Ο Ισπανικός Εμφύλιος μέσα από τη ματιά του Ακύλλα Καραζήση και της ομάδας RMS MATAROA

“Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36” ονομάζεται η νέα παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης με τους Μάνο Βαβαδάκη, Χαρά - Μάτα Γιαννάτου, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ακύλλα Καραζήση, Κατερίνα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Πλεμμένο.

Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36 RMS MATAROA Μαριέττα Παυλάκη©

Μέσα από την παράσταση "Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36”, που παρουσιάζει σε σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, η ομάδα RMS MATAROA καταπιάνεται με τα γεγονότα του Ισπανικού Εμφυλίου, τα τρία εκείνα χρόνια πριν την απόλυτη επικράτηση του Φράνκο, τότε που ένα μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης βασισμένο στον αναρχισμό μετέτρεψε για λίγο την ουτοπία σε πραγματικότητα. Από 13 Μαΐου ο σκηνοθέτης της παράστασης μοιράζεται τη σκηνή με τους Μάνο Βαβαδάκη, Χαρά - Μάτα Γιαννάτου, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Κατερίνα Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Πλεμμένο με στόχο να συνθέσουν μια νέα αφήγηση του πολέμου -που αποτελείται από πολλές θραυσματικές εικόνες- με καθαρή κριτική ματιά πάνω στην ιστορία και τις ιδεολογίες, δοκιμάζοντας παράλληλα και τα θεατρικά όρια: "περνώντας από το θέατρο ντοκουμέντο στη θεατρική αφήγηση, και ακόμα σε πιο λυρικές μουσικές φόρμες. Το σινεμά, μια συμφωνική ορχήστρα, όπως κι ένα jam session, φτιαγμένο από ήχους μαζεμένους απ’ το δρόμο, είναι κάποια από τα υλικά της προσπάθειας μας”. Αποτελεί σήμερα το αναρχικό μοντέλο έναν πιθανό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας ή είναι μόνον μία προσωπική στάση ζωής που μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία; Διερωτάται η ομάδα RMS MATAROA, ενώ η Βαρκελώνη καίει ακόμα. 

Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36 RMS MATAROA
Μαριέττα Παυλάκη©

Στο πλαίσιο ενός πιο ελεύθερου θεατρικού τρόπου (ο οποίος είναι άλλωστε και μέρος της φιλοσοφίας της ομάδας), προτείνονται δύο επιλογές για την παρουσίαση της παράστασης. Μία μικρής και μια μακράς διαρκείας, στην οποία θεατές και ερμηνευτές θα μπορούν να κινούνται με απόλυτη ελευθερία καθόλη τη διάρκεια της, σε μια απόπειρα διαστολής του δραματικού χρόνου. Από 13 έως 29 Μαΐου, η παράσταση παρουσιάζεται 8.30 μ.μ.-11 μ.μ. κάθε Παρασκευή και Σάββατο και 6 μ.μ.-11 μ.μ. κάθε Κυριακή.

Την εικαστική εγκατάσταση υπογράφει η Μάρω Μιχαλακάκου, τους φωτισμούς η Μαριέττα Παυλάκη και τα κοστούμια η Ιφιγένεια Νταουντάκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ο τόρνος": Μια μαύρη κωμωδία για τη βία με ελληνική υπογραφή στο Olvio

Το έργο του Γιάννη Κεντρωτά που αντλεί από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Ξανθίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2023

Το πάρτι της ζωής μου

Η Ελένη Ράντου στο ρόλο της ζωής της γίνεται το επίκεντρο μιας βαθιά συναισθηματικής και επιδραστικής σκηνικής εμπειρίας, που συνυπογράφεται από μια ομάδα εξαιρετικών συντελεστών.

Βρικόλακες

Κλασικότροπη παράσταση που έχει ως κύριο μέλημα να κατεβάσει το σπουδαίο δράμα στην πλατεία, όμως εγκλωβίζεται τελικά σε έναν στεγνό διδακτισμό και μόλις που καταφέρνει να μεταδώσει κάτι από την αιχμηρότητά του.

Στιγμιότυπα από το "Έκτο πάτωμα" του Γιώργου Βάλαρη στο Ακροπόλ

Ένας δυνατός θίασος πρωταγωνιστεί στη μουσική κωμωδία του Αλφρέντ Ζερί που ανεβαίνει σε μια μεγάλη παραγωγή.

Το "Τender Napalm" του Philip Ridley για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή

Σε αυτό το βαθιά ρομαντικό και ερωτικό έργο, ο συγγραφέας θίγει κατά κύριο λόγο ζητήματα ανταγωνιστικότητας, εξάρτησης, σεξουαλικότητας αλλά και βίας εντός μιας μακροχρόνιας ερωτικής σχέσης.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΠΘ δημιουργούν 3 ομάδες εργασίας για την καλλιτεχνική εκπαίδευση

Έργο των τριών ομάδων είναι η εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων για τη δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες.

Showcase Ελληνικής δημιουργίας: Η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Πάνω από δέκα νέες παραστάσεις με θέματα που ενδιαφέρουν τη διεθνή σκηνή τέχνης εγκαινιάζουν το "Showcase", τη νέα πλατφόρμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου που παρουσιάζει την ελληνική δημιουργία σε σημαντικούς εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ και πολιτιστικών φορέων.