"Κρατήστε το φανάρι" στη θεατρική ξενάγηση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Ο ηθοποιός Χρήστος Χριστόπουλος και η μουσειολόγος Δέσποινα Ανδριοπούλου μάς μιλούν για την πρωτότυπη θεατρική παράσταση-ξενάγηση «Ποιος κρατάει το φανάρι», η οποία μεταφέρει μαρτυρίες ανθρώπων που δούλευαν στο εργοστάσιο του γκαζιού κατά τη διάρκεια των 130 χρόνων λειτουργίας του.

Ποιος κρατάει το φανάρι

Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στο μουσείο και το θέατρο είναι "ότι κρατούν έναν καθρέφτη και δείχνουν στην ανθρωπότητα τι έχει κάνει και τι μπορεί να κάνει", σύμφωνα με τη Δρ. Catherine Hughes, ιδρύτρια του International Museum Theatre Alliance, μιας διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προάγει τη χρήση του θεάτρου στο πλαίσιο της μουσειακής εμπειρίας. Η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου διοργανώνει για τέταρτη φορά (μετά τον Φεβρουάριο & Απρίλιο, Οκτώβριο & Νοέμβριο 2022), σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου Ανεμόμυλοι, τη θεατρική περφόρμανς-ξενάγηση "Ποιος κρατάει το φανάρι" με στόχο να μας τοποθετήσει σε αυτήν ακριβώς τη συνθήκη. Καθοριστικές γι’ αυτή την πρωτότυπη θεατρική διαδρομή –που ακολουθεί τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου– είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που δούλευαν στο εργοστάσιο γκαζιού της Αθήνας, σε διαφορετικές φάσεις κατά τη διάρκεια των 130 χρόνων λειτουργίας του.

Ποιος κρατάει το φανάρι
Studio kominis

Ο ηθοποιός Χρήστος Χριστόπουλος είναι ο "ξεναγός" αυτής της περιπατητικής παράστασης, που βασίζεται στη μέθοδο του μουσειακού θεάτρου (museum theatre), και ταυτόχρονα ο ενσαρκωτής των εργαζομένων του εργοστασίου: από τον Γάλλο επιχειρηματία, τον εργάτη παραγωγής και τον φανοκόρο έως μία από τις γυναίκες γραμματείς. "Το υλικό της παράστασης είναι ένα μείγμα του επιστημονικού υλικού που χρησιμοποιείται σε μια τυπική ξενάγηση με τις προφορικές μαρτυρίες που έχει στο αρχείο του το μουσείο. Αυτά μπολιάζονται με την τέχνη του θεάτρου, μετατρέποντας μια τυπική μουσειακή βόλτα σε μια βιωματική εμπειρία, η οποία χαράσσεται στη μνήμη με έναν τρόπο μοναδικό".

Ποιος κρατάει το φανάρι
Studio kominis

Το μουσειακό θέατρο δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, αν και στο εξωτερικό μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής. Ο ίδιος εξηγεί: "Το εγχείρημα αυτό είναι πολύ ξεχωριστό και καινοτόμο. Επειδή τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας ο πολιτισμός έχει μπει σε δεύτερη μοίρα και οι αποστάσεις έχουν μεγαλώσει, τα κομμάτια της ξενάγησης όπου υπάρχει διάδραση με το κοινό θεωρώ ότι είναι τα πιο γοητευτικά αλλά και η μεγαλύτερη πρόκληση". Η ιδέα τού να ενταχθεί η ξενάγηση στο πρόγραμμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σύμφωνα με τη Δέσποινα Ανδριοπούλου, διαχειρίστρια έργων πολιτισμού και μουσειολόγο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, προέκυψε από την ανάγκη να γίνει το μουσείο "πιο βιωματικό, ζωντανό και έντονο ως ανάμνηση και εμπειρία". Αυτό επιτυγχάνεται με την επίκληση στο συναίσθημα μέσω της χρήσης θεατρικών τεχνικών, που μετατρέπουν τον επισκέπτη του μουσείου σε θεατή της παράστασης κι έπειτα σε κοινωνό της ίδιας της Ιστορίας. 

