"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022": 70 παραστάσεις, συναυλίες και δράσεις ανακοινώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ανακοινώθηκαν οι καλλιτεχνικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του ΥΠΠΟΑ για το καλοκαίρι του 2022.

Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις 70 συνολικά καλλιτεχνικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” το καλοκαίρι του 2022. Ο επιτυχημένος θεσμός που μπαίνει φέτος στην τρίτη του χρονιά, είναι αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θα πραγματοποιηθεί σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα από 15 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, συμβάλλοντας σημαντικά για ακόμα μια χρονιά στην ανάπτυξη συνεργειών που προάγουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία, συνεισφέροντας παράλληλα στη τόνωση της απασχόλησης μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών και εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού. Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα αναλάβει για ακόμα μια χρονιά τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ.

Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου
Γιώργος Καλφαμανώλης©
Στιγμιότυπο από την παράσταση "Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου" σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021"

Κατά τη διάρκεια των 3 συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα στις 21, 24 και 28 Μαρτίου 2022 για το πρόγραμμα του  θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2022" η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, συνεδρίασε, εξέτασε τις εισηγήσεις κάθε μέλους, βάσει των κριτηρίων της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, και κατέληξε στην επιλογή 70 έργων, με συνολικό προϋπολογισμό 1.800.000€ (χωρίς Φ.Π.Α.): 23 θεατρικές παραστάσεις, 3 παραστάσεις μουσικού θεάτρου, 6 παραστάσεις χορού, 6 περφόρμανς εικαστικού ενδιαφέροντος, 18 μουσικές παραστάσεις και συναυλίες και 14 παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους. Στην κατηγορία των € 15.000 επελέγησαν 34 προτάσεις, στην κατηγορία των € 30.000 επελέγησαν 29 προτάσεις και σε αυτήν των € 60.000 7 προτάσεις.
Τρεις από τις θεατρικές παραγωγές που έλαβαν επιχορήγηση της κατηγορίας των € 60.000 είναι μεταξύ άλλων το Θέατρο του Νέου Κόσμου με την "Ανατολή”, η εταιρεία θεάτρου Σημείο της Ιωάννας Μακρή και του Νίκου Διαμαντή με την παράσταση "Ισλαχανέ" και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με το έργο "Οι παστρικές”.

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το 2022 καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών και είναι η εξής:  Γιώργος Κουμεντάκης - Πρόεδρος της Επιτροπής, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, Δημήτρης Μαραγκόπουλος - Συνθέτης, Επικεφαλής του Κύκλου "Γέφυρες" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Μουσική και Παραστατικές Τέχνες, Έκτωρ Λυγίζος - Σκηνοθέτης, Δάφνις Κόκκινος - Χορευτής, Χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ, Συραγώ Τσιάρα - Ιστορικός Τέχνης, Αν. Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ΜοΜus, Νατάσα Τριανταφύλλη - Σκηνοθέτις, Αναστασία Γκαδόλου - Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και αρχαιολογικών έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.
Εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ, μετέχουν στην Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου: Η καθ. Άννα Παναγιωταρέα, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού & η κ. Δήμητρα Φίλιου, αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

(πρώτη φωτο: Γιώργος Καλφαμανώλης©)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πλανήτης "Solaris" καλεί Κυψέλη

Το Άσυλο Ανιάτων επέλεξε ο Θοδωρής Αμπαζής για να παρουσιάσει τη site specific παράσταση που εμπνεύστηκε από το διάσημο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στανίσλαβ Λεμ με την ομάδα ΟΠΕΡΑ. Μια δουλειά που μας ιντριγκάρει για τέσσερις βασικούς λόγους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/09/2022

"Καλιφόρνια Ντρίμιν 2": Το σίκουελ ενός επιτυχημένου έργου

Πριν από είκοσι χρόνια ο Βασίλης Κατσικονούρης έκλεψε τις καρδιές μας με το "Καλιφόρνια Ντρίμιν". Οι συνθήκες ωρίμασαν για τη συνέχεια της βραβευμένης κοινωνικής κωμωδίας που έρχεται στο Από Μηχανής. Μάθετε περισσότερα.

"Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου": 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση της Γεωργίας Ανδρέου στο Κακογιάννη

H σκηνοθέτις Γεωργία Ανδρέου μας δίνει πέντε tips για την παράσταση "Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου" που παίχτηκε το καλοκαίρι στο Μπάγκειον και τώρα παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Όλες οι εκδηλώσεις που θα δούμε στο Christmas Theater τη σεζόν 2022-23

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραγωγές από ελληνικά και διεθνή μεγάλα και αγαπημένα ονόματα.

Αφοπλιστική "Μήδεια" η Αθηνά Μαξίμου πρωταγωνιστεί στο Ηρώδειο

Σε μια μελετημένη δουλειά συνόλου παρουσιάζουν την τελευταία παράσταση της "Μήδειας", ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας με πρωταγωνίστρια την Αθηνά Μαξίμου.

Οι εκρηκτικοί "Παίχτες" σαρώνουν για δεύτερη σεζόν

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός η sold out παράσταση του Γιώργου Κουτλή με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο.

Μάριος Ποντίκας: Δίνοντας φωνή στο τραύμα της νεότερης Ελλάδας

Εν αναμονή και του νέου ανεβάσματος του έργου του "Γάμος" από το θέατρο Επί Κολωνώ, αποχαιρετούμε τον συγγραφέα που έφυγε πρόσφατα, αφήνοντας μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη.