"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022": 70 παραστάσεις, συναυλίες και δράσεις ανακοινώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ανακοινώθηκαν οι καλλιτεχνικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του ΥΠΠΟΑ για το καλοκαίρι του 2022.

Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις 70 συνολικά καλλιτεχνικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” το καλοκαίρι του 2022. Ο επιτυχημένος θεσμός που μπαίνει φέτος στην τρίτη του χρονιά, είναι αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θα πραγματοποιηθεί σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα από 15 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, συμβάλλοντας σημαντικά για ακόμα μια χρονιά στην ανάπτυξη συνεργειών που προάγουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία, συνεισφέροντας παράλληλα στη τόνωση της απασχόλησης μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών και εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού. Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα αναλάβει για ακόμα μια χρονιά τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ.

Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου
Γιώργος Καλφαμανώλης©
Στιγμιότυπο από την παράσταση "Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου" σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021"

Κατά τη διάρκεια των 3 συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα στις 21, 24 και 28 Μαρτίου 2022 για το πρόγραμμα του  θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2022" η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, συνεδρίασε, εξέτασε τις εισηγήσεις κάθε μέλους, βάσει των κριτηρίων της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, και κατέληξε στην επιλογή 70 έργων, με συνολικό προϋπολογισμό 1.800.000€ (χωρίς Φ.Π.Α.): 23 θεατρικές παραστάσεις, 3 παραστάσεις μουσικού θεάτρου, 6 παραστάσεις χορού, 6 περφόρμανς εικαστικού ενδιαφέροντος, 18 μουσικές παραστάσεις και συναυλίες και 14 παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους. Στην κατηγορία των € 15.000 επελέγησαν 34 προτάσεις, στην κατηγορία των € 30.000 επελέγησαν 29 προτάσεις και σε αυτήν των € 60.000 7 προτάσεις.
Τρεις από τις θεατρικές παραγωγές που έλαβαν επιχορήγηση της κατηγορίας των € 60.000 είναι μεταξύ άλλων το Θέατρο του Νέου Κόσμου με την "Ανατολή”, η εταιρεία θεάτρου Σημείο της Ιωάννας Μακρή και του Νίκου Διαμαντή με την παράσταση "Ισλαχανέ" και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με το έργο "Οι παστρικές”.

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το 2022 καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών και είναι η εξής:  Γιώργος Κουμεντάκης - Πρόεδρος της Επιτροπής, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, Δημήτρης Μαραγκόπουλος - Συνθέτης, Επικεφαλής του Κύκλου "Γέφυρες" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Μουσική και Παραστατικές Τέχνες, Έκτωρ Λυγίζος - Σκηνοθέτης, Δάφνις Κόκκινος - Χορευτής, Χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ, Συραγώ Τσιάρα - Ιστορικός Τέχνης, Αν. Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ΜοΜus, Νατάσα Τριανταφύλλη - Σκηνοθέτις, Αναστασία Γκαδόλου - Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και αρχαιολογικών έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.
Εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ, μετέχουν στην Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου: Η καθ. Άννα Παναγιωταρέα, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού & η κ. Δήμητρα Φίλιου, αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

(πρώτη φωτο: Γιώργος Καλφαμανώλης©)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.