει το τέλος του πολιτισμού.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον με και χωρίς την ομάδα ΠΥΡ;
Το καλοκαίρι θα είμαι στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου "Αίας" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Αργύρη Ξάφη.

Περισσότερες πληροφορίες

Μάκιναλ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Μια συγκλονιστική δικαστική υπόθεση των αρχών του 20ού αιώνα ενέπνευσε το έργο του 1928, όπου μια γυναίκα ασφυκτιά υπό το βάρος των κοινωνικών επιταγών και οδηγείται στο έγκλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η πατριαρχία απασχολεί το ελληνικό θέατρο

Έντεκα φετινές παραστάσεις προβληματίστηκαν πάνω στην τοξική αρρενωπότητα, τη φαλλοκρατική αντίληψη του κόσμου, την έμφυλη βία, το φαινόμενο των γυναικοκτονιών, μαρτυρώντας πως οι Έλληνες δημιουργοί βρίσκονται σε επαφή με τα επιτακτικά ζητήματα των καιρών μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
08/05/2022

Ακολουθώντας "Ίχνη της Αντιγόνης" με το φακό του #ΜeΤoo"

Ριζοσπαστική, βαθιά πολιτικοποιημένη καλλιτέχνις και με ανεξάντλητη δημιουργικότητα, η Έλλη Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το φεμινιστικό υβριδικό show "Ίχνη της Αντιγόνης" (Traces of Antigone) που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στην Ευρώπη.

Η Στέφανι Καρπ μάς συστήνει τους διεθνείς προσκεκλημένους του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Υπεύθυνη για τις Διεθνείς Θεατρικές Παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, η Δρ Στέφανι Καρπ, δίνει ένα πρώτο στίγμα για τους ξένους σκηνοθέτες που θα δούμε στο φεστιβάλ.

H νεαρή σκηνοθέτις Ανθή Φουντά μας συστήνεται

Έκανε την πρώτη της σκηνοθεσία στην Κορέα, συμμετείχε ο ηθοποιός σε ωραίες παραστάσεις και τώρα ανεβάσει στο Χώρο το ένα από τα δυο θεατρικά έργα του εξαιρετικού ποιητή της Γενιάς του '70 και μεταφραστή μεγάλων ξένων ποιητών, Αργύρη Χιόνη. Γνωρίστε την Ανθή Φουντά.

Ποιο είναι το τέρας στην παράσταση "Φράνκενσταϊν - Ο χαμένος παράδεισος"; Οι συντελεστές απαντούν

Η δημιουργός του "Φράνκενσταϊν - Ο χαμένος παράδεισος" Λένα Κιτσοπούλου και πέντε από τους πρωταγωνιστές μας μιλούν για την παράσταση λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από τους "Πέρσες" του Δημήτρη Καραντζά

Με τους Ρένη Πιττακή, Γιώργο Γάλλο, Χρήστο Λούλη, Μιχάλη Οικονόμου και εννέα ακόμα ηθοποιούς θα δούμε τους "Πέρσες" του Αισχύλου από τον Δημήτρη Καραντζά στην Επίδαυρο και την Ελευσίνα.

Έρχονται οι "Tango Legends"

Ένα ηχόραμα και χορόδραμα, με πρωταγωνιστές τη μουσική, τα σώματα και το αίσθημα θα παρουσιάσουν οι "Tango Legends" στο Faliro Summer Theater.