Το σώμα κινείται, δονείται, υπάρχει μας θυμίζει η χορογράφος Μαρία Κολιοπούλου

Η χορογράφος Μαρία Κολιοπούλου μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της για τη φεστιβαλική παράσταση «Clear Midnight», που φέρνει στη σκηνή της Πειραιώς 260 εννέα χορεύτριες, με και χωρίς κινητική αναπηρία και προβλήματα όρασης.

Το σώμα κινείται, δονείται, υπάρχει μας θυμίζει η χορογράφος Μαρία Κολιοπούλου

«Η βαθιά αναπνοή μπορεί να είναι ένας χορός αν την προσεγγίσουμε συνειδητά και με μια περιέργεια», λέει η Anna Halprin (1920-2021) που έφυγε πρόσφατα, στο Making Dances That Matter. Στις αρχές Μαρτίου 2020 η Νέα Υόρκη μπαίνει σε κατάσταση παύσης. Η πανδημία φέρνει το σώμα σε παύση. Ανησυχούμε για την μεταξύ μας εγγύτητα, το άγγιγμα, την αναπνοή. Στο Στρασβούργο του 1518 λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη χορευτική πανδημία στην Ευρώπη, οδηγώντας τον κόσμο σε μια κατάσταση χορομανίας. Το σώμα βιώνει την εκστατικότητα μέχρι θανάτου. Με αφορμή τα δύο διαφορετικά αυτά ιστορικά γεγονότα, αντιπαραβάλλουμε τις έννοιες της παύσης και της έκστασης, και διερευνούμε τον τρόπο που το σώμα κινείται, δονείται, υπάρχει.

Το σώμα κινείται, δονείται, υπάρχει μας θυμίζει η χορογράφος Μαρία Κολιοπούλου - εικόνα 1

Η πολύμηνη αυτή ερευνητική διαδικασία μας οδήγησε στην πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, την αναπνοή και πως αυτή μπορεί να είναι το μοναδικό στοιχείο που μας ενώνει. Στον πυρήνα του έργου «Clear Midnight», το άτομο και η ομάδα, η ομάδα και το άτομο, η τελετουργία και ο τρόπος που αυτή δομείται σε μια ομάδα που χαρακτηρίζεται από την διαφορετικότητα των μελών της. Η παράσταση δανείζεται τον τίτλο της από το ποίημα «Ξάστερο Μεσονύχτι» («Clear midnight») του Γουόλτ Γουίτμαν και ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.
Συνεργάζομαι από το 2013 με την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε προγράμματα που υποστηρίζουν καλλιτέχνες με αναπηρία, έχω δουλέψει σε ειδικά σχολεία και έκτοτε η κινητική και χορογραφική μου έρευνα εξειδικεύεται όλο και περισσότερο σε ομάδες με χορευτές με αναπηρία και προβλήματα όρασης. Ενώ το ταξίδι με το «Clear Midnight» βρίσκεται στο πιο συναρπαστικό σημείο, λίγο πριν την πρεμιέρα, παράλληλα σχεδιάζω το έργο «Dis-dance» με την υποστήριξη του Διεθνούς Προγράμματος Χορού της Σουηδίας.

Η παράσταση «Clear Midnight» θα παιχτεί στην Πειραιώς 260-Χώρος Ε΄, στις 7-9/6.

Περισσότερες πληροφορίες

Clear midnight

  • Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Εννέα χορεύτριες με και χωρίς κινητική αναπηρία και προβλήματα όρασης γίνονται θαμώνες σε έναν τόπο έκστασης, αναζητώντας τα όρια μιας χορευτικής επιδημίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
29/04/2024

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.