Η ξενάγηση ξεκινά από την Κεντρική Καμινάδα του εργοστασίου | Ώρα έναρξης: 6 μ.μ. | www.gasmuseum.grΠροπώληση μέσω viva.gr
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ποιος κρατάει το φανάρι

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Μια πρωτότυπη διαδραστική θεατρική ξενάγηση μέσα από την οποία μαθαίνουμε τις διαφορετικές ειδικότητες εργαζομένων, καθώς και την ιστορία του ίδιου του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας που μέτρησε 130 χρόνια ζωής.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νατάσα Εξηνταβελώνη - Λητώ Τριανταφυλλίδου: Το "Girls & Boys" μας καλεί να μιλήσουμε για το τραύμα χωρίς φίλτρα

Το "Girls & boys" του διάσημου θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Ντένις Κέλι κοιτά κατάματα την κανονικοποίηση της βίας. Εμείς μιλήσαμε για το καθόλα επίκαιρο θεατρικό έργο με την ηθοποιό Νατάσα Εξηνταβελώνη και τη σκηνοθέτρια Λητώ Τριανταφυλλίδου και αναμεταδίδουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
12/05/2025

Ο "Δον Ζουάν" Πάνος Βλάχος βγαίνει σε περιοδεία το καλοκαίρι του 2025

Μετά την χειμερινή επιτυχία του "Δον Ζουάν" που δημιούργησαν ο Πάνος Βλάχος και η σκηνοθέτις Λητώ Τριανταφυλλίδου, η παράσταση ταξιδεύει στα ανοιχτά θέατρα της Ελλάδας, κάνοντας πολλές στάσεις και στην Αττική.

4ο Διεθνές Πολυθεματικό Φεστιβάλ Dare Dance: "Η έννοια του κενού"

Το 4ο Dare Dance Festival επιστρέφει, με μια πολυδιάστατη συνάντηση τέχνης και επιστήμης σε τέσσερις χώρους στην Αθήνα και για πρώτη φορά συνεργάζεται με την την Cheapart. Με κεντρική θεματική "Η έννοια του κενού", το φεστιβάλ συνδυάζει videodance, ζωντανές performances, εκθέσεις και σεμινάρια.

Το "Relic" του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στο Πτι Παλαί

10 χρόνια. 40 διεθνή φεστιβάλ. 19 χώρες. H περφόρμανς "Relic" του Ευριπίδη Λασκαρίδη που άφησε το αποτύπωμά της στον παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου θεάτρου, επιστρέφει για τελευταία φορά στην Αθήνα.

"Πρόσεξε μην νυχτωθείς": Θρύλοι, ήχοι και έντονη ψευδαίσθηση φυσικής παρουσίας στο σκοτάδι

Μια αλλιώτικη παράσταση μας περιμένει στο Άβατον. Το "Πρόσεξε μην νυχτωθείς εις την Παλαιόχωρα μια κυθηραϊκή εμπειρία" είναι μια ηχητική τελετουργία στο…σκοτάδι.

"Τα σκυλιά" του Ανέστη Αζά: Μια φωνή αντίστασης απέναντι στον αυταρχισμό

Σε μια εποχή που ο αυταρχισμός επανεμφανίζεται με διάφορες μορφές, ο Ανέστης Αζάς επιλέγει να απαντήσει μέσα από τη θεατρική πράξη και την επανάληψη της παράστασή "Τα σκυλιά" στο θέατρο Κιβωτός. Με αφορμή την απαγόρευση εξόδου του Τούρκου ηθοποιού Τζεμ Ουζούμογλου, ο οποίος συμμετέχει στην παράσταση, ο σκηνοθέτης μιλά για τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη και την καταγγελία, τη λογοκρισία και την ελευθερία, τον πόνο και την ελπίδα.

Η "Θελεστίνα" ταξιδεύει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα

Η επιτυχημένη παράσταση του ΚΘΒΕ "Θελεστίνα" του Φερνάντο ντε Ρόχας έρχεται στο Θέατρο Ήβη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στον ομώνυμο ρόλο και σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη.